|  |  | 
| matt | 17.07.2013 19:25:04 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 186 #1540930
 Od: 2012-9-10
 
 | Każdy po powrocie z Grecji wraca pamięcią do greckich specjałów, które na co dzień są w naszym MENU - lecz z uwagi na inny asortyment w naszych sklepach, jesteśmy zmuszeni do kupowania wyrobów fetopodobnych lub oliwkopodobnych. 
 Ze swojej strony mogę tylko dodać, że znaleźliśmy ser feta o smaku zbliżonym do greckiej fety - sieć sklepów DINO (wszystkie te serki z mlekovity albo zott'a, fetą nazwać byłoby przestępstwem)
 Oryginalne przyprawy do sałatki greckiej i do tzatzik'a kupiliśmy w Nidri ale z czasem się skończą - alternatywy w Polsce brak (nie licząc jakichś proszków z Kamisu i innych takich).
 Oliwa extra Virgin zakupiona w Grecji w ilości 3szt. pewnie się skończy zimą a później...jazda na sucho.
 Prawdziwe oliwki w Polsce dostępne są w sieciach Alma - lecz też nie zawsze. Innych pomysłów nie mam - bo przecież tez z Figaro to koło oliwek nie stały.
 Piwo Mythos było ostatnio w Lidlu - przy okazji greckiego tygodnia, i o dziwo było tańsze niż w Grecji
  ale smak troszkę inny - przy dzwiękach cykad smakuje 100 razy lepiej  
 Może macie jakieś swoje doświadczenia co do innych potraw i ich składników...które można przyrządzić w Polsce - gdy CZŁEK żyje już tylko wspomnieniami ???
  
 
 P.S Wiem, że są jeszcze restauracje Greckie - ale ten temat na razie odstawiłem na bok
 
 
 | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 21:07:30 | 
|  
 
  | 
			
			
		 | 
|  |  | 
| kaluznaka | 17.07.2013 19:40:48 | 
| Grupa: Użytkownik 
 Posty: 3 #1540941
 Od: 2013-5-30
 
 | ostatni w lidlu był tydzień grecki - oliwki, feta, piwo Mythos, czipsy oregano  no i inne | 
|  |  | 
| malgosia | 17.07.2013 19:43:01 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Chania/Kreta
 
 Posty: 81 #1540943
 Od: 2009-4-22
 
 | Piwo Mythos miało nieco inny smak, bo inna jest zawartość alkoholu. To sprzedawane w Grecji ma 5% alkoholu, a to sprowadzone przez Calsberga 4,7%. Ja importuję wiele greckich produktów jak oliwy z Krety (z rejonu Chanii i Sitia), oliwki Kalamata, zielone nadziewane, suszone pomidory, przyprawy, chałwy macedońskie, kosmetyki i wiele innych. Nie chcę robić reklamy, ale można bez problemu znaleźć nas w necie czy na Allegro. | 
|  |  | 
| matt | 17.07.2013 19:56:48 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 186 #1540953
 Od: 2012-9-10
 
 | Faktycznie też to zauważyłem, że na greckim Mythosie nie było nazwy Carlsberg - a na Lidlowych juz jest. Oliwki z Lidla są dla mało wymagających
  Fety nie widziałem w Lidlu - może mi umknęła...ale tak czy inaczej na co dzień jej tam nie kupimy - tylko w tygodniu greckim. 
 Opcja kupowania oryginalnych przysmaków na allegro jest warta uwagi
  ...sprawdzimy | 
|  |  | 
| Zoi | 17.07.2013 20:06:12 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Messolongi Grecja
 
 Posty: 763 #1540964
 Od: 2009-12-19
 
 | Grecka fete kiedys kupowalam w supermarkecie Auchan w Polsce i byla importowana glownie z Santrini,nie wiem jak to jest teraz w Polsce gdyz jak bylam we wrzesniu w PL nie zwrocilam na to zbytniej uwagi czy nadal jest w sprzedazy. Tzatziki jak i salatke grecka lepiej robic samemu bez dodatku gotowych przypraw wowczas ma bardziej szlachetny smak a wszystkie skladniki do wykonania sa wszelako dostepne w PL.
 W Grecji nie uzywa sie mix przypraw do wykonania salatek czy sosow gdyz one znieksztalcaja caly smak i odbiegaja czesto daleko od oryginalu dajac tylko zludne odbicie odpowiedniego smaku.
 _________________
 Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
 Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
 
 
  
  
  | 
|  |  | 
| matt | 17.07.2013 21:22:46 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 186 #1541022
 Od: 2012-9-10
 
 | Zoi, czy posiekane, ususzone i wymieszane: oregano, bazylia, majeranek i tymianek to MIX PRZYPRAWA? Czy miałaś na myśli te nasze polskie chemiczne MIXy ??? | 
|  |  | 
| Zoi | 17.07.2013 21:31:33 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Messolongi Grecja
 
 Posty: 763 #1541035
 Od: 2009-12-19
 
 | polskich to nawet nie biore pod uwage  Ale do salatki greckiej dodaje sie tylko oregano rzadko bazylie,dalej to troche soli,2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,ser feta jak i warzywa(ogorek szklarniowy,cebula czerwona,pomidor,papryka etc.),coniektórzy używają do sałatek ocet winny rowniez ale bardzo rzadko jest to praktykowane jedynie czasem sie spotkalam sie z tym
  
 Mowie jedynie jak sie robi normalnie w domach salatki w tawernach w rejonach turystycznych moga byc tego duze odchyly co do wykonania jak i smaku.
 _________________
 Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
 Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
 
 
  
  
  | 
|  |  | 
| ozark | 18.07.2013 09:21:16 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Rybnik
 
 Posty: 767 #1541382
 Od: 2012-2-25
 
 | Niestety do dobrej sałatki to musi buć pomidorek,papryczka ,cebulka dojrzała w słoneczku a nie wyleżana w magazynie.Nie ma szans na dobrą sałatkę z warzyw marketowych,nie pomogą zioła i przyprawy z Grecji. | 
|  |  | 
| Zoi | 18.07.2013 09:55:12 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Messolongi Grecja
 
 Posty: 763 #1541414
 Od: 2009-12-19
 
 | Ja niestety czasem musze uzywac tych marketowych rowniez warzyw glownie pora zimowa kiedy to juz w ogrodzie nie rosna swieze warzywka a checi na salatke sie ma,co do warzyw marketowych a ogrodowych to wiadomo porownania nie ma,same pomidory z supermarketu sa napompowane woda i nie maja wogole smaku pomidora to samo tyczy sie innych warzyw kupowanych w sklepach,czasem sobie tez i pora zimowa hoduje pomidorki na parapecie w kuchni by miec je caly rok ale nie zawsze chca zima wydawac owoce jak i zapylanie kwiatkow jest w naszej intencji pedzelkiem gdyz pszczol w domu raczej nie znajdziemy  _________________
 Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
 Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
 
 
  
  
  | 
|  |  | 
| ogorek | 18.07.2013 21:04:48 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 3097 #1542033
 Od: 2012-7-15
 
 | matt pisze:  Może macie jakieś swoje doświadczenia co do innych potraw i ich składników...które można przyrządzić w Polsce - gdy CZŁEK żyje już tylko wspomnieniami ???
  
 
 
 Ja kupuje TU:
 
 Serki/miody/przyprawy:
 
 
 
 TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 
 
 A oliwę i suszone oliwki tu:
 
 
 
 TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 
 
 oliwki:
 
 
 
 TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 
 
 suszone oliwki:
 
 
 
 TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 
 | 
|  |  | 
| sochan | 20.07.2013 11:37:19 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: wawa
 
 Posty: 119 #1543556
 Od: 2012-8-13
 
 | ozark pisze: 
 Niestety do dobrej sałatki to musi buć pomidorek,papryczka ,cebulka dojrzała w słoneczku a nie wyleżana w magazynie.Nie ma szans na dobrą sałatkę z warzyw marketowych,nie pomogą zioła i przyprawy z Grecji.
 Pomidory z Grecji hm jak dobrze pamietam bedąc w zeszłym roku ok sierpnia pomidory w merketach greckich są z Polski
 | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 21:07:30 | 
|  
 
  | 
			
			
		 | 
|  |  | 
| matt | 20.07.2013 11:40:22 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 186 #1543557
 Od: 2012-9-10
 
 | Hmmm ale ZONK z tymi pomidorami  Na szczęście mam starej daty teściową, której ziemia rodzi wszystkie warzywa świata...pomidorki z krzaka to podstawa  | 
|  |  | 
| Zoi | 20.07.2013 13:10:37 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Messolongi Grecja
 
 Posty: 763 #1543612
 Od: 2009-12-19
 
 | pomidorki z PL to rzadkosc a jak juz sie spotka importowane to glownie po sezonie w GR,ja dzis bylam w supermarkecie i warzywka ogolem wszystkie z GR oprocz imbiru,salaty chinskiej i rukoli,z owocow raz spotkalam polskie truskawki. Z PL co sie czesto spotyka przez caly rok to pieczarki biale,je widuje prawie ze na kazdych zakupach,miesa to glownie wolowe czasem importuja z PL i jest wowczas w mega promocjach
  Ale jak narazie sezon warzywno-owocowy trwa cala para w GR wiec sklepy zasypane greckimi produktami,ja na ogol i tak nie kupuje warzyw w sklepach bo mam ich nadmiar w ogrodzie,no chyba ze po sezonie
  _________________
 Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
 Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
 
 
  
  
  | 
|  |  | 
| bodek1 | 21.07.2013 09:21:32 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Wielkopolska
 
 Posty: 1036 #1544415
 Od: 2012-3-16
 
 | Jak wybrać i kupić dobrą oliwę i wino (słodkie lub półsłodkie )tak aby smak lata pozostał na długo i rodzina obdarowana była zadowolona. Jestem obecnie w Sarti. Na miód też miałbym ochotę .Pozdrawiam i liczę,że cosik doradzicie.
 _________________
 Szanując innych , szanujesz siebie,
 kosztuje nie dużo a korzyść dla ciebie.
 | 
|  |  | 
| malgosia | 21.07.2013 09:46:43 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Chania/Kreta
 
 Posty: 81 #1544432
 Od: 2009-4-22
 
 | W przypadku oliwy należy zwrócić uwagę na kwasowość. By oliwa mogła być Extra Virgin musi mieć kwasowość poniżej 0,8%. Im niższa kwasowość tym wyższa jakość oliwy. Grecy najniższe kwasowości uzyskują w okolicach 0,2-0,3%, jak np. Sitia 0.3 - najbardziej utytułowana z greckich oliw: 
 TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 - zbiór ze stycznie 2013r. jest pikantny i wyrazisty w smaku.  U nas największa popularnością cieszą się również oliwy oscylujące wokół 0.5%, bo są łagodne w smaku i aromatyczne, np. nasza Kropla Krety. Należy również zwrócić uwagę na termin zbioru - oliwy aktualnie w sprzedaży powinny pochodzić z ostatniego zbioru, czyli z przełomu 2012 i 2013 (zbiór oliwek Koroneiki np. na Krecie rozpoczyna się z końcem listopada i trwa do lutego). Można to poznać po dacie przydatności. Grecy nadają 1,5 roczny do 2-letniego termin przydatności liczony od momentu napełnienia butelki/puszki. Tak więc, oliwa z ostatnich zbiorów powinna mieć datę przydatności z przedziału lipiec 2014 - luty 2015.
 | 
|  |  | 
| sochan | 21.07.2013 10:05:16 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: wawa
 
 Posty: 119 #1544469
 Od: 2012-8-13
 
 | Dobrą oliwę to mam od dziadka greka 
 ze swoich oliwek i jest naprawdę z pierwszego tłoczenia
 | 
|  |  | 
| crisss77 | 21.07.2013 10:49:22 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Warszawa
 
 Posty: 290 #1544529
 Od: 2012-1-15
 
 | Jak wybrać wino? My zawsze kupujemy kilka różnych, popijamy wieczorkami i wybieramy co nam najbardziej smakuje i to kupujemy.
 W zeszłym roku w okolicy Patry w hipermarkecie kupowaliśmy wino białe i czerwone z beczek, nalewane osobiście w 1,5l butelki po ok 1.5E butelka. Wina półsłodkie, bardzo przyjemne w smaku.
 | 
|  |  | 
| malgosia | 21.07.2013 12:03:00 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Chania/Kreta
 
 Posty: 81 #1544599
 Od: 2009-4-22
 
 | Ponad 80% greckiej oliwy jest z pierwszego tłoczenia i Extra Virgin. Dlatego masowo kupują ją Włosi i Hiszpanie by zmieszać ze swoimi. W tym roku Hiszpanie mieli słabe zbiory oliwek i wykupili olbrzymie ilości oliwy z Krety, przez co jest ona najdroższa w historii i u producentów zaczyna jej brakować. | 
|  |  | 
| Zoi | 21.07.2013 14:36:47 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Messolongi Grecja
 
 Posty: 763 #1544733
 Od: 2009-12-19
 
 | Ja place za oliwe 50 euro za 17 litrow i bez znaczenia czy wykupuja hiszpanie czy wlosi gdyz oliwy w Grecji nie brakuje,co do oliwy z Krety nie bylam zachwycona nia, plywalo pelno w niej "farfoclow" i byla gorzka w smaku nie byla dobrze przetworzona,ja zawsze staram sie kupowac oliwe robiona z oliwek kalamata (kalamon) gdyz ma wyrazny i delikatny smak,nadaje sie i do salatek jak i do smazenia i na dlugo trzyma swoja swiezosc. Co do winek jesli chodzi o slodkie mozna sprobowac spojrzec na winka o nazwie Imiglikos sa slodkie i zazwyczaj czerwone ale trafiaja sie poszczegolne egzemplarze i biale,a jak ktos gustuje w wybitnie slodkim winku moglby poszukac winka o nazwie mavrodafni.
 Co do miodu ciezko mi doradzic gdyz te w sklepach zazwyczaj sa robione mechanicznie a nie przez pszczoly i odbiegaja od prawdziwego miodu,mozna popytac u ludzi czy ktos nie zna jakiegos pszczelarza i kupic pyszny naturalny miod
  Wszystko zalezy od gustu
  _________________
 Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
 Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
 
 
  
  
  | 
|  |  | 
| surfvolf | 02.08.2013 18:38:05 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja: Athina
 
 Posty: 683 #1558854
 Od: 2011-12-4
 
 | Bardzo mocno grecką przyprawą jest... szafran. Używany w Mezopotamii, w/g różnych źródeł w starożytnej Grecji po raz pierwszy świadomie uprawiany i wraz z kulturą hellenistyczną rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego.
 W kuchni, nawet greckiej, nie jest przyprawą powszechną jak np. oregano, ale bez szafranu nie ma prawdziwej greckiej zupy rybnej kakavia.
 _________________
 Pozdrawiam
 - -
 The shore fishing vagrant
 | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 21:07:30 | 
|  
 
  | 
			
			
		 |