Dlaczego grecka oliwa z oliwek jest taka jasna i delikatna?
    malgosia pisze:

    Oliwie najbardziej szkodzą promienie słoneczne i dostęp powietrza. Dlatego najlepiej trzymać ją w szafce w dobrze zamkniętej butelce (najlepiej ciemnej) lub puszce. Przyjmuje się, że oliwa nie traci swoich walorów w ciągu ok. 6 miesięcy od otwarcia pojemnika. Producenci oliwy ustalają 1,5 a czasami 2-letni termin jej przydatności od momentu nalania jej do butelki/puszki - termin przydatności jasno wskazuje z jakich zbiorów pochodzi oliwa.


Od wielu lat używam w kuchni praktycznie tylko oliwę z Grecji.

Sałatki, smażenie ryb, owoców morza, marynaty na grilla. Nawet do kanapek zamiast masła (pasuje do kanapek z serem, pomidorami, sałatą).

Stąd spożycie duże i puszki 3l / 5l są otwierane i zużywane w ciągu miesiąca.
Jak ktoś tak dużo nie używa to radzę kupić w butelkach (ciemnych zamykanych na korek).
Lub przelać do takich butelek. Kreteńskie oliwki z dodatkiem wody morskiej lub suszone (w każdej wersji koniecznie z pestkami) lub ostatecznie w vinegre jeszcze nigdy się nie popsuły.

Przez Was zgłodniałem - idę zrobić sałatkę z jedną z ostatnich Greckich fet jakie mi zostały z zimowych zakupów i suszonych oliwek (plus lodowa i pomidory cherry, bazylia, pieprze, czosnek)


  PRZEJDŹ NA FORUM