Portokalopita - grecki przysmak...
W necie jest sporo różnych przepisów, o różnych proporcjach składników, ilości cukru i dodatków (np. cynamonu). Ja wybrałam z kilku przepisów to, co wg mnie najbardziej pasowało, i nie chwaląc się, ciastko wyszło mi super
bardzo szczęśliwy bardzo szczęśliwy bardzo szczęśliwy bardzo szczęśliwy

Dla innych, ale także i dla siebie na przyszłość, spisałam przepis wg którego zrobiłam swoją portokalopitę bardzo szczęśliwy ….

Do produkcji potrzeba produktów łatwo dostępnych u nas jak cukier, pomarańcze, jajka. I ciasta filo (nie tak łatwo go zdobyć) i olej kukurydziany (już wiem co następnym razem z Grecji przywiozę), ale można go rzepakowym zastąpić.. W kilu miejscach czytałam, że ciasto filo jest dostępne w formie mrożonej, ja je trafiłam w chłodniach w Auchanie, obok ciasta francuskiego i tak też spakowane jak ciasto francuskie..


SKŁADNIKI:

Ciasto
Opakowanie ciasta filo (ja trafiłam na opakowanie 300 g i tak dobrałam proporcje pozostałych składników (przepisy były na grecką porcję 450 g lub bez podania wagi ciasta)
150 ml oleju rzepakowego (w oryginale kukurydziany, no w moim miasteczku takich cudów nie ma)
150 ml cukru (przepis był na szklanki, ale jako że nie mam szklanki dokładnie 250 ml i nie mogłam odmierzyć 2/3 szklanki, a mam miarkę z podziałką to na ml wszystko przeliczyłam)
2 całe jajka (użyłam wiejskich)
175 g jogurtu greckiego
150 ml soku świeżo wyciskanego z pomarańczy (sok z 2-3 owoców, w zależności od wielkości)
1 opakowanie proszku do pieczenia
Wanilia (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilia – całe opakowanie 80g)
skórka pomarańczowa świeżo starta z 3 pomarańczy


Syrop do nasączania ciasta
300 ml cukru
150 ml wody w temp. pokojowej
150 mln soku świeżo wyciskanego z pomarańczy (sok z 2-3 owoców, w zależności od wielkości)
skórka pomarańczowa świeżo starta z 1 pomarańczy


No i już jasne, czemu ciasto jest słodkie i tłuste…. No nie jest to ciasto dla diabetyków, odchudzających się czy osób na diecie bez cukru….


  PRZEJDŹ NA FORUM