Grecja GRECJA-forum turystyczno-społecznościowe


W S T E P N I A K Grecja – kraj słońca, błękitnego morza, białych domków i wielkiej historii. Jednocześnie kraj wielkich kontrastów, borykający się z niezliczonymi problemami społecznymi. Biedny kraj bogatych ludzi – takie określenie gdzieś usłyszałam. Czy słuszne? Skąd wzięło się powiedzonko „nie udawaj Greka?” :) Zapraszam do udziału w dyskusji na te i inne tematy… razem możemy spróbować tak naprawde zrozumieć i poznać ten kraj, zobaczyć go z perspektywy nie tylko turysty, ale także potencjalnego mieszkańca… w końcu jesteśmy w Unii :)





NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DO GRECJI PO RAZ PIERWSZY - DLA TYCH, KTÓRZY DOPIERO PLANUJĄ PODBÓJ HELLADY :) » DLACZEGO GRECKA OLIWA Z OLIWEK JEST TAKA JASNA I DELIKATNA?

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 3>>>    strony: [1]23

Dlaczego grecka oliwa z oliwek jest taka jasna i delikatna?

  
ssaternu
17.06.2013 15:50:54
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1495700
Od: 2013-4-24


Ilość edycji wpisu: 1
Właśnie mi się skończyła a wyjazd w sierpniu. Tylko czy ona czasem nie jest rafinowana?
Włoskie i hiszpańskie mają mocny smak oliwek i są ciemne, grecka jest delikatniejsza wie ktoś dlaczego?
  
Electra19.03.2024 09:45:21
poziom 5

oczka
  
malgosia
17.06.2013 16:43:08
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Chania/Kreta

Posty: 81 #1495779
Od: 2009-4-22
Witam serdecznie,
Jeśli chodzi o oliwy greckie, a szczególnie te z Krety to zazwyczaj mają głęboki zielonkawy kolor i dość intensywny zapach. Oliwa z czasem łagodnieje i staje się jaśniejsza, więc może ta akurat była jakaś leciwa. 80% wszystkich greckich oliw to są oliwy Extra Virgin, to raczej Włosi i Hiszpanie bawią się w ponowne wytłaczania, często już chemiczne. W tym sezonie zbiorów, Hiszpanie mieli fatalne plony, więc masowo wykupili grecką oliwę przez co jest ona najdroższa w historii. My zajmujemy się sprowadzaniem oliw kreteńskich do Polski i wszystkie są zielonkawe, gęste i aromatyczne.
  
Zoi
18.06.2013 06:13:19
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Messolongi Grecja

Posty: 763 #1496843
Od: 2009-12-19
Jesli chodzi o oliwe z oliwek w Grecji to zadna z nich nie jest w 100% tylko z oliwek o ile kupujemy w supermarketach zawsze maja jakies domieszki,zawsze jest najlepiej kupowac od rolnikow co zajmuja sie uprawa oliwek jak i tloczeniem oliwy wowczas mamy pelna pewnosc ze to jest oliwa z oliwek a nie chrzczone berbelucho oczko
Jak narazie sezonu na oliwki jeszcze nie ma wiec mozna dostac tylko oliwe z poprzedniego roku ktora powinna miec wowczas kolor jasno zloty.
_________________
Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam.
Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!



  
ssaternu
18.06.2013 06:40:34
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1496845
Od: 2013-4-24
No ja właśnie kupiłem od dziadka w górach na Korfu pięć butelek, ale zastanawia mnie dlaczego ona ma kolor jasno złotawy, pyszna i delikatna a w przeciwieństwie do włoskich czy hiszpańskich z marketu nie jest zielona. Czy czasem nie jest mieszana z rzepakowym albo rafinowana. Oczywiście nie ma etykiety a nalewana do butelek na wino.
  
ssaternu
18.06.2013 06:41:49
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1496846
Od: 2013-4-24


Ilość edycji wpisu: 1
I czy można taką gdzieś w polsce kupić?
  
ssaternu
18.06.2013 06:46:46
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1496849
Od: 2013-4-24
Tak samo miód od niego mi się nie skrystalizował, jakby sztuczny ale nie było tego czuć w smaku.
  
malgosia
18.06.2013 08:20:42
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Chania/Kreta

Posty: 81 #1496934
Od: 2009-4-22
My mamy w sprzedaży oliwy pochodzące z tego roku, bo zbiór oliwek na Krecie trwa od końca listopada nawet do lutego. Oliwy są zielonkawe, głębsza zieleń jest widoczna w sztucznym świetle. Wszystkie posiadają badania laboratoryjne, które potwierdzają bardzo niską kwasowość od 0,2 do 0,55 (by oliwa mogła być Extra Virgin jej kwasowość musi być poniżej 0,8%). Jeśli chodzi o miody, to miody tymiankowe krystalizują się w okresie od 08 do 18 miesięcy od zbioru. Zbiór odbywa się w miesiącach maj - lipiec. Kolor miodu tymiankowego to głęboki bursztyn przechodzący w czerwony. Miód można zawsze sprawdzić na kilka sposób - sprawdzić czy osiądzie na dnie szklanki z wodą czy się zacznie rozpuszczać lub czy rysik ołówkowy jest w stanie "zabrudzić" miód. Takie testy można znaleźć w necie.
  
ogorek
18.06.2013 08:33:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Posty: 3030 #1496947
Od: 2012-7-15


Ilość edycji wpisu: 1
    ssaternu pisze:

    I czy można taką gdzieś w polsce kupić?



Oliwa z krety.


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Ja kupuje od lat tę tańszą i jest super. Właściciele z PL zami doglądają zbiorów/wytłaczania/pakowania i oddychają dopiero jak już towar załadowany na palety.



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



A tu też kupowałem:



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Z tego drugiego linku (

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

) kupuję też miody oraz przyprawy a w okresie jesienno-zimowym ser feta.
  
ssaternu
18.06.2013 09:53:40
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1497010
Od: 2013-4-24
    malgosia pisze:

    My mamy w sprzedaży oliwy pochodzące z tego roku, bo zbiór oliwek na Krecie trwa od końca listopada nawet do lutego. Oliwy są zielonkawe, głębsza zieleń jest widoczna w sztucznym świetle. Wszystkie posiadają badania laboratoryjne, które potwierdzają bardzo niską kwasowość od 0,2 do 0,55 (by oliwa mogła być Extra Virgin jej kwasowość musi być poniżej 0,8%). Jeśli chodzi o miody, to miody tymiankowe krystalizują się w okresie od 08 do 18 miesięcy od zbioru. Zbiór odbywa się w miesiącach maj - lipiec. Kolor miodu tymiankowego to głęboki bursztyn przechodzący w czerwony. Miód można zawsze sprawdzić na kilka sposób - sprawdzić czy osiądzie na dnie szklanki z wodą czy się zacznie rozpuszczać lub czy rysik ołówkowy jest w stanie "zabrudzić" miód. Takie testy można znaleźć w necie.

Ten dobry miód ma opaść czy się rozpuścić?
Ta oliwa z Korfu była żółta, nie przechodziła w zieleń i to mnie zastanawia. Nie miała też tak intensywnego smaku oliwek więc czy to możliwe że to była rzeczywiście oliwa z oliwek? A takiej właśnie poszukuje bo ją z żoną uwielbiamy, znalazłem w kauflandzie taką z Krety, niby też żólta ale tamta była lepsza, bez posmaku jakby chemii.
Na pocztówkach było widać maszyny do wyciskania, beczki i dziadka z babcią jak intensywnie tam pracująlol
Z natury jestem podejrzliwy, wiem. Ale wino miał naprawdę wyborne, jak ja żałuje że go więcej nie kupiłem....
  
ssaternu
18.06.2013 09:56:28
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1497018
Od: 2013-4-24
    ogorek pisze:

      ssaternu pisze:

      I czy można taką gdzieś w polsce kupić?



    Oliwa z krety.


    TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



    Ja kupuje od lat tę tańszą i jest super. Właściciele z PL zami doglądają zbiorów/wytłaczania/pakowania i oddychają dopiero jak już towar załadowany na palety.



    TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



    A tu też kupowałem:



    TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



    Z tego drugiego linku (

    TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

    ) kupuję też miody oraz przyprawy a w okresie jesienno-zimowym ser feta.

A taka feta nie zepsuje ci się podczas transportu?
Ja to w sumie mam do tej firmy rzut beretem z Tychów więc pewnie coś od nich kupię na próbę, dzieki za namiar.
  
malgosia
18.06.2013 09:59:31
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Chania/Kreta

Posty: 81 #1497026
Od: 2009-4-22
Być może to jest inny rodzaj oliwek. Na Krecie w zasadzie w 100% oliwy pochodzą z oliwek Koroneiki i takie też mamy w ogrodzie. Więcej o naszych oliwach i nie tylko można znaleźć tutaj:

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

. Miód powinien osiąść na dnie szklanki (w chłodnej wodzie), strumień miodu powinien być nieprzerwany. Sztuczny miód w wodzie od razu zacznie się rozpuszczać, strumień będzie porozrywany, niejednolity.
Test na ołówek - potrzebujemy ołówka kopiowego (chemiczny, kopiowy) lub bardzo miękkiego ołówka, np. 6B. Na rękę nakładamy kroplę miodu i dotykamy ją czubkiem ołówka.
Prawdziwy miód nie zmieni swojej barwy po zetknięciu z ołówkiem.
Sztuczny miód zabarwi się na ciemny kolor.
  
Electra19.03.2024 09:45:21
poziom 5

oczka
  
Krzysiak_7
18.06.2013 09:59:48
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Wielkopolska - Gniezno

Posty: 102 #1497027
Od: 2012-4-13
Czytam i chłonę tę wiedzę tym bardziej, że zwykle przywozimy z wakacji oliwę z oliwek. I tu mam pytanie: jak najlepiej przechowywać w domu oliwę i jak długo można mieć pewność, że ciągle nadaje się do spożycia?
Ps.
Szczególnie jedna degustacja (przed zakupem) utkwiła mi w pamięci: Montenegro (kilka lata wstecz), dosyć wysoko w górach tuż przy drodze zmierzającej do monastyru Ostrog za gorącą namową bardzo starszej pani spróbowaliśmy z żoną przepysznej oliwy (zawsze miałem awersję do bezpośredniego picia oliwy). Od tej pory jestem jej fanem.
  
malgosia
18.06.2013 10:07:29
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Chania/Kreta

Posty: 81 #1497042
Od: 2009-4-22
Oliwie najbardziej szkodzą promienie słoneczne i dostęp powietrza. Dlatego najlepiej trzymać ją w szafce w dobrze zamkniętej butelce (najlepiej ciemnej) lub puszce. Przyjmuje się, że oliwa nie traci swoich walorów w ciągu ok. 6 miesięcy od otwarcia pojemnika. Producenci oliwy ustalają 1,5 a czasami 2-letni termin jej przydatności od momentu nalania jej do butelki/puszki - termin przydatności jasno wskazuje z jakich zbiorów pochodzi oliwa.
  
ogorek
18.06.2013 11:18:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Posty: 3030 #1497119
Od: 2012-7-15
    ssaternu pisze:


    A taka feta nie zepsuje ci się podczas transportu?
    Ja to w sumie mam do tej firmy rzut beretem z Tychów więc pewnie coś od nich kupię na próbę, dzieki za namiar.


    ogorek pisze:

    kupuję też miody oraz przyprawy a w okresie jesienno-zimowym ser feta.


Dlatego kupuję tam fetę jak jest chłodno. Ci Państwo mają też fajne apartamenty 20km od Napflio (mnie urzekła opcja ciena od eukaliptusów na ich plaży),
będę w nich również w ramach "tourne Grecja 2013"

W zamian za linki możesz mi kupić (u Nich) 10 serów Feta i przywieźć w lodówce do W-wy (oczywiście zwracam koszty).
Jeżeli będziesz jechał służbowo do W-wy i masz samochodową lodówkę.
  
waldek69
18.06.2013 11:22:27
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Sieradz

Posty: 406 #1497122
Od: 2013-5-19


Ilość edycji wpisu: 1
ssaternu - może kupiłeś oliwę "do smażenia"? Zawsze biorę taką i extra. Ta do smażenia jest tania i bardziej przypomina wysokogatunkowy olej. Zabarwienie żółtawe i delikatnie wyczuwalny zapach oliwy. Szwagier mówił, że jest to mieszanka oleju słonecznikowego i oliwy. Polecam, jeżeli chcecie używać do smażenia.

Kolorystyka oliwy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
  
ogorek
18.06.2013 11:27:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Posty: 3030 #1497126
Od: 2012-7-15
    malgosia pisze:

    Oliwie najbardziej szkodzą promienie słoneczne i dostęp powietrza. Dlatego najlepiej trzymać ją w szafce w dobrze zamkniętej butelce (najlepiej ciemnej) lub puszce. Przyjmuje się, że oliwa nie traci swoich walorów w ciągu ok. 6 miesięcy od otwarcia pojemnika. Producenci oliwy ustalają 1,5 a czasami 2-letni termin jej przydatności od momentu nalania jej do butelki/puszki - termin przydatności jasno wskazuje z jakich zbiorów pochodzi oliwa.


Od wielu lat używam w kuchni praktycznie tylko oliwę z Grecji.

Sałatki, smażenie ryb, owoców morza, marynaty na grilla. Nawet do kanapek zamiast masła (pasuje do kanapek z serem, pomidorami, sałatą).

Stąd spożycie duże i puszki 3l / 5l są otwierane i zużywane w ciągu miesiąca.
Jak ktoś tak dużo nie używa to radzę kupić w butelkach (ciemnych zamykanych na korek).
Lub przelać do takich butelek. Kreteńskie oliwki z dodatkiem wody morskiej lub suszone (w każdej wersji koniecznie z pestkami) lub ostatecznie w vinegre jeszcze nigdy się nie popsuły.

Przez Was zgłodniałem - idę zrobić sałatkę z jedną z ostatnich Greckich fet jakie mi zostały z zimowych zakupów i suszonych oliwek (plus lodowa i pomidory cherry, bazylia, pieprze, czosnek)
  
ellinados
18.06.2013 14:36:31
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 346 #1497350
Od: 2010-2-15

Chyba jednak kupiłeś trochę "polepszoną" (zmiksowaną) oliwę.
Ja używam od 4 lat własnej (z własnych zbiorów + wyciskanie z pobliskiego zakładu) i jest ciemna, a na samym początku ma ostry smak (wskazane wręcz "leżakowanie"). Najdłużej spożywaliśmy półtoraroczną i muszę powiedzieć, że nie zjaśniała - oczywiście pomijając jej sklarowanie się.
Co, do miodu się nie wypowiem.

Pozdrawiam

p.s.
spróbuj kupić u kilku osób i przed następnym wyjazdem już będziesz wiedział gdzie bardziej warto kupić oczko

  
ssaternu
18.06.2013 15:22:52
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1497424
Od: 2013-4-24
Czyli mówicie że oliwa z oliwek absolutnie nie może być żółta, bo jeśli jest to znaczy że jest mieszana ze słonecznikowym?
  
ogorek
18.06.2013 15:24:55
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Posty: 3030 #1497427
Od: 2012-7-15
    ssaternu pisze:

    Czyli mówicie że oliwa z oliwek absolutnie nie może być żółta, bo jeśli jest to znaczy że jest mieszana ze słonecznikowym?


Jakiekolwiek kupowałem na Krecie czy u importerów (sprawdzonych) oliwy z Grecji to zawsze był to odcień zieleni.
Jak nie była to "prawdziwa" oliwa to masz problem bo się do niej przyzwyczaiłeś (do jej smaku)
  
ssaternu
18.06.2013 15:31:13
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 657 #1497434
Od: 2013-4-24
No ale ja właśnie kupowałem dwa lata temu kilka butelek z okolic pomiędzy Lefkadą a Korfu u różnych przydrożnych dostawców i większość taka była (bardziej żółta niż zielona i delikatna) oprócz kupowanych w lidlu (greckim oczywiście).
Mając tyle drzew oliwnych na każdym praktycznie skrawku ziemi mieszali by ze słonecznikowym?
Skąd tyle słonecznika by wzieli?
  
Electra19.03.2024 09:45:21
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 3>>>    strony: [1]23

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DO GRECJI PO RAZ PIERWSZY - DLA TYCH, KTÓRZY DOPIERO PLANUJĄ PODBÓJ HELLADY :) » DLACZEGO GRECKA OLIWA Z OLIWEK JEST TAKA JASNA I DELIKATNA?

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny