GRECKIE SMAKI...w Polsce
Cafe frappe (z gr. καφές φραπέ - kawa mrożona) - napój kawowy sporządzany na bazie kawy rozpuszczalnej, lodu i mleka. Została wymyślona przez przypadek w Grecji, przez pracownika Nestle, który nie mając dostępu do gorącej wody wsypał kawę do zimnej wody i przelewał między szklankami do powstania piany.

Potrzebne składniki i akcesoria:
- mikser do frappe lub Szejker
- wysoka szklanka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru (osobiście używam cukru trzcinowego)
- mleka
- niegazowanej zimnej wody
- kostki lodu
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
1. Do wysokiej szklanki Wsypujemy kawę rozpuszczalną
2. Wsypujemy cukier
3. wlewamy wodę tak na 1/2 szklanki
4. miksujemy do momentu powstania piany
5. wrzucamy z 4 -5 kostek lodu
6. w osobnej szklance miksujemy zimne mleko ze szczyptą cukru do powstania piany i delikatnie wlewamy do szlanki z kawą.
7. na wierzch posypujemy szczyptę cynamonu
8. wkładamy rurkę
Smacznego!cool


  PRZEJDŹ NA FORUM