Dlaczego grecka oliwa z oliwek jest taka jasna i delikatna?
    malgosia pisze:

    My mamy w sprzedaży oliwy pochodzące z tego roku, bo zbiór oliwek na Krecie trwa od końca listopada nawet do lutego. Oliwy są zielonkawe, głębsza zieleń jest widoczna w sztucznym świetle. Wszystkie posiadają badania laboratoryjne, które potwierdzają bardzo niską kwasowość od 0,2 do 0,55 (by oliwa mogła być Extra Virgin jej kwasowość musi być poniżej 0,8%). Jeśli chodzi o miody, to miody tymiankowe krystalizują się w okresie od 08 do 18 miesięcy od zbioru. Zbiór odbywa się w miesiącach maj - lipiec. Kolor miodu tymiankowego to głęboki bursztyn przechodzący w czerwony. Miód można zawsze sprawdzić na kilka sposób - sprawdzić czy osiądzie na dnie szklanki z wodą czy się zacznie rozpuszczać lub czy rysik ołówkowy jest w stanie "zabrudzić" miód. Takie testy można znaleźć w necie.

Ten dobry miód ma opaść czy się rozpuścić?
Ta oliwa z Korfu była żółta, nie przechodziła w zieleń i to mnie zastanawia. Nie miała też tak intensywnego smaku oliwek więc czy to możliwe że to była rzeczywiście oliwa z oliwek? A takiej właśnie poszukuje bo ją z żoną uwielbiamy, znalazłem w kauflandzie taką z Krety, niby też żólta ale tamta była lepsza, bez posmaku jakby chemii.
Na pocztówkach było widać maszyny do wyciskania, beczki i dziadka z babcią jak intensywnie tam pracująlol
Z natury jestem podejrzliwy, wiem. Ale wino miał naprawdę wyborne, jak ja żałuje że go więcej nie kupiłem....


  PRZEJDŹ NA FORUM