GRECKIE SMAKI...w Polsce
Tzatziki (nwgr. τζατζίκιoczko – dip (sos) grecki, podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawany oddzielnie jako dip (najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej). Można go też spożywać z zapieczonym pieczywem.



Niezbędne składniki:
-grecki, gęsty jogurt 10% (osobiście kupuję Jogurt typu greckiego "PILOS" w Lidl) Najlepiej aby był schłodzony!
-2szt ogórek szklarniowy
-4 ząbki czosnku,
-garść koperku
-3 listki mięty
-pieprz
-sól

Wykonanie:

1. Tarkujemy ogórki na tarce na małych oczkach i dokładnie odciskamy z soku.
2. dodajemy jogurt Typu greckiego
3. Tarkujemy do tego czosnek na małych oczkach
4. siekamy do tego drobno koperek i miętę
5. doprawiamy solą i pieprzem
6. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki tak aby nie powstała za rzadka konsystencja.

Kali oreksi!
cool


  PRZEJDŹ NA FORUM