GRECKIE SMAKI...w Polsce |
Cafe frappe (z gr. καφές φραπέ - kawa mrożona) - napój kawowy sporządzany na bazie kawy rozpuszczalnej, lodu i mleka. Została wymyślona przez przypadek w Grecji, przez pracownika Nestle, który nie mając dostępu do gorącej wody wsypał kawę do zimnej wody i przelewał między szklankami do powstania piany. Potrzebne składniki i akcesoria: - mikser do frappe lub Szejker - wysoka szklanka - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 2 łyżeczki cukru (osobiście używam cukru trzcinowego) - mleka - niegazowanej zimnej wody - kostki lodu - szczypta cynamonu Wykonanie: 1. Do wysokiej szklanki Wsypujemy kawę rozpuszczalną 2. Wsypujemy cukier 3. wlewamy wodę tak na 1/2 szklanki 4. miksujemy do momentu powstania piany 5. wrzucamy z 4 -5 kostek lodu 6. w osobnej szklance miksujemy zimne mleko ze szczyptą cukru do powstania piany i delikatnie wlewamy do szlanki z kawą. 7. na wierzch posypujemy szczyptę cynamonu 8. wkładamy rurkę Smacznego! |