Dlaczego grecka oliwa z oliwek jest taka jasna i delikatna? |
My co dzień zajadamy sałatkę "prawie grecką": Sałata lodowa (pół główki) pomieszanej z rucolą (lub jakieś inne sałaty) Pomidorki Cherry pokrojone na połówki lub ćwiartki Ser fetta oryginalny grecki, Sos: oliwa (nawet ćwierć szklaneczki używam), pieprz, bazylia, starty czosnek, odrobina octu winnego greckiego plus szczypta cukru pudru (lub zamiast cukru odrobina soku z winogron petimeze czy jakoś tak to się nazywa) >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Ośmiornica (grecka) lub krewetki (te w Grecji najczęściej są z UK ![]() Świeża pietruszka, pół cytryny wycisnać, 2 łyzki oleju, pieprz, soli wogóle lub symbolicznie (krewetki są lekko słone z natury), zgnieciony czonsnek. Robimy z tego marynatę. Mieszamy ją dobrze. Ośmiornica lub krewetki powinny być rozmrożone i obrane (krewetki) ze skorupek. Mieszamy z marynatą. Po pół godzinie lub godzinie odsączamy z marynaty. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni (tak aby przykryć dno - nie za wiele. Smażymy po kilka minut (4 minuty z jednej, 4 z drugiej). Na minutę przed końcem można dodać marynatę i dosmażyć - aby czosnek się zeszklił ale nie zrązowiał. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Są jeszcze pomidory faszerowane, kwiaty cukinii i wiele pysznych greckich przystawek. Na Krecie zajadamy sałatkę kreteńską. |