Grecja GRECJA-forum turystyczno-społecznościowe


W S T E P N I A K Grecja – kraj słońca, błękitnego morza, białych domków i wielkiej historii. Jednocześnie kraj wielkich kontrastów, borykający się z niezliczonymi problemami społecznymi. Biedny kraj bogatych ludzi – takie określenie gdzieś usłyszałam. Czy słuszne? Skąd wzięło się powiedzonko „nie udawaj Greka?” :) Zapraszam do udziału w dyskusji na te i inne tematy… razem możemy spróbować tak naprawde zrozumieć i poznać ten kraj, zobaczyć go z perspektywy nie tylko turysty, ale także potencjalnego mieszkańca… w końcu jesteśmy w Unii :)





NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DO GRECJI PO RAZ PIERWSZY - DLA TYCH, KTÓRZY DOPIERO PLANUJĄ PODBÓJ HELLADY :) » DLACZEGO GRECKA OLIWA Z OLIWEK JEST TAKA JASNA I DELIKATNA?

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 3>>>    strony: 1[2]3

Dlaczego grecka oliwa z oliwek jest taka jasna i delikatna?

  
Zoi
18.06.2013 15:39:28
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Messolongi Grecja

Posty: 763 #1497441
Od: 2009-12-19
Zolta nie oznacza ze jest mieszana jedynie jest starsza lub trzymana w naslonecznionych miejscach gdzie ma kontakt z promieniami slonecznymi,oliwa zmienia stale swoj kolor potrafi nawet byc przezroczysta jak ocet spirytusowy,wszystko zalezy od warunkow jej przetrzymywania jak i od jej wieku.
Ja swoja trzymam w 10L puszkach na oliwe kupilam ja w listopadzie i powoli jej zielen bladnie i zaczyna sie robic bardziej blado zielona a za jakies 5 miesiecy bedzie zlocista ale to normalne gdyz i ona sie starzeje ale nie oznacza ze sie psuje poprostu tylko zmienia swoj kolor wesoły
_________________
Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!



  
Electra28.03.2024 17:27:43
poziom 5

oczka
  
ogorek
18.06.2013 15:40:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Posty: 3030 #1497442
Od: 2012-7-15


Ilość edycji wpisu: 1
    ssaternu pisze:

    Skąd tyle słonecznika by wzieli?


Potęgą w produkcji słonecznika i oleju słonecznikowego są Chiny.
Czyli tanie źródło ...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ale nie przejmuj się bo masz wyżej odpowiedź. Ja nigdy nie zauważyłem zmiany koloru ale jak widać to jest możliwe (za szybki mamy przerób)
  
ssaternu
18.06.2013 15:49:42
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1497452
Od: 2013-4-24
    ogorek pisze:

      ssaternu pisze:

      Skąd tyle słonecznika by wzieli?


    Potęgą w produkcji słonecznika i oleju słonecznikowego są Chiny.
    Czyli tanie źródło ...

    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    Ale nie przejmuj się bo masz wyżej odpowiedź. Ja nigdy nie zauważyłem zmiany koloru ale jak widać to jest możliwe (za szybki mamy przerób)


Widzisz a wy już z Waldkiem mieszane, mieszane, bardziej podejrzliwi ode mnie.bardzo szczęśliwy

Ciekawe czy na chalkidiki takie będą w takim razielol
  
cArnidis
19.06.2013 18:00:22
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 385 #1499063
Od: 2012-11-22
Oliwa grecka nie jest jasna , zazwyczaj ciemnoliwkowa
_________________
www.mojagrecja.com.pl
  
ssaternu
19.06.2013 18:54:16
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1499110
Od: 2013-4-24
"Zazwyczaj" oznacza brak pewności czy możliwe inne kolory ale oprócz żółtego?
  
ogorek
19.06.2013 19:22:19
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Posty: 3030 #1499159
Od: 2012-7-15
Ja się nie spotkałem z jaśnieniem oliwy ale Zoi raportowała, że zaobserwowała takie zjawisko ....
  
ssaternu
19.06.2013 21:38:26
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1499288
Od: 2013-4-24
Znalazłem coś takiego na necie:
"Kolor

Kolor oliwy z oliwek extra vergine (z pierwszego tłoczenia) charakteryzuje się wyraźnym zielonym lub żółtym odcieniem. Bardziej zielona lub żółta barwa oliwy nie jest w żaden sposób związana z jakością produktu. Barwa oliwy zależy od odmiany owoców, sposobu tłoczenia oraz stopnia dojrzałości oliwek. Profesjonalni kiperzy oliwy z oliwek, aby nie kierować się kolorem, lecz tylko zapachem i smakiem, podczas testowania różnych gatunków oliwy używają ciemnych, nieprzezroczystych naczyń.

Przy zakupie oliwy z oliwek nie należy kierować się kolorem, ale przede wszystkim walorami smakowymi i zapachem. Wyjątkiem jest pomarańczowa lub nawet lekko czerwona barwa oliwy, która oznacza, że produkt uległ procesowi utleniania się. Oliwa, jak każdy tłuszcz, jełczeje pod wpływem podwyższonej temperatury oraz światła, co powoduje wytworzenie się związków rakotwórczych i jej całkowitą niezdatność do spożycia. Przechowywanie oliwy w ciemnym i chłodnym miejscu zapobiega procesowi utleniania."
  
cArnidis
21.06.2013 01:42:46
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 385 #1500843
Od: 2012-11-22
Proponuję rozdawać coś w rodzaju nagród Darwina, za pytania jak w temacie.

Jaka oliwa jest niedelikatna?, Np przykład szorstka? Może brutalna?

A teraz czekam na wątek pod tytułem:
dlaczego plaże schodzą do morza.
Coś czuję że się nie zawiodę


_________________
www.mojagrecja.com.pl
  
ssaternu
21.06.2013 06:42:18
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1500969
Od: 2013-4-24
Dziecko kochane, nie wypowiadaj się na tematy na które nie masz odpowiedzi bo tylko się ośmieszysz, 20 lat w grecji i nie widział żółtej oliwy.
Najlepsze i najbardziej pomocne są twoje tematy pisane na podstawie kronik policyjnych a nie doświadczeń życiowych.
  
cArnidis
21.06.2013 23:59:48
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 385 #1502233
Od: 2012-11-22
    ssaternu pisze:

    Dziecko kochane, nie wypowiadaj się na tematy na które nie masz odpowiedzi bo tylko się ośmieszysz, 20 lat w grecji i nie widział żółtej oliwy.
    Najlepsze i najbardziej pomocne są twoje tematy pisane na podstawie kronik policyjnych a nie doświadczeń życiowych.


jesteś idiotą, bądź idiotką która tylko tu dymi nudzi lub zawraca głowę,
nie lubię głupich ludzi bo głupi ludzie są szkodliwi dla reszty.


_________________
www.mojagrecja.com.pl
  
ssaternu
22.06.2013 09:31:26
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1502566
Od: 2013-4-24
W zasadzie nie lubisz wiekszości wpisów na tym forum, dlaczego tu jeszcze jesteś?
Jaka jest twoja misja?
O czym możemy rozmawiać na tym forum aby cię nie denerwować, bo w zasadzie zdurniałem.
O ubezpieczeniach nie, o autach jakimi jeździmy do grecji nie, o utrudnieniach na drodze nie, o nawigacji nie, o przejściach granicznych nie, o jedzeniu nie, o promach i pociągach nie.
Jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia to zaczynają się pyskówki, zachowujesz się jak gimbus czym tylko pieczętujesz moje przekonanie że wcale nie masz około 40 lat.
Idź lepiej służ prostym ludziom nie mającym odwagi i rozumu samemu własnym autem przemierzyć Europę i żonom "ciosającym im kołki na głowie".
  
Electra28.03.2024 17:27:43
poziom 5

oczka
  
cArnidis
23.06.2013 01:36:12
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 385 #1503729
Od: 2012-11-22
    ssaternu pisze:

    W zasadzie nie lubisz wiekszości wpisów na tym forum, dlaczego tu jeszcze jesteś?
    Jaka jest twoja misja?
    O czym możemy rozmawiać na tym forum aby cię nie denerwować, bo w zasadzie zdurniałem.
    O ubezpieczeniach nie, o autach jakimi jeździmy do grecji nie, o utrudnieniach na drodze nie, o nawigacji nie, o przejściach granicznych nie, o jedzeniu nie, o promach i pociągach nie.
    Jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia to zaczynają się pyskówki, zachowujesz się jak gimbus czym tylko pieczętujesz moje przekonanie że wcale nie masz około 40 lat.
    Idź lepiej służ prostym ludziom nie mającym odwagi i rozumu samemu własnym autem przemierzyć Europę i żonom "ciosającym im kołki na głowie".


jesteś głupawym gnojem, co zaczyna jazdy personalne. Potem robi raban a potem udaje idiotę, że niby nie.

na forum nie wnosisz nic poza idiotycznymi postami i nie mniej idiotycznymi komentarzami.


Uważam że ty i tobie podobni, to takie ślepe śmieci tego forum.

Po pierwsze, zaśmiecacie wątki, które ludziom są potrzebne,
bo jak ktos szuka informacji, o trasie czy opłatach nie będzie, czytał 23 stron o podróży do Grecji,
by sie delektowac wypocinkami takich pajaców jak ty i parę innych osób.


Daltego mamy takie wątki idiotów jak:

jakim samochodem do grecji.... Bo rpzecież wiadomo że nie każdy wpuszczą, i trzeba to obgadać, żeby ludzie przed urlopem kupili takie jakie wpuszczają


dlaczego grecka oliwa.....


to są rozmowy idiotów.

Nic nie wnosza, a tylko zapychają to forum, jak ktoś to ładnie napisał, dla ciebie wazne bo się przejmujesz kto co powie: wleźli na forum nie mają nic w temacie do powiedzenia to wymyślają takie tematy niby związane, żeby zagadać, żeby zaistnieć.


nie wiesz nic o grecji to siedź i się ucz a nie błaźnij się.
_________________
www.mojagrecja.com.pl
  
crisss77
23.06.2013 07:33:51
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 290 #1503919
Od: 2012-1-15


Ilość edycji wpisu: 1
Czy możecie kłócić się gdzie indziej? to forum było do tej pory dla normalnych, kulturalnych ludzi, gdzie nikt nikogo nie obrażał i niech tak zostanie. Jeśli jakiś temat wydaje wam się głupi lub nie warty dyskusji to po prostu się nie wypowiadajcie. Co do oliwy to uwielbiam Grecką oliwę i zawsze przywozimy do domu. Do zimy przypomina nam smak Grecji.
pozdrawiam
  
ssaternu
23.06.2013 09:41:00
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1504037
Od: 2013-4-24
Jak widzisz cArnidis, potrafię tak formułować wypowiedzi aby nie używać słów obraźliwych takich jak ty używasz co znaczy ze potrafię utrzymać swoje nerwy na wodzy.
Ja do tego forum wniosłem to, że ludzie zainteresowali się assistance, to była moja misja.
Co ty dobrego wniosłeś?
Proponuje abyś nie komentował moich wypowiedzi ja natomiast powstrzymam się od komentu twoich.
Kilku jednak zainteresował temat oliwy a jak widzisz tylko tobie przeszkadza, wnioski nasuwają się same.
  
Zoi
23.06.2013 09:55:08
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Messolongi Grecja

Posty: 763 #1504052
Od: 2009-12-19
ssaternu najlepiej jest pisac to co sie uwaza na forum i olac niektore zlosliwe komentarze, ja rowniez zostalam zjechana za nic przez pewna osobe i uznana za puszczalska bo mam meza greka jak i za idiotke bo mialam cos do powiedzenia to jest standard tutaj kazdy jest idiota a tylko jedna osoba filozofem wesoły
Ja to poprostu olewam i pisze to co uwazam i to o czym mam pojecie,jak o czyms nie mam pojecia omijam dany temat i tyle bo tak jest najlepiej a czy komus to sie podoba czy nie ja mam gleboko w D. bo nie mozna calego swiata uszczesliwic a ja rowniez nie matka Teresa z Kalkuty by kazdym sie przejmowac i nad kazda osoba piescic oczko
Ja mam rodzine jak i dzieci i nie potrzeba mi kolejnego jakiegos dziecka z kaprysami z forum dlatego jak to mowia mi to zwisa co kto ma problem i radze Ci to samo zrobic by olac coniektorych bo z tym nie wygrasz jedynie osiwiejesz predzej wesoły
_________________
Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!



  
ogorek
23.06.2013 10:06:46
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Posty: 3030 #1504094
Od: 2012-7-15
    cArnidis pisze:


    Po pierwsze, zaśmiecacie wątki, które ludziom są potrzebne,
    bo jak ktos szuka informacji, o trasie czy opłatach nie będzie, czytał 23 stron o podróży do Grecji,
    by sie delektowac wypocinkami takich pajaców jak ty i parę innych osób.


To jest forum i we wspomnianym temacie każdy kto jedzie wpisuje, że jedzie, plus co kilka stron wraca dyskusja czy przyjmą za bramki w EUR czy nie.

Przepraszam ale chyba mylimy forum (gdzie właśnie ludzie piszą, pytają się a inni informują) z serwisem informacyjnym.

Nie wiem czy w tym forum jest opcja "przyklejania tematów". Wtedy można zamieścić tam informacje o których piszesz (proponowane trasy, przejścia, opłaty, czym można płacić).
Wątek "rekomendowane noclegi" z zakazem pytania się a tylko z możliwością podania rekomendacji i dlaczego (albo zamknięty a propozycje rozszerzania wysyłać do admina).
Jakieś wątki: "Rekomendacje dla rodzin z dziećmi", "Rekomendacje dla kite-serferow", "Ciche i ustronne miejsca", itd, itp

"Co warto zwiedzić podczas pobytu na Peloponezie"
"Co warto zwiedzić podczas tranzytu przez Peloponez"

Wątek "jakim aute ..." w zamyśle to takie "pogaduchy" dla zabicia czasu przed wyjazdem -> nie rozumiem czemu wzbudza emocje.
Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie traktuje go jako "co kupić aby dojechać" ...

Jeszcze raz powtarzam: kilka tematów "przyklejonych" z ważnymi informacjami i "pozamykanych".
Zawsze "na wierzchu". Ktoś zapyta się o opłaty - odsyłać do tych tematów.

Kogoś nie interesuje temat barwy oliwy i ich rodzajów - nie czyta. Wydaje mi się, że Panowie weszliście na "wojenną ścieżkę" ... może pora zakopać topory albo przestać czytać pewne tematy
  
ssaternu
23.06.2013 11:54:00
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1504209
Od: 2013-4-24
Ogorek ja propozycje rozejmu już przedstawiłem.
Wracając do tematu, mój wątek więc mogę go chyba "rozjechać" bo oliwa chyba została wyjaśniona.
Może macie jakieś ciekawe propozycje greckie jako zagrycha do wina?
Ja na ten przykład z żoną uwielbiamy mozarella (wiem mało greckie) , pomidorki w plasterki, rukola, pieprz sól no i oczywiście duuużo złocistej grecji.
Jedliśmy w grecji, a raczej zagryzalismy jakąś paste z oliwek z pieczywem, przepyszna ale w marketach u nas tylko jakieś włoskie marnie smakujace.
  
ogorek
23.06.2013 12:34:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Posty: 3030 #1504262
Od: 2012-7-15
My co dzień zajadamy sałatkę "prawie grecką":
Sałata lodowa (pół główki) pomieszanej z rucolą (lub jakieś inne sałaty)
Pomidorki Cherry pokrojone na połówki lub ćwiartki
Ser fetta oryginalny grecki,

Sos: oliwa (nawet ćwierć szklaneczki używam), pieprz, bazylia, starty czosnek, odrobina octu winnego greckiego plus szczypta cukru pudru (lub zamiast cukru odrobina soku z winogron petimeze czy jakoś tak to się nazywa)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ośmiornica (grecka) lub krewetki (te w Grecji najczęściej są z UK oczko ):

Świeża pietruszka, pół cytryny wycisnać, 2 łyzki oleju, pieprz, soli wogóle lub symbolicznie (krewetki są lekko słone z natury), zgnieciony czonsnek. Robimy z tego marynatę. Mieszamy ją dobrze.

Ośmiornica lub krewetki powinny być rozmrożone i obrane (krewetki) ze skorupek.
Mieszamy z marynatą.

Po pół godzinie lub godzinie odsączamy z marynaty.

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni (tak aby przykryć dno - nie za wiele.
Smażymy po kilka minut (4 minuty z jednej, 4 z drugiej). Na minutę przed końcem można dodać marynatę i dosmażyć - aby czosnek się zeszklił ale nie zrązowiał.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Są jeszcze pomidory faszerowane, kwiaty cukinii i wiele pysznych greckich przystawek.
Na Krecie zajadamy sałatkę kreteńską.

  
surfvolf
23.06.2013 18:00:11
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Athina

Posty: 683 #1504685
Od: 2011-12-4
    ssaternu pisze:

    ...zagryzalismy jakąś paste z oliwek z pieczywem, przepyszna ale w marketach u nas tylko jakieś włoskie marnie smakujace.


Pasty wszelakie najlepiej przygotowywać samemu, zmiksować główny składnik z oliwą i przyprawami to chwila a smak bez porównania z kupnymi.
Z kupnych to degustuję tylko taramosalata, trudno o ikrę na poczekaniu i jest trochę zachodu w jej przygotowaniu.
Doskonała jest fava pasta z grochu, skordalia pasta z fasoli i czosnku pasty z serów białych to morze smaków w zależności od gatunku sera i kombinacji dodatków. Pasty na bazie grillowanych warzyw, popularne tzatziki to również rodzaj pasty, do past harmonizuje się podanie sosu np. ladolemono z oliwy i soku cytrynowego.
_________________
Pozdrawiam
- -
The shore fishing vagrant
  
Zoi
23.06.2013 20:12:28
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Messolongi Grecja

Posty: 763 #1504917
Od: 2009-12-19
tak dla sprostowania powiem jedynie ze skordalia jest z ziemniakow puree z duza zawartoscia czosnku a w Grecji uzywa sie jej zazwyczaj do ryb a zwlaszcza dorszy wesoły


_________________
Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!



  
Electra28.03.2024 17:27:43
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 3>>>    strony: 1[2]3

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DO GRECJI PO RAZ PIERWSZY - DLA TYCH, KTÓRZY DOPIERO PLANUJĄ PODBÓJ HELLADY :) » DLACZEGO GRECKA OLIWA Z OLIWEK JEST TAKA JASNA I DELIKATNA?

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny