| |
matt | 17.07.2013 19:25:04 |
![poziom 3](star_icon3.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 186 #1540930 Od: 2012-9-10
| Każdy po powrocie z Grecji wraca pamięcią do greckich specjałów, które na co dzień są w naszym MENU - lecz z uwagi na inny asortyment w naszych sklepach, jesteśmy zmuszeni do kupowania wyrobów fetopodobnych lub oliwkopodobnych.
Ze swojej strony mogę tylko dodać, że znaleźliśmy ser feta o smaku zbliżonym do greckiej fety - sieć sklepów DINO (wszystkie te serki z mlekovity albo zott'a, fetą nazwać byłoby przestępstwem) Oryginalne przyprawy do sałatki greckiej i do tzatzik'a kupiliśmy w Nidri ale z czasem się skończą - alternatywy w Polsce brak (nie licząc jakichś proszków z Kamisu i innych takich). Oliwa extra Virgin zakupiona w Grecji w ilości 3szt. pewnie się skończy zimą a później...jazda na sucho. Prawdziwe oliwki w Polsce dostępne są w sieciach Alma - lecz też nie zawsze. Innych pomysłów nie mam - bo przecież tez z Figaro to koło oliwek nie stały. Piwo Mythos było ostatnio w Lidlu - przy okazji greckiego tygodnia, i o dziwo było tańsze niż w Grecji ale smak troszkę inny - przy dzwiękach cykad smakuje 100 razy lepiej![wesoły](/emot/icon_smile.gif)
Może macie jakieś swoje doświadczenia co do innych potraw i ich składników...które można przyrządzić w Polsce - gdy CZŁEK żyje już tylko wspomnieniami ??? ![wesoły](/emot/icon_smile.gif)
P.S Wiem, że są jeszcze restauracje Greckie - ale ten temat na razie odstawiłem na bok
|
| |
Electra | 17.02.2025 11:19:34 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|
| |
kaluznaka | 17.07.2013 19:40:48 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 3 #1540941 Od: 2013-5-30
| ostatni w lidlu był tydzień grecki - oliwki, feta, piwo Mythos, czipsy oregano no i inne |
| |
malgosia | 17.07.2013 19:43:01 |
![poziom 2](star_icon2.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=29419)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1540943 Od: 2009-4-22
| Piwo Mythos miało nieco inny smak, bo inna jest zawartość alkoholu. To sprzedawane w Grecji ma 5% alkoholu, a to sprowadzone przez Calsberga 4,7%. Ja importuję wiele greckich produktów jak oliwy z Krety (z rejonu Chanii i Sitia), oliwki Kalamata, zielone nadziewane, suszone pomidory, przyprawy, chałwy macedońskie, kosmetyki i wiele innych. Nie chcę robić reklamy, ale można bez problemu znaleźć nas w necie czy na Allegro. |
| |
matt | 17.07.2013 19:56:48 |
![poziom 3](star_icon3.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 186 #1540953 Od: 2012-9-10
| Faktycznie też to zauważyłem, że na greckim Mythosie nie było nazwy Carlsberg - a na Lidlowych juz jest. Oliwki z Lidla są dla mało wymagających Fety nie widziałem w Lidlu - może mi umknęła...ale tak czy inaczej na co dzień jej tam nie kupimy - tylko w tygodniu greckim.
Opcja kupowania oryginalnych przysmaków na allegro jest warta uwagi ...sprawdzimy |
| |
Zoi | 17.07.2013 20:06:12 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=42233)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #1540964 Od: 2009-12-19
| Grecka fete kiedys kupowalam w supermarkecie Auchan w Polsce i byla importowana glownie z Santrini,nie wiem jak to jest teraz w Polsce gdyz jak bylam we wrzesniu w PL nie zwrocilam na to zbytniej uwagi czy nadal jest w sprzedazy. Tzatziki jak i salatke grecka lepiej robic samemu bez dodatku gotowych przypraw wowczas ma bardziej szlachetny smak a wszystkie skladniki do wykonania sa wszelako dostepne w PL. W Grecji nie uzywa sie mix przypraw do wykonania salatek czy sosow gdyz one znieksztalcaja caly smak i odbiegaja czesto daleko od oryginalu dajac tylko zludne odbicie odpowiedniego smaku. _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
![](http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzj44jc73uye85.png)
![](http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e7khyljgv.png)
![](http://s5.suwaczek.com/20101220650120.png) |
| |
matt | 17.07.2013 21:22:46 |
![poziom 3](star_icon3.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 186 #1541022 Od: 2012-9-10
| Zoi, czy posiekane, ususzone i wymieszane: oregano, bazylia, majeranek i tymianek to MIX PRZYPRAWA? Czy miałaś na myśli te nasze polskie chemiczne MIXy ??? |
| |
Zoi | 17.07.2013 21:31:33 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=42233)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #1541035 Od: 2009-12-19
| polskich to nawet nie biore pod uwage ![wesoły](/emot/icon_smile.gif) Ale do salatki greckiej dodaje sie tylko oregano rzadko bazylie,dalej to troche soli,2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,ser feta jak i warzywa(ogorek szklarniowy,cebula czerwona,pomidor,papryka etc.),coniektórzy używają do sałatek ocet winny rowniez ale bardzo rzadko jest to praktykowane jedynie czasem sie spotkalam sie z tym ![wesoły](/emot/icon_smile.gif)
Mowie jedynie jak sie robi normalnie w domach salatki w tawernach w rejonach turystycznych moga byc tego duze odchyly co do wykonania jak i smaku. _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
![](http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzj44jc73uye85.png)
![](http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e7khyljgv.png)
![](http://s5.suwaczek.com/20101220650120.png) |
| |
ozark | 18.07.2013 09:21:16 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 759 #1541382 Od: 2012-2-25
| Niestety do dobrej sałatki to musi buć pomidorek,papryczka ,cebulka dojrzała w słoneczku a nie wyleżana w magazynie.Nie ma szans na dobrą sałatkę z warzyw marketowych,nie pomogą zioła i przyprawy z Grecji. |
| |
Zoi | 18.07.2013 09:55:12 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=42233)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #1541414 Od: 2009-12-19
| Ja niestety czasem musze uzywac tych marketowych rowniez warzyw glownie pora zimowa kiedy to juz w ogrodzie nie rosna swieze warzywka a checi na salatke sie ma,co do warzyw marketowych a ogrodowych to wiadomo porownania nie ma,same pomidory z supermarketu sa napompowane woda i nie maja wogole smaku pomidora to samo tyczy sie innych warzyw kupowanych w sklepach,czasem sobie tez i pora zimowa hoduje pomidorki na parapecie w kuchni by miec je caly rok ale nie zawsze chca zima wydawac owoce jak i zapylanie kwiatkow jest w naszej intencji pedzelkiem gdyz pszczol w domu raczej nie znajdziemy ![oczko](/emot/icon_wink.gif) _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
![](http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzj44jc73uye85.png)
![](http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e7khyljgv.png)
![](http://s5.suwaczek.com/20101220650120.png) |
| |
ogorek | 18.07.2013 21:04:48 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 3068 #1542033 Od: 2012-7-15
| matt pisze: Może macie jakieś swoje doświadczenia co do innych potraw i ich składników...które można przyrządzić w Polsce - gdy CZŁEK żyje już tylko wspomnieniami ??? ![wesoły](/emot/icon_smile.gif)
Ja kupuje TU:
Serki/miody/przyprawy:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
A oliwę i suszone oliwki tu:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
oliwki:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
suszone oliwki:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|
| |
sochan | 20.07.2013 11:37:19 |
![poziom 3](star_icon3.gif)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: wawa
Posty: 119 #1543556 Od: 2012-8-13
| ozark pisze:
Niestety do dobrej sałatki to musi buć pomidorek,papryczka ,cebulka dojrzała w słoneczku a nie wyleżana w magazynie.Nie ma szans na dobrą sałatkę z warzyw marketowych,nie pomogą zioła i przyprawy z Grecji.
Pomidory z Grecji hm jak dobrze pamietam bedąc w zeszłym roku ok sierpnia pomidory w merketach greckich są z Polski |
| |
Electra | 17.02.2025 11:19:34 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|
| |
matt | 20.07.2013 11:40:22 |
![poziom 3](star_icon3.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 186 #1543557 Od: 2012-9-10
| Hmmm ale ZONK z tymi pomidorami Na szczęście mam starej daty teściową, której ziemia rodzi wszystkie warzywa świata...pomidorki z krzaka to podstawa ![wesoły](/emot/icon_smile.gif) |
| |
Zoi | 20.07.2013 13:10:37 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=42233)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #1543612 Od: 2009-12-19
| pomidorki z PL to rzadkosc a jak juz sie spotka importowane to glownie po sezonie w GR,ja dzis bylam w supermarkecie i warzywka ogolem wszystkie z GR oprocz imbiru,salaty chinskiej i rukoli,z owocow raz spotkalam polskie truskawki. Z PL co sie czesto spotyka przez caly rok to pieczarki biale,je widuje prawie ze na kazdych zakupach,miesa to glownie wolowe czasem importuja z PL i jest wowczas w mega promocjach ![wesoły](/emot/icon_smile.gif) Ale jak narazie sezon warzywno-owocowy trwa cala para w GR wiec sklepy zasypane greckimi produktami,ja na ogol i tak nie kupuje warzyw w sklepach bo mam ich nadmiar w ogrodzie,no chyba ze po sezonie ![wesoły](/emot/icon_smile.gif) _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
![](http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzj44jc73uye85.png)
![](http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e7khyljgv.png)
![](http://s5.suwaczek.com/20101220650120.png) |
| |
bodek1 | 21.07.2013 09:21:32 |
![poziom 6](star_icon6.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=102858)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 1016 #1544415 Od: 2012-3-16
| Jak wybrać i kupić dobrą oliwę i wino (słodkie lub półsłodkie )tak aby smak lata pozostał na długo i rodzina obdarowana była zadowolona. Jestem obecnie w Sarti. Na miód też miałbym ochotę .Pozdrawiam i liczę,że cosik doradzicie. _________________ Szanując innych , szanujesz siebie, kosztuje nie dużo a korzyść dla ciebie. |
| |
malgosia | 21.07.2013 09:46:43 |
![poziom 2](star_icon2.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=29419)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1544432 Od: 2009-4-22
| W przypadku oliwy należy zwrócić uwagę na kwasowość. By oliwa mogła być Extra Virgin musi mieć kwasowość poniżej 0,8%. Im niższa kwasowość tym wyższa jakość oliwy. Grecy najniższe kwasowości uzyskują w okolicach 0,2-0,3%, jak np. Sitia 0.3 - najbardziej utytułowana z greckich oliw:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
- zbiór ze stycznie 2013r. jest pikantny i wyrazisty w smaku. U nas największa popularnością cieszą się również oliwy oscylujące wokół 0.5%, bo są łagodne w smaku i aromatyczne, np. nasza Kropla Krety. Należy również zwrócić uwagę na termin zbioru - oliwy aktualnie w sprzedaży powinny pochodzić z ostatniego zbioru, czyli z przełomu 2012 i 2013 (zbiór oliwek Koroneiki np. na Krecie rozpoczyna się z końcem listopada i trwa do lutego). Można to poznać po dacie przydatności. Grecy nadają 1,5 roczny do 2-letniego termin przydatności liczony od momentu napełnienia butelki/puszki. Tak więc, oliwa z ostatnich zbiorów powinna mieć datę przydatności z przedziału lipiec 2014 - luty 2015. |
| |
sochan | 21.07.2013 10:05:16 |
![poziom 3](star_icon3.gif)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: wawa
Posty: 119 #1544469 Od: 2012-8-13
| Dobrą oliwę to mam od dziadka greka
ze swoich oliwek i jest naprawdę z pierwszego tłoczenia |
| |
crisss77 | 21.07.2013 10:49:22 |
![poziom 4](star_icon4.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=97364)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 290 #1544529 Od: 2012-1-15
| Jak wybrać wino? My zawsze kupujemy kilka różnych, popijamy wieczorkami i wybieramy co nam najbardziej smakuje i to kupujemy. W zeszłym roku w okolicy Patry w hipermarkecie kupowaliśmy wino białe i czerwone z beczek, nalewane osobiście w 1,5l butelki po ok 1.5E butelka. Wina półsłodkie, bardzo przyjemne w smaku. |
| |
malgosia | 21.07.2013 12:03:00 |
![poziom 2](star_icon2.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=29419)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1544599 Od: 2009-4-22
| Ponad 80% greckiej oliwy jest z pierwszego tłoczenia i Extra Virgin. Dlatego masowo kupują ją Włosi i Hiszpanie by zmieszać ze swoimi. W tym roku Hiszpanie mieli słabe zbiory oliwek i wykupili olbrzymie ilości oliwy z Krety, przez co jest ona najdroższa w historii i u producentów zaczyna jej brakować. |
| |
Zoi | 21.07.2013 14:36:47 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=42233)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #1544733 Od: 2009-12-19
| Ja place za oliwe 50 euro za 17 litrow i bez znaczenia czy wykupuja hiszpanie czy wlosi gdyz oliwy w Grecji nie brakuje,co do oliwy z Krety nie bylam zachwycona nia, plywalo pelno w niej "farfoclow" i byla gorzka w smaku nie byla dobrze przetworzona,ja zawsze staram sie kupowac oliwe robiona z oliwek kalamata (kalamon) gdyz ma wyrazny i delikatny smak,nadaje sie i do salatek jak i do smazenia i na dlugo trzyma swoja swiezosc. Co do winek jesli chodzi o slodkie mozna sprobowac spojrzec na winka o nazwie Imiglikos sa slodkie i zazwyczaj czerwone ale trafiaja sie poszczegolne egzemplarze i biale,a jak ktos gustuje w wybitnie slodkim winku moglby poszukac winka o nazwie mavrodafni. Co do miodu ciezko mi doradzic gdyz te w sklepach zazwyczaj sa robione mechanicznie a nie przez pszczoly i odbiegaja od prawdziwego miodu,mozna popytac u ludzi czy ktos nie zna jakiegos pszczelarza i kupic pyszny naturalny miod ![wesoły](/emot/icon_smile.gif) Wszystko zalezy od gustu ![wesoły](/emot/icon_smile.gif) _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
![](http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzj44jc73uye85.png)
![](http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e7khyljgv.png)
![](http://s5.suwaczek.com/20101220650120.png) |
| |
surfvolf | 02.08.2013 18:38:05 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=93761)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Athina
Posty: 683 #1558854 Od: 2011-12-4
| Bardzo mocno grecką przyprawą jest... szafran. Używany w Mezopotamii, w/g różnych źródeł w starożytnej Grecji po raz pierwszy świadomie uprawiany i wraz z kulturą hellenistyczną rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego. W kuchni, nawet greckiej, nie jest przyprawą powszechną jak np. oregano, ale bez szafranu nie ma prawdziwej greckiej zupy rybnej kakavia. _________________ Pozdrawiam - - The shore fishing vagrant |
| |
Electra | 17.02.2025 11:19:34 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|