Grecja
GRECJA-forum turystyczno-społecznościowe
W S T E P N I A K
Grecja – kraj słońca, błękitnego morza, białych domków i wielkiej historii. Jednocześnie kraj wielkich kontrastów, borykający się z niezliczonymi problemami społecznymi. Biedny kraj bogatych ludzi – takie określenie gdzieś usłyszałam. Czy słuszne? Skąd wzięło się powiedzonko „nie udawaj Greka?” :) Zapraszam do udziału w dyskusji na te i inne tematy… razem możemy spróbować tak naprawde zrozumieć i poznać ten kraj, zobaczyć go z perspektywy nie tylko turysty, ale także potencjalnego mieszkańca… w końcu jesteśmy w Unii :)
| <<<Strona: 3 / 3 strony: 12[3] |
Dlaczego grecka oliwa z oliwek jest taka jasna i delikatna? | |
| | surfvolf | 23.06.2013 21:00:34 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Athina
Posty: 683 #1505039 Od: 2011-12-4
| Spotkałem się z kilkoma wersjami pasty skordalia: na purre ziemniaczanym, migdałowym, orzechowym, fasolowym, a nawet na moczonym czerstwym pieczywie . _________________ Pozdrawiam - - The shore fishing vagrant | | | Electra | 30.11.2024 21:24:02 |
|
| | | Zoi | 23.06.2013 21:09:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #1505091 Od: 2009-12-19
| tak tylko ze te inne odmiany nie sa niestety skordalia gdyz typowa skordalia jest na purre ziemniaczanym a na fasolowym to zapewne byla fava ktora jest uzywana zazwyczaj by posmarowac sobie nia chleb,jak bylam na korfu z mezem to mi mowiono nawet ze jajka sadzone na bekonie to typowo tradycyjna potrawa grecka,mowia wszystko byle by turysta cos wcisnac
_________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
| | | ssaternu | 23.06.2013 23:33:45 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1505393 Od: 2013-4-24
| Ciekawe pomysły, widzę że ma wiedza o kulinarnej stronie grecji jest cieniutka. | | | Zoi | 24.06.2013 11:30:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #1506141 Od: 2009-12-19
| ja w domu prowadze polsko-grecka kuchnie wiec co nieco tam wiem o greckiej kuchni ale tez nie moge powiedziec ze wiem wszystko o greckich specjalnosciach gdyz co grecka miejscowosc to inne dania i inne tradycje ale staram sie pojac wiekszosc greckiej kuchni na ile tylko moge _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
| | | surfvolf | 24.06.2013 21:37:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Athina
Posty: 683 #1507034 Od: 2011-12-4
| Według mojej wiedzy, w paście skordlia istotny jest zmiażdżony czosnek, puree to tylko baza i ziemniaczane jest najpopularniejsze ale i te wymienione purre też pojawiają się w menu greckich szefów kuchni. Etymologia nazwy wywodzi się od czosnku, nie ziemniaków . Pochodzenie potrawy podobno sięga czasów starożytnych Aten, co prawda Grecy dziarsko pływali wtedy po M.Śródziemnym, niemniej wątpię czy wyprawili się poza Słupy Herkulesa po ziemniaczki . Nie przepadam za ziemniakami, więc lubuję się w wersji na puree z białej fasoli, szybka do wykonania bo fasola może być z puszki . _________________ Pozdrawiam - - The shore fishing vagrant | | | Zoi | 24.06.2013 21:51:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #1507050 Od: 2009-12-19
| ja z koleji lubie z ziemniaczkow z duza zawartoscia czosnku jak i dodaje do ziemniakow troche mleka by byly puszyste i tak je wowczas ugniatam razem z czosnkiem Ale kazdy ma swoj gust i inne smaki _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
| | | cArnidis | 25.06.2013 23:13:22 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 385 #1508876 Od: 2012-11-22
| ssaternu pisze:
Jak widzisz cArnidis, potrafię tak formułować wypowiedzi aby nie używać słów obraźliwych takich jak ty używasz co znaczy ze potrafię utrzymać swoje nerwy na wodzy. Ja do tego forum wniosłem to, że ludzie zainteresowali się assistance, to była moja misja. Co ty dobrego wniosłeś? Proponuje abyś nie komentował moich wypowiedzi ja natomiast powstrzymam się od komentu twoich. Kilku jednak zainteresował temat oliwy a jak widzisz tylko tobie przeszkadza, wnioski nasuwają się same.
Więc polecam konsekwencję, i w tym przypadku trzymanie się słowa. Szczerze nie spodobały mi się wycieczki osobiste, więc zebrałeś co zasiałeś. Ty masz swój temperament wolisz ubierać wszystko w ozdobne słowa ja piszę wprost.
A teraz na poważnie, cenne to poruszenie sprawy assistance i uważam, że Administracja, jak ktoś tu wyżej proponował Temat opracowała i zamknęła, bo to że ktoś będzie pisał sobie sobie o byle czym jego sprawa to forum nie serwis informacyjny.
Jednak wielu ludzi wchodzi czy zagląda na to forum po to żeby zasięgnąć, konkretnych informacji o podróży trasie i różnych formalnościach.
I tych wątków powinno się pilnować, bo się robi z tego bałagan a informacje są często podawana na zasadzie co ktoś gdzieś słyszał. Albo jak wychowywac dzieci. _________________ www.mojagrecja.com.pl | | | ssaternu | 25.07.2013 14:57:12 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1549650 Od: 2013-4-24
| Nie mam pojęcia co chciałeś napisać cArnidis ale ta wypowiedź nie trzyma sie ładu ani składu.
Czytałem na innych wątkach że większe ilości wytloczonej oliwy w grecji można gdzieś kupić taniej. Może ktoś mi powiedzieć jak szukać takiego punktu na chalkidiki? | | | ssaternu | 06.08.2013 19:42:29 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1561739 Od: 2013-4-24
| Taka ciekawostka, wczoraj kupiłem oliwę bezpośrednio od rolnika (tak twierdzi, mówi że sam choduje i wyciska, ciężarówka w okolicy centrum Sarti). Oliwa jest dla mnie super w smaku i ładnie żólto-zielona z przewagą pierwszego koloru. Facet wytłumaczył mi, że żółtą oliwe osiąga gdy dosypie czarnych oliwek do zielonych, analogicznie zieloną jeśli ich nie dosypie. | | | Zoi | 06.08.2013 19:58:50 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #1561751 Od: 2009-12-19
| ja kupuje oliwe tylko z czarnych oliwek a oliwe mam na poczatku ciemno zielona jak jest swiezo wytloczona,teraz przybiera coraz bardziej zloty kolor a przeciez nie dosypuje zielonych oliwek do srodka zmienia swoja barwe sama z siebie Tesciowej oliwa ma z koleji blado zolty kolor cos w kolorze oleju slonecznikowego ale jej oliwa ma teraz 1.5 roku gdyz ona kupuje oliwe w duzych beczkach plastikowych ktore maja 50 litrow pojemnosci a ze zuzyc wszystkiego nie jest w stanie predko to oliwa sie starzeje i zmienia swoja barwe na coraz bladsza. _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
| | | crisss77 | 06.08.2013 21:36:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 290 #1561845 Od: 2012-1-15
| ssaternu pisze:
Taka ciekawostka, wczoraj kupiłem oliwę bezpośrednio od rolnika (tak twierdzi, mówi że sam choduje i wyciska, ciężarówka w okolicy centrum Sarti). Oliwa jest dla mnie super w smaku i ładnie żólto-zielona z przewagą pierwszego koloru. Facet wytłumaczył mi, że żółtą oliwe osiąga gdy dosypie czarnych oliwek do zielonych, analogicznie zieloną jeśli ich nie dosypie.
Czy widziałeś gdzieś w okolicy jakiś bazar? Pozdrowienia z Vourvouru. | | | Electra | 30.11.2024 21:24:02 |
|
| | | ssaternu | 07.08.2013 10:06:46 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1562181 Od: 2013-4-24
| Widziałem bazar podczas objazdówki naszego palca ale nie pamiętam gdzie Zoi nie mówię że nie masz racji, przytaczam tylko jego zdanie do dyskusji, dla takiego laika jak ja ma to sens ale równie dobrze może to być historyjka sprzedawana wszystkim turystom byle sprzedać. | | | Zoi | 09.08.2013 07:57:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #1563904 Od: 2009-12-19
| Historyjki to grecy umia sprzedawac tak jak i na bazarze zima (listopad) probowano mi sprzedac ze maja swieze pomidory z ogrodu i bym zakupila u niego bo juz sie sezon pomidorowy konczy i nie bedzie ich mial _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
|
| <<<Strona: 3 / 3 strony: 12[3] |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|