Wakacje 2014
- gdzie, kiedy i jak na wakacje
    Bertolucci pisze:

    Jadę pierwszy raz do Grecji po kilku latach wypadów do Chorwacji. Mam w związku z tym pytanie do miłośników Grecji- na co zwrócić uwagę będąc w greckiej tawernie/restauracji ,co warto zamówić a czego nie oczko. Dodam że wybieram się na Lefkadę .


Jak trafisz na rodzinną tawernę, gdzie przykładają się do robienia jedzenia to próbuj wszystkiego.

Ja na południu Krety zaryzykowałem nawet "duszoną koźlinę" i była całkiem, całkiem.

Takie pierożki z seref feta i szpinakiem (calcuni czy jakoś tak). Standardem są faszerowane warzywa (w sensie zawsze smaczne) w tym niespotykane u nas kwiaty cukinii.

A cała reszta to proste i smaczne jedzonko typu suvlaki (szaszłyki), mięso z grilla, ryba z grilla.

Osobiście lubię kalmary, ośmiornice z patelni ale nie wszędzie mają świeże i nie wszędzie dobrze zrobią.

W uznanej tawernie nadmorskiej w rejonie Chanii wydałem majątek na obiad dla 7-miu osób a ośmiornicy nie mogłem przeżuć (moje bliźniaki miały ten sam problem z szaszłykami).

>>>

Przy zamawianiu ryb upewnij się ile twoja ryba będzie ważyć przed zamówieniem.
Grecy potrafią wydać dużo na jedzenie a Polacy mogą się zdziwić jak dostaną naprawdę duże ryby z grilla co przy cenie 50EUR za kg ryby może dać niezły rachunek


  PRZEJDŹ NA FORUM