Portokalopita - grecki przysmak...
To ci już powiem ile na 450 g, bo z takiego przeliczałam (szklanka to 250 ml)

Przepis jeśli porcja ciasta filo to 450 g
1 szklanka oleju rzepakowego (w oryginale kukurydziany)
1 szklanka cukru
3 całe jajka
200 g jogurtu greckiego
1 szklanka soku świeżo wyciskanego z pomarańczy
1 opakowanie proszku do pieczenia (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo, więc jak chcesz)
Wanilia (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilia – całe opakowanie 80g)
skórka pomarańczowa świeżo starta z 3 pomarańczy (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo, więc jak chcesz)


Syrop do nasączania ciasta
2,5 szklanki cukru
1 szklanka wody w temp. pokojowej
1 szklanka soku świeżo wyciskanego z pomarańczy
skórka pomarańczowa świeżo starta z 1 pomarańczy (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo,więc jak chcesz)


  PRZEJDŹ NA FORUM