Portokalopita - grecki przysmak... |
To ci już powiem ile na 450 g, bo z takiego przeliczałam (szklanka to 250 ml) Przepis jeśli porcja ciasta filo to 450 g 1 szklanka oleju rzepakowego (w oryginale kukurydziany) 1 szklanka cukru 3 całe jajka 200 g jogurtu greckiego 1 szklanka soku świeżo wyciskanego z pomarańczy 1 opakowanie proszku do pieczenia (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo, więc jak chcesz) Wanilia (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilia – całe opakowanie 80g) skórka pomarańczowa świeżo starta z 3 pomarańczy (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo, więc jak chcesz) Syrop do nasączania ciasta 2,5 szklanki cukru 1 szklanka wody w temp. pokojowej 1 szklanka soku świeżo wyciskanego z pomarańczy skórka pomarańczowa świeżo starta z 1 pomarańczy (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo,więc jak chcesz) |