Ceny artykułów spożywczych |
pawelh pisze: W tawernach należy patrzeć na ilość gości szczególnie miejscowych. Wiesz, można się oszukać bo jak o 14-stej będzie szukać lokalu na obiad to miejscowych może nie znaleźć. Obżeraja się wieczorem. Nie wiem jak możecie pisać o cenach w oderwaniu od lokalizacji. Ten sam obiad dla 7-miu osób Kreta: - okolice Chanii, poza miastem przy morzu obiad dla 7-mi osób 150 EUR (bez napiwku) - połodnie Krety 5 km od Paleochory - 70 EUR Co wiecej na południu krety porcje były znacznie większe. Souvlaki to byy 4 śrenie patyki a tam koło Chanii JEDEN ciut wiekszy. Ryby też były większe na południu. Z kolei Chania i okolice (północ Krety) to mnóstwo dużych marketów, bazarów - w Paleochorze (południe Krety) praktycznie tego nie ma Z wpisów forumowiczów wnioskuję, że oblegane turystycznie miejscowości zawsze mają droższe knajpy: Korfu, Sivota, Parga, Północna Kreta, pewne rejony Lefkady. Z drugiej strony takie Nafplio na Peloponezie (polecam jako baza wypadowa) ma olbrzymie zaplesze gastronomiczne. Są restauracje dla ludzi z nielicznych jachtów tam zaparkowanych ale i smaczne fast-foody typu kurczak pieczony w sosie cytrynowym gdzie 5 osób się naje za 20 EUR (kurczak, frytki, salatka, woda) Nafplio nie jest zatłoczone turystami zagranicznymi stąd polecam na pobyt ze zwiedzaniem okolic. I jedno z niewielu miast gdzie można pójśc na spacer, pozwiedzać twierdzę, popłynąć do urzędu celnego, pochodzić po umocnieniach, po porcie (rozległym), po ryneczkach, uiczkach. Gorzej z plażą - trzeba podjechać |