Grecja GRECJA-forum turystyczno-społecznościowe


W S T E P N I A K Grecja – kraj słońca, błękitnego morza, białych domków i wielkiej historii. Jednocześnie kraj wielkich kontrastów, borykający się z niezliczonymi problemami społecznymi. Biedny kraj bogatych ludzi – takie określenie gdzieś usłyszałam. Czy słuszne? Skąd wzięło się powiedzonko „nie udawaj Greka?” :) Zapraszam do udziału w dyskusji na te i inne tematy… razem możemy spróbować tak naprawde zrozumieć i poznać ten kraj, zobaczyć go z perspektywy nie tylko turysty, ale także potencjalnego mieszkańca… w końcu jesteśmy w Unii :)





NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DO GRECJI PO RAZ PIERWSZY - DLA TYCH, KTÓRZY DOPIERO PLANUJĄ PODBÓJ HELLADY :) » GRECKIE PRZYSMAKI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Greckie przysmaki

  
dejavou
17.04.2011 21:15:25
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 95 #685624
Od: 2011-4-13
Nie znalazłam nigdzie na forum wątku o przysmakach, potrawach, które koniecznie trzeba spróbować będąc na greckich wakacjach. Wiem już, że musaka obowiązkowo, ale co jeszcze? Co polecacie, szczególnie tym, co po raz pierwszy ... tak jak ja? Proszę podzielcie się Waszymi doświadczeniami.
Wiem też, że są takie małe rybki (wiekości naszych szprotek) smażone jak frytki (ubóstwiam je!), idealne do zimnego piwka, ale nie wiem, jak nazywają się po grecku. W Bułgarii mają nazwę caca. I uzależniają, jak nasze słone paluszki bardzo szczęśliwy
Do wakacji jeszcze nieco czasu zostało, a mi już ślinka ciekniejęzor
  
Electra29.03.2024 11:15:26
poziom 5

oczka
  
Lolekako
17.04.2011 21:37:00
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 120 #685660
Od: 2011-2-3
....maridakia tiganita...ja tez je lubieoczko
  
Zoi
18.04.2011 07:19:23
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Messolongi Grecja

Posty: 763 #685746
Od: 2009-12-19
Potrawa wlasciwa nazwe nosi Marides tyganites o ile chodzi o te rybki bo też są robione w taki sam sposob sardynki - sardele ktore sa smazone tak jak zostaly zlowione bez czyszczenia itd. zreszta wyczyscic tak mala rybke ktora jest delikatna i rozpada sie cala podczas czyszczenia to marnotrastwo oczko
Mi ostatnio zadne potrawy rybne nie podchodza ale wczesniej czesto robilam male rybki w ciescie bo moj maz je uwielbia wesoły
Do popularnych potraw tutaj naleza suvlaki,pastycjo - cos jak mussaka ale bez dodatkow baklazanow i innych wazyw przyzadzana glownie z miesa mielonego, i grubego makaronu rurkowego z sosem beszamel,makaronia me kima - czyli ogolem spagetti z miesa mielonego wesoły
Ja z koleji juz nie moge sie doczekac kiedy pojade do tesciow na wielkanoc jedzac barana z rozna - arni suvlas jak i kokoretsi - taka roladka z pieczona na grillu co w srodku zawiera watrobke barania,plucka baranie,tluszcz barani i calosc owinieta jest jellitami baranimi i tak opiekane na ruszcie wesoły
Potraw w Grecji jest duzy wybor i wiele by wymieniac wesoły
_________________
Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!



  
Lolekako
18.04.2011 09:28:49
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 120 #685783
Od: 2011-2-3
..maridakia....sa troche mniejsze od marides....aniołek
  
Zoi
18.04.2011 10:01:00
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Messolongi Grecja

Posty: 763 #685797
Od: 2009-12-19
marides a maridakia to jest to samo to tak jakby u nas w polsce okreslic slowo karp a karpik, w sklepie rybnym jakby sie nie powiedzialo dadza to samo nic innego a te rybki tak pozatym wogole nie sa wieksze czasem jedynie mlodsze osobniki sa ciut mniejsze, przynajmniej ja sie jeszcze nigdy nie spotkalam z innym tym gatunkiem a kupowalam je czesto ze wzgledu na to ze maz lubi male rybki smazone.
W sklepie sie samemu wybiera wielkosc rybek jak sie chce a jak nie to dadza pomieszane wieksze osobniki z mniejszymi ale mimo to beda wciaz tym samym gatunkiem zwanym marides - maridakia jak kto woli wesoły
Gotuje potrawy greckie wiec cos o tym wiem jak i maz mowi ze miedzy ich nazwami nie ma roznicy co do wielkosci a skoro grek tez nie widzi w tym roznicy to wiec tej roznicy nie ma oczko
W grecji uzywa sie zmiekczenia wyrazow czesto tak jak psomi - psomaki/chleb - chlebek wesoły
_________________
Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!



  
Lolekako
18.04.2011 10:08:30
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 120 #685801
Od: 2011-2-3
alez ja nie twierdze,ze to inny gatunek(szprotki-szproteczki wesoły...)kiedy jem maridakia to w calosci..jedzac marides zazwyczaj afinw to kefali(przynajmniej ja)...Kali Sou Mera!
  
filippo
18.04.2011 20:12:25
Grupa: Użytkownik

Posty: 7 #686172
Od: 2011-3-22
dolmades, to mój przysmak...uwaga uzależniają! bardzo szczęśliwy
  
dejavou
18.04.2011 20:24:04
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 95 #686180
Od: 2011-4-13
marides czy maridakia ... Tak to o te rybki chodziło! Rarytas!
Nie sądziłam tylko, że powołanie tego tematu wywoła tyle emocji wesoły
filippo- a uchylisz rąbka tajemnicy cóż to takiego "dolmades"?
Jeśli "uzależniają" - to już brzmi dobrze.
  
Iwa
18.04.2011 20:34:19
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: SZCZECIN

Posty: 38 #686193
Od: 2010-12-29
eh, moja brzydsza połowa bez pitagyrosa nie wyobraża sobie pobytu na Wyspach. Ja lubię suflaki, sałatkę grecką, ale nie w hotelu czy knajpie dla turystów, zawsze staramy się odnaleść knajpkę, gdzie stołują się miejscowi.
Na Zakyntosie jadłam zupę z kozła, była super.Na Krecie skusiłam się na jogurt z miodem -pycha. Uważam, że każda wyspa, każdy region ma swoje przysmaki.
Koniecznie też nie można zapomnieć o baklawie i owocach, kupowanych bezpośrednio na straganie.. Te melony, brzoskwinki i drobniutki winogron - ale się zaśliniłam, już nie mogę się doczekać,
aby do sierpnia....
  
Lolekako
18.04.2011 20:41:00
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 120 #686200
Od: 2011-2-3


Ilość edycji wpisu: 3
dolmades....takie nasze male galobki..ale zamiast kapusty uzywaja mlodych lisci z winogron...jak rowniez mlode kwiatki z kabaczka....
http://sakafiora.files.wordpress.com/2008/11/dolmades1b76346yj5.jpg?w=221&h=191
oprocz tego Grecy maja..Lahanodolmades-wowczas uzywamy kapusty
lub kremmudolmades-uzywamy cebuli
nadzienie robimy jak chcemy..tak jak w Polsce kazdy inaczej robi nadzienie do golabkow...zalezy od regionu....sam ryz,ryz z miesem,itd
  
filippo
18.04.2011 23:24:11
Grupa: Użytkownik

Posty: 7 #686342
Od: 2011-3-22
obowiązkowo liście winogron i farsz z ryżu + zioła! niebo w gębie
na prawdę polecam aaa i teraz mi się przypomniało parę innych przysmaków...tiropitakia - coś w rodzaju pieroga nadziewanego np. szpinakiem albo fetą
kolejne danie to drobny makaron robiony z koziego sera, niestety nazwy nie pamiętam...oraz zasmażany żółty ser...to z moich ulubionych
  
Electra29.03.2024 11:15:26
poziom 5

oczka
  
Zoi
19.04.2011 04:48:12
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Messolongi Grecja

Posty: 763 #686377
Od: 2009-12-19
Ten jogurt z miodem to ja prawie ze calyczas wcinam a zwlaszcza jak jestem teraz w ciazy to mam na niego szalone smaki i najlepszy jogurt jest do tego kozi zrobiony na wsi, mi tam babcia wysyla roznosci ze wsi lacznie z chlebkiem pieczonym nad paleniskiem wesoły
Zawsze lubialam tez Fakes - zupe z soczewicy, ale cos ostatnio chyba synus tego nie lubi bo odrzuca mnie od zupki a jak juz nawet wcisne w siebie to caly dzien mnie pobolewa brzuch jak i synek kopie niemilosiernie oczko
Dzis mam tez w pomysle zrobic halve na deserek z migdalami wesoły
_________________
Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!



  
monka
22.04.2011 17:41:23
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Posty: 160 #688136
Od: 2009-2-23
A czy będąc w Grecji nie jest obowiązkiem zamówienie kalmarów i krewetek ? Tak jak pisała Iwa nie można przejść obojętnie obok straganów na bazarku ach jak mi ślinka poleciała na myśl o pysznych owocach morza i z drzewa pan zielony
  
szl
01.07.2011 16:37:52
Grupa: Użytkownik

Posty: 4 #725891
Od: 2011-1-27
Do tego przepysznego spisu dodałabym jeszcze taramos - pasta z ikry, chleba, oliwy, cytryny; pycha jako rybna alternatywa tzatzików;kalamarakia - małe kalmary w panierce, ośmiornice, małże - pyszne w sosie pomidorowym; zupę rybną i jest też taka zupa z pastą tahini, ale niestety nie jadłam. Smażona lub grilowana feta i ser żółty kaskawali smażony - coś niesamowitego. Polecam spróbować też wina z wyciągiem z żywicy ssonowej, nie wszystkie są dobre, ale retsina kourtaki jest wg mnie super, w dodatku za śmieszne pieniądze.
  
monka
01.07.2011 20:35:18
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Posty: 160 #726055
Od: 2009-2-23
zdziwiony mniam ,mniam ..... ja chcę do Grecji !!!! lol
  
Electra29.03.2024 11:15:26
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DO GRECJI PO RAZ PIERWSZY - DLA TYCH, KTÓRZY DOPIERO PLANUJĄ PODBÓJ HELLADY :) » GRECKIE PRZYSMAKI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny