| |
Agness | 29.11.2013 17:11:34 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1 #1672496 Od: 2013-11-29
| No właśnie, będzie ten przepis? ![oczko](/emot/icon_wink.gif) _________________ www.salon-hana.pl |
| |
Electra | 16.02.2025 13:04:56 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|
| |
brygidka10 | 29.11.2013 19:24:39 |
![poziom 4](star_icon4.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 258 #1672689 Od: 2013-1-13
| Surfvolf chyba uznał, że to zbyt proste, by podawać przepis nabrałam ochoty na takie bakłażany, ale przygotowując je zmieniłam nieco plany i nafaszerowałam bakłażany farszem podobnym do moussaki (środek bakłażanów, mięso mielone, duża ilość pomidorów, cebula, czosnek, troszkę ziół, przypraw m.in. odrobina cynamonu), na wierzch warstwa beszamelu z serem. Wyszła pychota No i oczywiście lampka greckiego wina![jęzor](/emot/icon_razz.gif) |
| |
Arnidis | 05.12.2013 00:30:23 |
![poziom 4](star_icon4.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 313 #1676899 Od: 2013-11-7
| Kotosupa.
Czyli zupa z kury. proste poręczne i na zimę dobre.
Szukamy kury, takiej na poziomie najlepiej z chowu ekologicznego z fermy. Wypatroszoną kurę wrzucamy do wielkiego garnka i gotujemy.
W trakcie gotowania wrzucamy też ryż. Ale w rozsądnych ilościach, żeby ryż nie uniósł kury nad garnek.
gotuję aż ryż jest miękki i kura się zaczyna rozłazić, czyli mięso odchodzi od kości.
solimy i zostawiamy na noc.
rankiem, wyciągamy skórę i kości.
Podgrzewamy i dajemy rozbełtane żółtka, z sokiem z cytryny. (Uwaga nie gotujemy!)
ta zupa jest gesta od ryżu taka lekko papkowata.
przed podaniem dajemy na stół cytryny by każdy sobie doprawiał.
Uwaga dla singli: mimo że zupa jest super trudno ją jeść codziennie przez tydzień, polecam więc resztę zamrozić w plastikowych pudełkach na czarną godzinę.
Bardzo dobrze smakuje podana z pieczywem kukurydzianym |
| |
Jakiloska | 10.12.2013 11:49:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: gdynia
Posty: 4 #1681849 Od: 2013-12-10
| chyba się nie dowiemy _________________ ubezpieczenie podróży w Generali Direct
|
| |
kornelcia | 27.01.2014 08:27:09 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 5 #1727026 Od: 2014-1-27
| I jak wrzuci ktoś ten przepis?? ![bardzo szczęśliwy](/emot/icon_biggrin.gif) _________________ http://www.carisma.pl/ |
| |
globtroterrros | 28.01.2014 09:48:12 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2 #1728262 Od: 2014-1-28
| A ja mam pytanie o tradycyjną sałatkę grecką. Tak bardzo lubiana w Polsce, ale wydaje mi się, ze jest mocno (nieświadomie) modyfikowana. Podajcie proszę przepis na sałatkę grecką, ale taką prawdziwą. Jakie składniki się w niej powinny znaleźć? Dzięki wielkie! _________________ http://www.parking-wroclaw.com.pl/ |
| |
mariusz | 28.01.2014 18:12:05 |
![poziom 2](star_icon2.gif)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Myślibórz
Posty: 80 #1728835 Od: 2013-1-29
| pomidor i ogórek pocięte odpowiednio w ćwiartki (ósemki) i grube plastry, czerwona cebula w pióra, oliwki, całość polać oliwą, do smaku dodać pieprz, sól i suszone oregano - po wymieszaniu należy na to położyć gruby plaster fety - przepyszne, zdrowe, podawać ze świeżym pszennym pieczywem i/lub winem czy innym ouzo |
| |
brygidka10 | 28.01.2014 18:18:49 |
![poziom 4](star_icon4.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 258 #1728840 Od: 2013-1-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Rzeczywiście w Polsce jest często modyfikowana, łącznie z dodawaniem gotowych sosów "greckich".... Sałatki które jadaliśmy w Grecji składały się z: - pomidora - ogórka - papryki - czerwonej cebuli - oliwek - sera fety (duży plaster położony na wierzch) Wszystkie składniki pokrojone w dość spore kawałki (nie mieszane..), posypane oregano i polane oliwą z oliwek. Należy wspomnieć, że cała tajemnica smaku tej sałatki to smak tamtejszych warzyw i oczywiście fety ![wesoły](/emot/icon_smile.gif)
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/-uZQt50QYRg0/UuflotgIUpI/AAAAAAAABAQ/GD9t3NYhmY8/w574-h431-no/salatka.jpg) |
| |
lawersny | 29.11.2019 17:32:37 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 3 #5314649 Od: 2019-11-29
| Witam!
Zachęcam do wypełnienia krótkiej ankiety dotyczącej oliwek i turystyki kulinarnej w Grecji.
https://docs.google.com/forms/d/1KAblMEhNT-RnUeAJIzWsMo2LcWDpGo_lxBYu2GR8OvE/edit
Będę wdzięczna za udzielenie odpowiedzi. Z góry dziękuję!
Pozdrawiam, Weronika |
| |
quickstarter | 09.02.2024 13:14:36 |
![poziom 6](star_icon6.gif)
Grupa: Administrator ![](star.gif)
Lokalizacja: blisko Czech i Słowacji
Posty: 1472 #8152190 Od: 2014-6-2
| do wielbicieli kuchni greckiej - Kolokithokeftedes w cieście wybrać filo czy francuskie? Piekara pomocy!!!!! ![aniołek](/emot/eusa_angel.gif) ![aniołek](/emot/eusa_angel.gif) ![aniołek](/emot/eusa_angel.gif) |
| |
Sergiusz | 10.02.2024 00:33:11 |
![poziom 3](star_icon3.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 123 #8152390 Od: 2022-4-17
Ilość edycji wpisu: 2 |
W samej Grecji ta sałatka jest różnie podawana. Pomidor i ogórek (grubo pokrojone) to podstawa, ale nie zawsze jest papryka. Cebula też nie zawsze czerwona (w ubiegłym roku na Pelo częściej dostawaliśmy białą, ale nieco łagodniejszą w smaku niż odmiany w Polsce). Oliwki zielone lub kalamata, ale duże z pestkami (żeby komuś nie przyszło do głowy zastąpienia ich w takiej sałatce małymi drylowanymi bieda-oliwkami z saszetki :-)). Z serem też bywa różnie. Duży kawał to klasyka, ale zdarza się też podzielony na co najmniej kilka kawałków. Przyprawy to sól, pieprz, oregano i więcej nie kombinować. Skusiłem się w Grecji na jakąś przyprawę pod nazwą „zioła to sałatki greckiej” i to był niezły szajs. Oczywiście całość polana dobrą oliwą z oliwek.
Moim zdaniem w Polsce, szczególnie w miesiącach lipiec-wrzesień, gdy są dobre warzywa, można zrobić naprawdę niezłą sałatkę grecką, nie gorszą od tej w wielu tawernach greckich (zwłaszcza tych nastawionych na masowego turystę). |
| |
Electra | 16.02.2025 13:04:56 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|