GRECKIE SMAKI...w Polsce
    surfvolf pisze:

    Eeee... @robertos, to jakiś przepis rodem ze Starbucksa.

    Prawdziwe, ortodoksyjne greckie frappe to kawa rozpuszczalna, cukier, woda i z tego ma powstać piana podczas ubijania.

    Ubijając ręcznie w shakerze czy innym zamykanym naczyniu (może być zwykły słoik) można dodać kilka kostek lodu bo ułatwia proces ubijania.
    Przy wykorzystaniu mechanicznego mieszadła ubitą pianę z kawy, cukru i wody przelewamy do wysokiego kubka/szklanki z kostkami lodu i uzupełniamy zimną wodą lub mlekiem (nie ubitym na pianę tylko płynnym).
    Napój ładnie rozdziela się na fazę płynną i pianę na górze.

    Ubite tłuste mleko, po grecku - αφρόγαλα (afrogala) to dodatek do innej miejscowej kawy, mianowicie freddo.
    Od ubiegłego sezonu modne stało się freddo me krema, czyli z bitą śmietaną po naszemu.
    Cynamon lub czekolada to również raczej dodatek do freddo, we frappe greckim raczej nie stosuje się.



Zgadzam się. Jest wiele wersji Frappe. Tą którą podałeś oczywiście zalicza się do tych pierwszych natomiast moja wersja jest bardziej nowoczesna i myślę że bardziej smakowo spodoba się Forumowiczom. Najważniejsze że wszystkie produkty są naturalnie wytwarzane a nie np. bita śmietana z spreja. Spróbuj mojego przepisu tak z ciekawości i daj znać. Pozdrawiamcool


  PRZEJDŹ NA FORUM