Grecja
GRECJA-forum turystyczno-społecznościowe
W S T E P N I A K
Grecja – kraj słońca, błękitnego morza, białych domków i wielkiej historii. Jednocześnie kraj wielkich kontrastów, borykający się z niezliczonymi problemami społecznymi. Biedny kraj bogatych ludzi – takie określenie gdzieś usłyszałam. Czy słuszne? Skąd wzięło się powiedzonko „nie udawaj Greka?” :) Zapraszam do udziału w dyskusji na te i inne tematy… razem możemy spróbować tak naprawde zrozumieć i poznać ten kraj, zobaczyć go z perspektywy nie tylko turysty, ale także potencjalnego mieszkańca… w końcu jesteśmy w Unii :)
| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
TsiknopemptiTłusty czwartek po grecku | |
| | surfvolf | 12.02.2015 11:16:50 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Athina
Posty: 683 #2043488 Od: 2011-12-4
| Dzisiaj tłusty czwartek, przejrzałem forum i nie znalazłem informacji jak wygląda ten dzień w tradycji greckiej. A różnica jest istotna, powiedziałbym, że w Grecji zwyczaj zatrzymał się w swojej pierwotnej formie.
"Tsikno" to dym, przesycony aromatem pieczonego mięsa, tłuszczu zwierzęcego unoszący się znad rozgrzanych rusztów. "Pempti" - czwartek, i już wiadomo o co chodzi.
Nie jedzą Grecy tego dnia słodkich pączków "loukoumades" tylko pieczone na grillu mięsiwa. Późnym popołudniem, wieczorem zasiądą w domach czy tawernach przy stołach by rozmawiając, żartując i śpiewając degustować souvlakia, paidakia itp.
Jeszcze na temat grillowania, normą jest, że w lokalach niewyposażonych w ruszt do pieczenia mięsa, w dni w które tradycja nakazuje "coś" piec na grillu, wystawia się po prostu przenośny ruszt na chodniku przed lokalem, rozpala węgiel drzewny i piecze mięso czy owoce morza.
A podobno genezą tego obyczaju na ziemiach polskich też były smażone, pieczone? mięsa. _________________ Pozdrawiam - - The shore fishing vagrant | | | Electra | 25.04.2024 11:44:19 |
|
| | | pawelh | 12.02.2015 12:17:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: podkarpacie
Posty: 2155 #2043526 Od: 2011-3-24
| A ja myślałem,że Grecy codziennie świętują przesiadującw tawernach | | | kaczor | 12.02.2015 17:59:56 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 67 #2043772 Od: 2010-8-13
| Grecy nie przesiadują codziennie, czasami NIE przesiadują, czego im niesamowicie zazdroszczę. | | | Zoi | 12.02.2015 20:40:48 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #2043887 Od: 2009-12-19
Ilość edycji wpisu: 1 | Co do tavern to moge powiedziec ze Grecy na ogol nie przesiaduja w nich,chyba ze mowa o starych dziadkach ktorzy wybieraja sie tam by wypic wino, to tak zgodze sie wowczas z tym ze przesiaduja notorycznie Ale by cos zjesc na codzien nie widuje Grekow po tavernach rozsiedzianych,przynajmniej u mnie w miejscowosci takich wypchanych Grekami tavern nie spotykam,popularnym sposobem tutaj co jest zamowienie sobie co jedynie suvlakia do domu a nie siedzenie w tavernach Co do dzisiejszego dnia owszem dzisiaj kroluja dania z grilla,no i oczywiscie glownie miesne,bez wzgledu czy to bedzie boczek pieczony,kielbasa czy zeberka,wazne by pochodzilo z grilla lub poprostu bylo upieczone a nie ugotowane Ci co nie posiadaja grilla wlasnego z tego co wiem pieka wowczas w piekarniku miesa lub na patelni _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
| | | Salatka_po_grecku | 13.02.2015 17:02:55 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 74 #2044319 Od: 2014-12-19
| surfvolf pisze:
Dzisiaj tłusty czwartek, przejrzałem forum i nie znalazłem informacji jak wygląda ten dzień w tradycji greckiej. A różnica jest istotna, powiedziałbym, że w Grecji zwyczaj zatrzymał się w swojej pierwotnej formie.
"Tsikno" to dym, przesycony aromatem pieczonego mięsa, tłuszczu zwierzęcego unoszący się znad rozgrzanych rusztów. "Pempti" - czwartek, i już wiadomo o co chodzi.
Nie jedzą Grecy tego dnia słodkich pączków "loukoumades" tylko pieczone na grillu mięsiwa. Późnym popołudniem, wieczorem zasiądą w domach czy tawernach przy stołach by rozmawiając, żartując i śpiewając degustować souvlakia, paidakia itp.
Jeszcze na temat grillowania, normą jest, że w lokalach niewyposażonych w ruszt do pieczenia mięsa, w dni w które tradycja nakazuje "coś" piec na grillu, wystawia się po prostu przenośny ruszt na chodniku przed lokalem, rozpala węgiel drzewny i piecze mięso czy owoce morza.
A podobno genezą tego obyczaju na ziemiach polskich też były smażone, pieczone? mięsa.
Mnie się wydaje, że najlepiej jest świętować jedną wersję tego święta, jak i drugą! Czyli i na mięsno, a później na słodkoDD _________________ http://salatkapogrecku.blog.pl/ http://salatkapogreckuwpodrozy.pl/ | | | surfvolf | 13.02.2015 17:58:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Athina
Posty: 683 #2044351 Od: 2011-12-4
| Salatka_po_grecku pisze: Mnie się wydaje, że najlepiej jest świętować jedną wersję tego święta, jak i drugą! Czyli i na mięsno, a później na słodkoDD
Jasne, mnie również podoba się łączenie tradycji i do południa były pączki a po południu pieczone mięska _________________ Pozdrawiam - - The shore fishing vagrant | | | Salatka_po_grecku | 13.02.2015 18:27:22 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 74 #2044375 Od: 2014-12-19
| surfvolf pisze: Salatka_po_grecku pisze: Mnie się wydaje, że najlepiej jest świętować jedną wersję tego święta, jak i drugą! Czyli i na mięsno, a później na słodkoDD
Jasne, mnie również podoba się łączenie tradycji i do południa były pączki a po południu pieczone mięska
Prawidłowo!!D _________________ http://salatkapogrecku.blog.pl/ http://salatkapogreckuwpodrozy.pl/ | | | Electra | 25.04.2024 11:44:19 |
|
|
| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|