GRECJA-CENY
Z tą opinią Kolegi o relacjach grecko - tureckich całkowicie się zgodzę.

Jednak prawie pół tysiąclecia funkcjonowania w jednym organizmie państwowym musiało pozostawić ślady,
a w kuchni są one bardzo widoczne. Jest cały szereg dań, ciast, słodyczy wspólnych dla kuchni greckiej i tureckiej,
jedni i drudzy mogą spierać się o ich pochodzenie.
Nawet wspomniana wcześniej kawa, zalana zimną wodą w specjalnym dzbanku ( μπρίκι - briki ) z dodatkiem cukru, gotowana aż się podniesie i przelana do filiżanki cienkim strumieniem, tworząc na powierzchni piankę - każdy Grek nazywa to Ελληνικό καφέ (Elliniko kafe) kawą po grecku, a każdy Turek nazwie kawą po turecku.
W Polsce, jak dobrze pamiętam, to fusy zalane wrzątkiem w szklance nazywają się kawą po turecku pan zielony .

Kebap jaki znany jest w Pl, pochodzi od rozpowszechnionego przez Turków w Niemczech "döner kebab" obracający się kebab.
W Grecji ten rodzaj pieczonego mięsa to γύρος (gyros) od γύρω (gyro) - dokoła, wkoło, około.



  PRZEJDŹ NA FORUM