Grecja GRECJA-forum turystyczno-społecznościowe


W S T E P N I A K Grecja – kraj słońca, błękitnego morza, białych domków i wielkiej historii. Jednocześnie kraj wielkich kontrastów, borykający się z niezliczonymi problemami społecznymi. Biedny kraj bogatych ludzi – takie określenie gdzieś usłyszałam. Czy słuszne? Skąd wzięło się powiedzonko „nie udawaj Greka?” :) Zapraszam do udziału w dyskusji na te i inne tematy… razem możemy spróbować tak naprawde zrozumieć i poznać ten kraj, zobaczyć go z perspektywy nie tylko turysty, ale także potencjalnego mieszkańca… w końcu jesteśmy w Unii :)





NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » KAFENIJO » GRECKIE SMAKI...W POLSCE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

GRECKIE SMAKI...w Polsce

  
Zoi
03.08.2013 08:48:55
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Messolongi Grecja

Posty: 763 #1559181
Od: 2009-12-19
u mnie w miejscowosci malo co sie uzywa szafranu a do zup rybnych zawsze daja duza zawartosc soku z cytryny i szczerze mowiac malo mi to smakuje jęzor
ja ogolem jeszcze nie spotkalam sie tutaj jedzenia jakiegos z szafranem czy to w domach czy to w lokalach,wiem jedynie ze jest dostepny do kupienia w sklepach wesoły
Ale to pewnie tez i jest zwiazane od miejsca bo co miejscowosc to inne tradycje nawet kulinarne wesoły
_________________
Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!



  
Electra19.03.2024 12:47:32
poziom 5

oczka
  
Dan_78
17.07.2015 10:57:59
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 683 #2144419
Od: 2013-1-14
Ok, Robertos zatem jako doświadczony szef kuchni greckiej zaczynasz ... aniołek
  
robertos
17.07.2015 11:31:05
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Polnica

Posty: 583 #2144434
Od: 2010-4-25


Ilość edycji wpisu: 1
Cafe frappe (z gr. καφές φραπέ - kawa mrożona) - napój kawowy sporządzany na bazie kawy rozpuszczalnej, lodu i mleka. Została wymyślona przez przypadek w Grecji, przez pracownika Nestle, który nie mając dostępu do gorącej wody wsypał kawę do zimnej wody i przelewał między szklankami do powstania piany.
Obrazek
Potrzebne składniki i akcesoria:
- mikser do frappe lub Szejker
- wysoka szklanka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru (osobiście używam cukru trzcinowego)
- mleka
- niegazowanej zimnej wody
- kostki lodu
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
1. Do wysokiej szklanki Wsypujemy kawę rozpuszczalną
2. Wsypujemy cukier
3. wlewamy wodę tak na 1/2 szklanki
4. miksujemy do momentu powstania piany
5. wrzucamy z 4 -5 kostek lodu
6. w osobnej szklance miksujemy zimne mleko ze szczyptą cukru do powstania piany i delikatnie wlewamy do szlanki z kawą.
7. na wierzch posypujemy szczyptę cynamonu
8. wkładamy rurkę
Smacznego!cool
_________________
Jest taki kraj na południu
gdzie wyspy toną w błękitach
gdzie Bóg zapomniał o grudniu...
  
surfvolf
17.07.2015 13:06:03
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Athina

Posty: 683 #2144466
Od: 2011-12-4
Eeee... @robertos, to jakiś przepis rodem ze Starbucksa.

Prawdziwe, ortodoksyjne greckie frappe to kawa rozpuszczalna, cukier, woda i z tego ma powstać piana podczas ubijania.

Ubijając ręcznie w shakerze czy innym zamykanym naczyniu (może być zwykły słoik) można dodać kilka kostek lodu bo ułatwia proces ubijania.
Przy wykorzystaniu mechanicznego mieszadła ubitą pianę z kawy, cukru i wody przelewamy do wysokiego kubka/szklanki z kostkami lodu i uzupełniamy zimną wodą lub mlekiem (nie ubitym na pianę tylko płynnym).
Napój ładnie rozdziela się na fazę płynną i pianę na górze.

Ubite tłuste mleko, po grecku - αφρόγαλα (afrogala) to dodatek do innej miejscowej kawy, mianowicie freddo.
Od ubiegłego sezonu modne stało się freddo me krema, czyli z bitą śmietaną po naszemu.
Cynamon lub czekolada to również raczej dodatek do freddo, we frappe greckim raczej nie stosuje się.



_________________
Pozdrawiam
- -
The shore fishing vagrant
  
robertos
17.07.2015 13:11:50
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Polnica

Posty: 583 #2144468
Od: 2010-4-25
Tzatziki (nwgr. τζατζίκιoczko – dip (sos) grecki, podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawany oddzielnie jako dip (najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej). Można go też spożywać z zapieczonym pieczywem.

Obrazek

Niezbędne składniki:
-grecki, gęsty jogurt 10% (osobiście kupuję Jogurt typu greckiego "PILOS" w Lidl) Najlepiej aby był schłodzony!
-2szt ogórek szklarniowy
-4 ząbki czosnku,
-garść koperku
-3 listki mięty
-pieprz
-sól

Wykonanie:

1. Tarkujemy ogórki na tarce na małych oczkach i dokładnie odciskamy z soku.
2. dodajemy jogurt Typu greckiego
3. Tarkujemy do tego czosnek na małych oczkach
4. siekamy do tego drobno koperek i miętę
5. doprawiamy solą i pieprzem
6. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki tak aby nie powstała za rzadka konsystencja.

Kali oreksi!
cool
_________________
Jest taki kraj na południu
gdzie wyspy toną w błękitach
gdzie Bóg zapomniał o grudniu...
  
robertos
17.07.2015 13:20:24
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Polnica

Posty: 583 #2144472
Od: 2010-4-25
    surfvolf pisze:

    Eeee... @robertos, to jakiś przepis rodem ze Starbucksa.

    Prawdziwe, ortodoksyjne greckie frappe to kawa rozpuszczalna, cukier, woda i z tego ma powstać piana podczas ubijania.

    Ubijając ręcznie w shakerze czy innym zamykanym naczyniu (może być zwykły słoik) można dodać kilka kostek lodu bo ułatwia proces ubijania.
    Przy wykorzystaniu mechanicznego mieszadła ubitą pianę z kawy, cukru i wody przelewamy do wysokiego kubka/szklanki z kostkami lodu i uzupełniamy zimną wodą lub mlekiem (nie ubitym na pianę tylko płynnym).
    Napój ładnie rozdziela się na fazę płynną i pianę na górze.

    Ubite tłuste mleko, po grecku - αφρόγαλα (afrogala) to dodatek do innej miejscowej kawy, mianowicie freddo.
    Od ubiegłego sezonu modne stało się freddo me krema, czyli z bitą śmietaną po naszemu.
    Cynamon lub czekolada to również raczej dodatek do freddo, we frappe greckim raczej nie stosuje się.



Zgadzam się. Jest wiele wersji Frappe. Tą którą podałeś oczywiście zalicza się do tych pierwszych natomiast moja wersja jest bardziej nowoczesna i myślę że bardziej smakowo spodoba się Forumowiczom. Najważniejsze że wszystkie produkty są naturalnie wytwarzane a nie np. bita śmietana z spreja. Spróbuj mojego przepisu tak z ciekawości i daj znać. Pozdrawiamcool
_________________
Jest taki kraj na południu
gdzie wyspy toną w błękitach
gdzie Bóg zapomniał o grudniu...
  
Electra19.03.2024 12:47:32
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » KAFENIJO » GRECKIE SMAKI...W POLSCE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny