GRECKIE SMAKI...w Polsce
W przypadku oliwy należy zwrócić uwagę na kwasowość. By oliwa mogła być Extra Virgin musi mieć kwasowość poniżej 0,8%. Im niższa kwasowość tym wyższa jakość oliwy. Grecy najniższe kwasowości uzyskują w okolicach 0,2-0,3%, jak np. Sitia 0.3 - najbardziej utytułowana z greckich oliw: http://www.sitia.pl/ - zbiór ze stycznie 2013r. jest pikantny i wyrazisty w smaku. U nas największa popularnością cieszą się również oliwy oscylujące wokół 0.5%, bo są łagodne w smaku i aromatyczne, np. nasza Kropla Krety. Należy również zwrócić uwagę na termin zbioru - oliwy aktualnie w sprzedaży powinny pochodzić z ostatniego zbioru, czyli z przełomu 2012 i 2013 (zbiór oliwek Koroneiki np. na Krecie rozpoczyna się z końcem listopada i trwa do lutego). Można to poznać po dacie przydatności. Grecy nadają 1,5 roczny do 2-letniego termin przydatności liczony od momentu napełnienia butelki/puszki. Tak więc, oliwa z ostatnich zbiorów powinna mieć datę przydatności z przedziału lipiec 2014 - luty 2015.


  PRZEJDŹ NA FORUM