Wino i winiarnie w Grecji |
Merlot i Shiraz (Sirah), to takie najmniej kwaśne z wytrawnych. W Polsce często nazywane są półwytrawnymi. W Grecji praktycznie nie istnieje taka kategoria win (czyli półwytrawne). Teraz dalej znanym wszedzie szczepem jest też cabernet sauvignon, występuje w Grecji acz wydaje się nutkę bardziej cierpki niż Merlot i Shiraz (Sirah). Winiarnie wydają mi się najzacniejsze na Peloponezie, region Nemea, a na północy Rapsani. Naussa zdecydowanie za "wegierska" w smaku. uwaga w Grecji występują też szczepy endemiczne, wino smakuje trochę na zasadzie jak komu się uda. Z ciekawych smaków to na pewno Mavro Dafni, wino mocne słodkie czerwone o smaku suszonych owoców. Słodkie , białe też mocne to Samos. Szczep z wyspy o tej samej nazwie. No i oczywiście retsina czyli białe wino z żywica sosnową, spożywane w Grecji zazwyczaj z woda mineralną, coca colą albo sprite. Osobiście polecam ze sprite i lodem mocno schłodzone. Przez 20 lat najpopularniejsze u znajomych było półsłodkie, Czyli "Czarna Apelia" http://melissasofie.files.wordpress.com/2012/03/roedvingreek.jpg A jak ktos się chce rozsmakować , to Chyba bardziej utytuowanym z Greckich win bedzie to: http://www.estia.biz/products/reserve-nemea-vqprd-agiorgitiko/ |