Dlaczego grecka oliwa z oliwek jest taka jasna i delikatna?
Być może to jest inny rodzaj oliwek. Na Krecie w zasadzie w 100% oliwy pochodzą z oliwek Koroneiki i takie też mamy w ogrodzie. Więcej o naszych oliwach i nie tylko można znaleźć tutaj: http://www.greckie-delikatesy.pl/ . Miód powinien osiąść na dnie szklanki (w chłodnej wodzie), strumień miodu powinien być nieprzerwany. Sztuczny miód w wodzie od razu zacznie się rozpuszczać, strumień będzie porozrywany, niejednolity.
Test na ołówek - potrzebujemy ołówka kopiowego (chemiczny, kopiowy) lub bardzo miękkiego ołówka, np. 6B. Na rękę nakładamy kroplę miodu i dotykamy ją czubkiem ołówka.
Prawdziwy miód nie zmieni swojej barwy po zetknięciu z ołówkiem.
Sztuczny miód zabarwi się na ciemny kolor.


  PRZEJDŹ NA FORUM