Dlaczego grecka oliwa z oliwek jest taka jasna i delikatna?
My mamy w sprzedaży oliwy pochodzące z tego roku, bo zbiór oliwek na Krecie trwa od końca listopada nawet do lutego. Oliwy są zielonkawe, głębsza zieleń jest widoczna w sztucznym świetle. Wszystkie posiadają badania laboratoryjne, które potwierdzają bardzo niską kwasowość od 0,2 do 0,55 (by oliwa mogła być Extra Virgin jej kwasowość musi być poniżej 0,8%). Jeśli chodzi o miody, to miody tymiankowe krystalizują się w okresie od 08 do 18 miesięcy od zbioru. Zbiór odbywa się w miesiącach maj - lipiec. Kolor miodu tymiankowego to głęboki bursztyn przechodzący w czerwony. Miód można zawsze sprawdzić na kilka sposób - sprawdzić czy osiądzie na dnie szklanki z wodą czy się zacznie rozpuszczać lub czy rysik ołówkowy jest w stanie "zabrudzić" miód. Takie testy można znaleźć w necie.


  PRZEJDŹ NA FORUM