Odkryj Grecję w Warszawie! :)
    Agatha pisze:

    Ciekawa jestem na ile Wam podpasują smaki naszego nowego souvlatzidiko. wesoły Świeżo przeniesione z Aten. wesoły


Wiesz co, nie znam się na prowadzeniu restauracji, nie wiem czy w Polsce, ludziom tak samo retsina zasmakuje, jak Grecji nad morzem.
Ale intencja zrobienia w Polsce souvlaków, czy gyrosa wydaje się ciekawa, skoro kebaby się przyjęły dlaczego nie gyros czy souvlaki.

Brak w Polsce dobrego greckiego jedzenia. Wiekszośc restauracji greckich coś tam próbuje naśladować, na zasadzie, wiedzą że dwoni ale nie bardzo w którym kościele.
Polska ma dobre mięsa (poza baraniną, która śmierdzi jak stary spocony pies), ma tez dobre ryby. Kalmary mrożone tez są (niemrożone, zje chyba tylko krokodyl), ośmiornic nie brakuje.

jednak większość osób nie wie jak gotowac po grecku, bo albo to Grecy , kucharze z przypadku co improwizują, albo kucharze polscy, którzy upolszczają tę kuchnię.

W Grecji tez nie wszędzie dobrze karmią. Są miejsca dobre na ryby, sa dobre na baraniny, inne jeszcze na papoutsaki. Np dobrą musxarokefali można zjeśc w Rapsani, a w Palatamonas jest taka robiona na bulionach konorra.


Czasem w Polsce można jednak trafić perełki.
Na pewno jest to restauracja hellada w Krakowie przy ulicy królewskiej

http://www.hellada.com.pl/

gdzie można zjeść potrawy jakich w Grecji ze świeczką czasem szukać.

menu greckich restauracji w innych krajach to zazwyczaj, mousaka, souvlaki, kalmary, do tego kuchnia uniwersalna typu kurczak, kawałek mięsa wieprzowego z grilla itp.

ale ciekawa kuchnia grecka zaczyna się od koukouretsi, zupy z kozy i tego typu atrakcji.

Pytanie czy to się przyjmie poza Grecją czy nie.



  PRZEJDŹ NA FORUM