| |
dejavou | 17.04.2011 21:15:25 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 95 #685624 Od: 2011-4-13
| Nie znalazłam nigdzie na forum wątku o przysmakach, potrawach, które koniecznie trzeba spróbować będąc na greckich wakacjach. Wiem już, że musaka obowiązkowo, ale co jeszcze? Co polecacie, szczególnie tym, co po raz pierwszy ... tak jak ja? Proszę podzielcie się Waszymi doświadczeniami. Wiem też, że są takie małe rybki (wiekości naszych szprotek) smażone jak frytki (ubóstwiam je!), idealne do zimnego piwka, ale nie wiem, jak nazywają się po grecku. W Bułgarii mają nazwę caca. I uzależniają, jak nasze słone paluszki Do wakacji jeszcze nieco czasu zostało, a mi już ślinka cieknie |
| |
Electra | 13.12.2024 23:19:07 |
|
|
| |
Lolekako | 17.04.2011 21:37:00 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 120 #685660 Od: 2011-2-3
| ....maridakia tiganita...ja tez je lubie |
| |
Zoi | 18.04.2011 07:19:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #685746 Od: 2009-12-19
| Potrawa wlasciwa nazwe nosi Marides tyganites o ile chodzi o te rybki bo też są robione w taki sam sposob sardynki - sardele ktore sa smazone tak jak zostaly zlowione bez czyszczenia itd. zreszta wyczyscic tak mala rybke ktora jest delikatna i rozpada sie cala podczas czyszczenia to marnotrastwo Mi ostatnio zadne potrawy rybne nie podchodza ale wczesniej czesto robilam male rybki w ciescie bo moj maz je uwielbia Do popularnych potraw tutaj naleza suvlaki,pastycjo - cos jak mussaka ale bez dodatkow baklazanow i innych wazyw przyzadzana glownie z miesa mielonego, i grubego makaronu rurkowego z sosem beszamel,makaronia me kima - czyli ogolem spagetti z miesa mielonego Ja z koleji juz nie moge sie doczekac kiedy pojade do tesciow na wielkanoc jedzac barana z rozna - arni suvlas jak i kokoretsi - taka roladka z pieczona na grillu co w srodku zawiera watrobke barania,plucka baranie,tluszcz barani i calosc owinieta jest jellitami baranimi i tak opiekane na ruszcie Potraw w Grecji jest duzy wybor i wiele by wymieniac _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
|
| |
Lolekako | 18.04.2011 09:28:49 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 120 #685783 Od: 2011-2-3
| ..maridakia....sa troche mniejsze od marides.... |
| |
Zoi | 18.04.2011 10:01:00 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #685797 Od: 2009-12-19
| marides a maridakia to jest to samo to tak jakby u nas w polsce okreslic slowo karp a karpik, w sklepie rybnym jakby sie nie powiedzialo dadza to samo nic innego a te rybki tak pozatym wogole nie sa wieksze czasem jedynie mlodsze osobniki sa ciut mniejsze, przynajmniej ja sie jeszcze nigdy nie spotkalam z innym tym gatunkiem a kupowalam je czesto ze wzgledu na to ze maz lubi male rybki smazone. W sklepie sie samemu wybiera wielkosc rybek jak sie chce a jak nie to dadza pomieszane wieksze osobniki z mniejszymi ale mimo to beda wciaz tym samym gatunkiem zwanym marides - maridakia jak kto woli Gotuje potrawy greckie wiec cos o tym wiem jak i maz mowi ze miedzy ich nazwami nie ma roznicy co do wielkosci a skoro grek tez nie widzi w tym roznicy to wiec tej roznicy nie ma W grecji uzywa sie zmiekczenia wyrazow czesto tak jak psomi - psomaki/chleb - chlebek _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
|
| |
Lolekako | 18.04.2011 10:08:30 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 120 #685801 Od: 2011-2-3
| alez ja nie twierdze,ze to inny gatunek(szprotki-szproteczki ...)kiedy jem maridakia to w calosci..jedzac marides zazwyczaj afinw to kefali(przynajmniej ja)...Kali Sou Mera! |
| |
filippo | 18.04.2011 20:12:25 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 7 #686172 Od: 2011-3-22
| dolmades, to mój przysmak...uwaga uzależniają! |
| |
dejavou | 18.04.2011 20:24:04 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 95 #686180 Od: 2011-4-13
| marides czy maridakia ... Tak to o te rybki chodziło! Rarytas! Nie sądziłam tylko, że powołanie tego tematu wywoła tyle emocji filippo- a uchylisz rąbka tajemnicy cóż to takiego "dolmades"? Jeśli "uzależniają" - to już brzmi dobrze. |
| |
Iwa | 18.04.2011 20:34:19 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: SZCZECIN
Posty: 38 #686193 Od: 2010-12-29
| eh, moja brzydsza połowa bez pitagyrosa nie wyobraża sobie pobytu na Wyspach. Ja lubię suflaki, sałatkę grecką, ale nie w hotelu czy knajpie dla turystów, zawsze staramy się odnaleść knajpkę, gdzie stołują się miejscowi. Na Zakyntosie jadłam zupę z kozła, była super.Na Krecie skusiłam się na jogurt z miodem -pycha. Uważam, że każda wyspa, każdy region ma swoje przysmaki. Koniecznie też nie można zapomnieć o baklawie i owocach, kupowanych bezpośrednio na straganie.. Te melony, brzoskwinki i drobniutki winogron - ale się zaśliniłam, już nie mogę się doczekać, aby do sierpnia.... |
| |
Lolekako | 18.04.2011 20:41:00 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 120 #686200 Od: 2011-2-3
Ilość edycji wpisu: 3 | dolmades....takie nasze male galobki..ale zamiast kapusty uzywaja mlodych lisci z winogron...jak rowniez mlode kwiatki z kabaczka.... http://sakafiora.files.wordpress.com/2008/11/dolmades1b76346yj5.jpg?w=221&h=191 oprocz tego Grecy maja..Lahanodolmades-wowczas uzywamy kapusty lub kremmudolmades-uzywamy cebuli nadzienie robimy jak chcemy..tak jak w Polsce kazdy inaczej robi nadzienie do golabkow...zalezy od regionu....sam ryz,ryz z miesem,itd |
| |
filippo | 18.04.2011 23:24:11 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 7 #686342 Od: 2011-3-22
| obowiązkowo liście winogron i farsz z ryżu + zioła! niebo w gębie na prawdę polecam aaa i teraz mi się przypomniało parę innych przysmaków...tiropitakia - coś w rodzaju pieroga nadziewanego np. szpinakiem albo fetą kolejne danie to drobny makaron robiony z koziego sera, niestety nazwy nie pamiętam...oraz zasmażany żółty ser...to z moich ulubionych |
| |
Electra | 13.12.2024 23:19:07 |
|
|
| |
Zoi | 19.04.2011 04:48:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #686377 Od: 2009-12-19
| Ten jogurt z miodem to ja prawie ze calyczas wcinam a zwlaszcza jak jestem teraz w ciazy to mam na niego szalone smaki i najlepszy jogurt jest do tego kozi zrobiony na wsi, mi tam babcia wysyla roznosci ze wsi lacznie z chlebkiem pieczonym nad paleniskiem Zawsze lubialam tez Fakes - zupe z soczewicy, ale cos ostatnio chyba synus tego nie lubi bo odrzuca mnie od zupki a jak juz nawet wcisne w siebie to caly dzien mnie pobolewa brzuch jak i synek kopie niemilosiernie Dzis mam tez w pomysle zrobic halve na deserek z migdalami _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
|
| |
monka | 22.04.2011 17:41:23 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 160 #688136 Od: 2009-2-23
| A czy będąc w Grecji nie jest obowiązkiem zamówienie kalmarów i krewetek ? Tak jak pisała Iwa nie można przejść obojętnie obok straganów na bazarku ach jak mi ślinka poleciała na myśl o pysznych owocach morza i z drzewa |
| |
szl | 01.07.2011 16:37:52 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 4 #725891 Od: 2011-1-27
| Do tego przepysznego spisu dodałabym jeszcze taramos - pasta z ikry, chleba, oliwy, cytryny; pycha jako rybna alternatywa tzatzików;kalamarakia - małe kalmary w panierce, ośmiornice, małże - pyszne w sosie pomidorowym; zupę rybną i jest też taka zupa z pastą tahini, ale niestety nie jadłam. Smażona lub grilowana feta i ser żółty kaskawali smażony - coś niesamowitego. Polecam spróbować też wina z wyciągiem z żywicy ssonowej, nie wszystkie są dobre, ale retsina kourtaki jest wg mnie super, w dodatku za śmieszne pieniądze.
|
| |
monka | 01.07.2011 20:35:18 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 160 #726055 Od: 2009-2-23
| mniam ,mniam ..... ja chcę do Grecji !!!! |
| |
Electra | 13.12.2024 23:19:07 |
|
|