Dlaczego grecka oliwa z oliwek jest taka jasna i delikatna?
Znalazłem coś takiego na necie:
"Kolor

Kolor oliwy z oliwek extra vergine (z pierwszego tłoczenia) charakteryzuje się wyraźnym zielonym lub żółtym odcieniem. Bardziej zielona lub żółta barwa oliwy nie jest w żaden sposób związana z jakością produktu. Barwa oliwy zależy od odmiany owoców, sposobu tłoczenia oraz stopnia dojrzałości oliwek. Profesjonalni kiperzy oliwy z oliwek, aby nie kierować się kolorem, lecz tylko zapachem i smakiem, podczas testowania różnych gatunków oliwy używają ciemnych, nieprzezroczystych naczyń.

Przy zakupie oliwy z oliwek nie należy kierować się kolorem, ale przede wszystkim walorami smakowymi i zapachem. Wyjątkiem jest pomarańczowa lub nawet lekko czerwona barwa oliwy, która oznacza, że produkt uległ procesowi utleniania się. Oliwa, jak każdy tłuszcz, jełczeje pod wpływem podwyższonej temperatury oraz światła, co powoduje wytworzenie się związków rakotwórczych i jej całkowitą niezdatność do spożycia. Przechowywanie oliwy w ciemnym i chłodnym miejscu zapobiega procesowi utleniania."


  PRZEJDŹ NA FORUM