GRECKIE SMAKI...w Polsce |
Tzatziki (nwgr. τζατζίκι – dip (sos) grecki, podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawany oddzielnie jako dip (najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej). Można go też spożywać z zapieczonym pieczywem. Niezbędne składniki: -grecki, gęsty jogurt 10% (osobiście kupuję Jogurt typu greckiego "PILOS" w Lidl) Najlepiej aby był schłodzony! -2szt ogórek szklarniowy -4 ząbki czosnku, -garść koperku -3 listki mięty -pieprz -sól Wykonanie: 1. Tarkujemy ogórki na tarce na małych oczkach i dokładnie odciskamy z soku. 2. dodajemy jogurt Typu greckiego 3. Tarkujemy do tego czosnek na małych oczkach 4. siekamy do tego drobno koperek i miętę 5. doprawiamy solą i pieprzem 6. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki tak aby nie powstała za rzadka konsystencja. Kali oreksi! |