Dlaczego grecka oliwa z oliwek jest taka jasna i delikatna?
My co dzień zajadamy sałatkę "prawie grecką":
Sałata lodowa (pół główki) pomieszanej z rucolą (lub jakieś inne sałaty)
Pomidorki Cherry pokrojone na połówki lub ćwiartki
Ser fetta oryginalny grecki,

Sos: oliwa (nawet ćwierć szklaneczki używam), pieprz, bazylia, starty czosnek, odrobina octu winnego greckiego plus szczypta cukru pudru (lub zamiast cukru odrobina soku z winogron petimeze czy jakoś tak to się nazywa)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ośmiornica (grecka) lub krewetki (te w Grecji najczęściej są z UK oczko ):

Świeża pietruszka, pół cytryny wycisnać, 2 łyzki oleju, pieprz, soli wogóle lub symbolicznie (krewetki są lekko słone z natury), zgnieciony czonsnek. Robimy z tego marynatę. Mieszamy ją dobrze.

Ośmiornica lub krewetki powinny być rozmrożone i obrane (krewetki) ze skorupek.
Mieszamy z marynatą.

Po pół godzinie lub godzinie odsączamy z marynaty.

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni (tak aby przykryć dno - nie za wiele.
Smażymy po kilka minut (4 minuty z jednej, 4 z drugiej). Na minutę przed końcem można dodać marynatę i dosmażyć - aby czosnek się zeszklił ale nie zrązowiał.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Są jeszcze pomidory faszerowane, kwiaty cukinii i wiele pysznych greckich przystawek.
Na Krecie zajadamy sałatkę kreteńską.



  PRZEJDŹ NA FORUM