Co polecacie, zjeść w Grecji
    sarna73 pisze:

      Arnidis pisze:

      No właśnie, ciekawe potrawy zakąski, co znacie co polecacie, z dedykacją dla tych co pierwszy raz.


    Zapiekanki, musaki, horiatiki, to wszystko można zrobić sobie w Polsce. Trzeba jeść to, czego tu sami w domu nie zrobimy.



Jeśli kto będzie pierwszy raz w Grecji to jednak warto by spróbował również tych dań, które można przygotować w Polsce, by wiedział jak powinny smakować. Co do ryb to na kontynencie zapewne warto w nie pójść, niestety na Krecie jest nieco gorzej, bo łowiska zostały przed laty zniszczone łowieniem "na dynamit" i tylko częściowo udało się je odbudować. Część ryb jest importowana (również z Polski). W Chanii wielu Polaków pracuje przy rybach, jedna polska rodzina prowadzi również sklep rybny, więc te informacje są sprawdzone. W dobrej psarotawernie, czyli tawernie serwującej ryby i owoce morza, warto spróbować grillowanej ośmiornicy, świeże kalmary oraz malutkie panierowane rybki - gavros. Szukać również produktów regionalnych - na Krecie to przekąska Dakos (suchary jęczmienne z przetartymi pomidorami i serem feta), Sfakian pie (placek typu naleśnik z nadziewanych owczo-kozim serem serwowany z miodem tymiankowym - ulubione danie kreteńskie Billa Gatesa), na Santorini - sałatka santoryńska z dzikimi kaparami z Santorini i marynowanymi liści dzikich kaparów z Santorini, na Rodos - kilka rodzajów "pies" oraz dolmades w wersji mięsno-ryżowej, na Korfu - pasticiada, itd.


  PRZEJDŹ NA FORUM