Grecja GRECJA-forum turystyczno-społecznościowe


W S T E P N I A K Grecja – kraj słońca, błękitnego morza, białych domków i wielkiej historii. Jednocześnie kraj wielkich kontrastów, borykający się z niezliczonymi problemami społecznymi. Biedny kraj bogatych ludzi – takie określenie gdzieś usłyszałam. Czy słuszne? Skąd wzięło się powiedzonko „nie udawaj Greka?” :) Zapraszam do udziału w dyskusji na te i inne tematy… razem możemy spróbować tak naprawde zrozumieć i poznać ten kraj, zobaczyć go z perspektywy nie tylko turysty, ale także potencjalnego mieszkańca… w końcu jesteśmy w Unii :)





NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » WASZA TWÓRCZOŚĆ - WIERSZE, OPOWIADANIA, KAŻDA MOŻLIWA FORMA - Z GRECJĄ W TLE :) » PORTOKALOPITA - GRECKI PRZYSMAK...

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Portokalopita - grecki przysmak...

  
piekara
22.11.2019 18:41:52
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 2306 #5306216
Od: 2016-4-24
Nie wiedziałam gdzie, ale stwierdzam, że Wasza twórczość z Grecją w tle będzie jak znalazłlol
  
Electra25.04.2024 11:18:50
poziom 5

oczka
  
piekara
22.11.2019 18:45:15
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 2306 #5306217
Od: 2016-4-24
Portokalopita – dla mnie najlepsze ciastko w Grecji. Bez niego nie ma wakacji, a jak jeszcze towarzyszy mu frappe, a na plaży jest pusto i cicho to jestem w raju…..
Obrazek

Słodycz, pomarańcze i klejące palce to wszystko towarzyszy delektowaniu się portokalopitą…

Portokalopita – nazwę poznałam w czasie wakacji w Sivocie, ile ja się tego ciastka naszukałam tam w cukierniach, aż w końcu z panią się jakoś dogadałam, że ono szybko schodzi z samego rana, więc chcąc nie chcąc musiałam rano jeszcze przed plażą poszukiwać ciastka w miasteczku… Przy okazji Pani wytłumaczyła, że portkoalopita to nic innego jak ciasto pomarańczowe, orange cake: portokalo to po grecku pomarańcz, a pita - ciasto, no i wszystko jasne pan zielony pan zielony… Dla pamięci, pani zapisała mi nazwę na karteczce i chyba ponad rok nosiłam ją w portfelu, aby nie zapomnieć pan zielony pan zielony

Każdorazowo ciastko jest w formie kwadratu lub prostokąta, dość sporego rozmiaru. Dla mnie, osoby uwielbiającej słodycze, pojedyncza porcja jest duuuuuża… Czasami na wierzchu jest kandyzowany plaster pomarańczy, czasami go nie ma…. W ciągu naszych 6 pobytów w Grecji (wow już tyle od 2016 r.) tylko raz jedliśmy niedobrą portokalipitę – w Atenach.. Miała ona strukturę ciasta drożdżowego, no nie było to to co powinno być…. Inne porcje był mniej lub bardziej słodkie (ale raczej bardzo słodkie), i raczej mocno wilgotne… Taki ich urok…

Obrazek

Swego czasu chciałam zrobić to ciasto w domu i w końcu mi się udało pan zielony pan zielony
  
piekara
22.11.2019 19:47:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 2306 #5306491
Od: 2016-4-24
W necie jest sporo różnych przepisów, o różnych proporcjach składników, ilości cukru i dodatków (np. cynamonu). Ja wybrałam z kilku przepisów to, co wg mnie najbardziej pasowało, i nie chwaląc się, ciastko wyszło mi super
bardzo szczęśliwy bardzo szczęśliwy bardzo szczęśliwy bardzo szczęśliwy

Dla innych, ale także i dla siebie na przyszłość, spisałam przepis wg którego zrobiłam swoją portokalopitę bardzo szczęśliwy ….

Do produkcji potrzeba produktów łatwo dostępnych u nas jak cukier, pomarańcze, jajka. I ciasta filo (nie tak łatwo go zdobyć) i olej kukurydziany (już wiem co następnym razem z Grecji przywiozę), ale można go rzepakowym zastąpić.. W kilu miejscach czytałam, że ciasto filo jest dostępne w formie mrożonej, ja je trafiłam w chłodniach w Auchanie, obok ciasta francuskiego i tak też spakowane jak ciasto francuskie..


SKŁADNIKI:

Ciasto
Opakowanie ciasta filo (ja trafiłam na opakowanie 300 g i tak dobrałam proporcje pozostałych składników (przepisy były na grecką porcję 450 g lub bez podania wagi ciasta)
150 ml oleju rzepakowego (w oryginale kukurydziany, no w moim miasteczku takich cudów nie ma)
150 ml cukru (przepis był na szklanki, ale jako że nie mam szklanki dokładnie 250 ml i nie mogłam odmierzyć 2/3 szklanki, a mam miarkę z podziałką to na ml wszystko przeliczyłam)
2 całe jajka (użyłam wiejskich)
175 g jogurtu greckiego
150 ml soku świeżo wyciskanego z pomarańczy (sok z 2-3 owoców, w zależności od wielkości)
1 opakowanie proszku do pieczenia
Wanilia (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilia – całe opakowanie 80g)
skórka pomarańczowa świeżo starta z 3 pomarańczy


Syrop do nasączania ciasta
300 ml cukru
150 ml wody w temp. pokojowej
150 mln soku świeżo wyciskanego z pomarańczy (sok z 2-3 owoców, w zależności od wielkości)
skórka pomarańczowa świeżo starta z 1 pomarańczy


No i już jasne, czemu ciasto jest słodkie i tłuste…. No nie jest to ciasto dla diabetyków, odchudzających się czy osób na diecie bez cukru….
  
piekara
22.11.2019 20:40:39
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 2306 #5306803
Od: 2016-4-24


Ilość edycji wpisu: 2
No to po kolei, step by step, przy czym podam kolejność, wg której następnym razem będę postępowała, aby było łatwiej i sprawniej produkować ten przysmak…..

1. Ciasto filo (moje składa się z 7 cienkich arkuszy, termin przydatności ma ok. 10-12 tygodni) pokroić na paski dowolnej szerokości, u mnie było ich 5 lub 6 szt.
Obrazek

Obrazek


2. Nagrzać piekarnik na 70-80 stopni.

3. Filo kroimy jak na domowy makaron (można na szersze lub węższe paski), następnym razem pokroję chyba trochę drobniej
Obrazek


4. Pokrojone filo rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, paski porozklejać od siebie i wstawić do piekarnika na ok. 5-8 min (w zależności do piekarnika). W trakcie należy lekko przemieszać, aż paski zrobią się chrupie, ale nie zmienią koloru, mają się tylko podsuszyć…
Obrazek

5. Wyszorować wszystkie pomarańcze, sparzyć i zetrzeć skórkę. Na jeden talerzyk z 3 do ciasta, na drugi z jednej pomarańczy na sok. Ja część skórki starłam tarką do cytrusów na dłuższe nitki, a dopiero resztę na drobnej tartce.

6. Wycisnąć sok z pomarańczy i rozdzielić na część do ciasta (150 ml) i do soku (150 ml)
Czynności 5-6 spokojnie są do zrobienia w czasie podsuszania ciasta w piekarniku i w czasie jego późniejszego stygnięcia.
Obrazek

7. Do miski (dość dużej, dopasować do ilości wysuszonego ciasta filo) wlewamy 150 ml oleju, 150 ml cukru i miksujemy.
Obrazek

8. Do masy dodajemy 2 całe jajka, miksujemy.
Obrazek

9. Do masy dodajemy skórkę pomarańczową (z 3 pomarańczy, ta większa porcja), 150 mln soku pomarańczowego, jogurt grecki (175 g , ja dałam na oko nie całą połowę z opakowania 400 g), proszek do pieczenia i cukier z wanilią – mieszamy ręcznie szpatułką/różdżką.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

10. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

11. Do powstałej masy partiami dodajemy podsuszone ciasto filo, i delikatnie mieszamy. Pozwolić jej chwilę odepchnąć, aby ciasto wchłonęło jeszcze trochę płynów. Masa będzie dość płynna.
Obrazek

12. Brytfankę (moja 25*30 cm) smarujemy dokładnie olejem (ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia i papier posmarowałam olejem) i wylewamy na to masę – trzeba równomiernie rozłożyć fragmenty ciasta, bo sam płyn dobrze się rozlewa, ale filo już za płynem nie podąża….
A w cieście ładnie widać paseczki skórki pomarańczowej…
Obrazek

13. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę na środkowej półce, na ustawieniu góra-dół, aż ciasto z góry ładnie się zrumieni – u mnie wystarczyło piec 50 min., więc warto sobie przypilnować.

14. Chwila na odpoczynek i relaks.

15. Przygotowujemy syrop do nasączenia ciasta:
do rondelka wlewamy 150 ml soku z pomarańczy, 150 ml wody i 300 ml cukru + skórkę startą z 1 pomarańczy. Gotujemy do powstania syropu cukrowego (musi lekko zawrzeć, a cukier dobrze się rozpuścić). Syrop jest przepyszny, więc trzeba się pilnować, aby go nie wypić bardzo szczęśliwy
Obrazek

16. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i trzeba je nasączyć przygotowanym syropem.
Obrazek

Tu dwie szkoły: ciepłe ciasto + ostudzony syrop lub zimne ciasto+ciepły syrop. Ja wybrałam wersję 1: kilka minut podstudziłam ciasto, pokroiłam na porcje ( wyszło mi 12 kawałków), nakłuć wykałaczką z wierzchu i polewać syropem po małej chochelce: polewamy, czekamy aż dobrze wsiąknie i dopiero kolejna chochelka. Wydaje się, że syropu jest dużo w stosunku do ciasta, ale spokojnie ciasto całość syrop chłonie.

17. Jak ciasto wypije syrop i się chłodzi do lodówki na min. 1 godzinę.
Obrazek

SMACZNEGO bardzo szczęśliwy

UWAGA ode mnie: dla mnie ciasto najsmaczniejsze było na drugi i kolejny dzień i to jak lekko go podgrzałam (nie bezpośrednio z lodówki). Może wynika to z tego, że zwykle jadam go na plaży, jak już z godzinę czy dwie poleniuchuję i się pogrzeję, więc i słonko portokalopitę lekko podgrzeje…

UWAGA 2: Przy porcji ciasta 300 g i mojej blaszce 25*30 cm ciasto jest niższe niż to oryginalne w Grecji. Następnym razem spróbuję dodać więcej proszku do pieczenia, albo użyję mniejszej blaszki.

UWAGA 3: E przepisach spotkałam się z wersją, gdzie zamiast wanilii dodawany jest cynamon (ja nie lubię), w innych syrop jest gotowany dodatkowo z sokiem i ze skórką cytryny lub laską cynamonu. Ciasto filo też może być suszone przez kilka godzin leżąc na szafce lub każdy arkusz indywidualnie w piekarniku w całości, a potem ręcznie kruszony/rwany. Podejrzewam, że znajdzie się jeszcze kilka wersji, tak jak i u nas jest tysiąc wersji niedzielnego rosołu.

Mam nadzieję, że zrobiłam Wam smaka i skusicie się na próbę własnej produkcji portokalopity pan zielony
  
mysza73
23.11.2019 16:58:46
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 425 #5309505
Od: 2016-6-17
Eeeejjjj nooo, ja takiego czegoś w Grecji nie jadłam zdziwiony zdziwiony zdziwiony
Portokalopita lol lol lol .. fajnie się nazywa
Poszukam na Naxosie albo na Santocool
  
piekara
23.11.2019 21:33:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 2306 #5310058
Od: 2016-4-24
Jak mogłaś tego nie jeść???? Najlepsze ze wszystkich ciastek jakie próbowałam w Grecji, a trochę tego było pan zielony
Koniecznie spróbuj, a wcześniej sama upiecz pan zielony
  
mysza73
23.11.2019 22:42:39
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 425 #5310205
Od: 2016-6-17
    piekara pisze:

    Jak mogłaś tego nie jeść???? Najlepsze ze wszystkich ciastek jakie próbowałam w Grecji, a trochę tego było pan zielony
    Koniecznie spróbuj, a wcześniej sama upiecz pan zielony
A wiesz, że chyba se toto zrobię pan zielony
Tylko tego filo muszę poszukaćeh
  
piekara
24.11.2019 17:03:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 2306 #5311786
Od: 2016-4-24
Rób, rób i pochwal się. A filo jest w Auchanie i Kauflandzie (dziś odkryłam, wymieszane z ciastem francuskim, więc trzeba kopać). pan zielony
  
mysza73
24.11.2019 17:57:10
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 425 #5311810
Od: 2016-6-17
    piekara pisze:

    Rób, rób i pochwal się. A filo jest w Auchanie i Kauflandzie (dziś odkryłam, wymieszane z ciastem francuskim, więc trzeba kopać). pan zielony
Już kupiłam, w Auchan, tylko jakieś większe niż Twoje (450g) więc musze se składniki przeliczycpan zielony
Jutro może zrobię ... tylko jak to się ma, że miałam się odchudzać zakręconylol
  
piekara
24.11.2019 20:30:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 2306 #5311898
Od: 2016-4-24


Ilość edycji wpisu: 2
To ci już powiem ile na 450 g, bo z takiego przeliczałam (szklanka to 250 ml)

Przepis jeśli porcja ciasta filo to 450 g
1 szklanka oleju rzepakowego (w oryginale kukurydziany)
1 szklanka cukru
3 całe jajka
200 g jogurtu greckiego
1 szklanka soku świeżo wyciskanego z pomarańczy
1 opakowanie proszku do pieczenia (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo, więc jak chcesz)
Wanilia (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilia – całe opakowanie 80g)
skórka pomarańczowa świeżo starta z 3 pomarańczy (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo, więc jak chcesz)


Syrop do nasączania ciasta
2,5 szklanki cukru
1 szklanka wody w temp. pokojowej
1 szklanka soku świeżo wyciskanego z pomarańczy
skórka pomarańczowa świeżo starta z 1 pomarańczy (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo,więc jak chcesz)
  
mysza73
25.11.2019 09:02:41
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 425 #5312044
Od: 2016-6-17
Dzięki jęzor
  
Electra25.04.2024 11:18:50
poziom 5

oczka
  
mysza73
26.11.2019 10:24:55
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 425 #5312425
Od: 2016-6-17


Ilość edycji wpisu: 1
Moja portokalopita aniołek

Obrazek


Przepis na 450g ciasta jest idealny, dziękicool
Robiłam na blaszce 25x30
Następnym razem jednak troszkę go "ulepszę" i do syropu dam 1 szklankę cukru lol i dodam sok z cytryny (tak jak radzi

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

)pan zielony
  
piekara
26.11.2019 17:41:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 2306 #5312517
Od: 2016-4-24


Ilość edycji wpisu: 1
Fotki nie ma.... (na cro jest)....
A blog znam, ale ona proponuję bardzo dużo jajek w stosunku do innych przepisów (tych greckich też, bo najwięcej skorzystałam właśnie z greckiego przepisu), więc mi podpadł ten przepis...pan zielony

Edit: popatrzyłam jeszcze na jej przepis na frapppe i zdziwionyzdziwiony proponuje mleko 2%. Jako że podglądam każdorazowo jak robią mi frappę i często pytam się jaką mają kawę i mleko (aby w domu odtworzyć) to w zdecydowanej większości było to tłuste i to bardzo tłuste mleko bodajże 7,2% (u nas takich nie ma). Raz, jak pytałam, to gościu zaproponował mi mleko 0%, ale sam powiedział, że to nie frapppe, bo mleko must be fat and frapppe is good lollol
  
mysza73
26.11.2019 17:57:09
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 425 #5312520
Od: 2016-6-17


Ilość edycji wpisu: 2
Weź mi Beata powiedz o co chodzi z tymi zdjęciami zakręcony
Wcześniej u mnie było teraz nie ma zakręcony
Na cro teraz widać, a ten sam link dałam zakręcony

A ciasto robiłam z Twoich proporcji pan zielony, tylko se ten syrop mniej słodki i bardziej cytrynowy zrobię lol

Edit: a teraz jestem na tablecie i zdjęcie widać zdziwionyzdziwiony
  
piekara
27.11.2019 08:42:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 2306 #5312739
Od: 2016-4-24


Ilość edycji wpisu: 1
Coś musisz robić nie tak, bo moje zdjęcia widać. Załóż może całkiem nowy album ze zdjęciami....
Na cro widzę tu nie...
Skopiowałam do Worda linki tych obu zdjęć i są one inne...
Teraz wstawiam ten z Cro....

Portokalopita w wykonaniu Myszy bardzo szczęśliwy
Obrazek
  
megidh
05.02.2020 15:12:32


Grupa: Użytkownik

Posty: 17 #5404867
Od: 2019-2-15
Mam zamiar dzisiaj zrobić portokalopitę. Mąż już mi kupił ciasto filo, więc nie będę się mogła wykręcić.
Ciekawe co mi wyjdzie.
  
piekara
05.02.2020 15:16:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 2306 #5404869
Od: 2016-4-24
A wiesz, ja zrobię na weekend też bardzo szczęśliwy
  
bodek1
05.02.2020 20:01:39
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Wielkopolska

Posty: 982 #5405015
Od: 2012-3-16
Jak tak często będziecie próbować w domu to w wakacje na plaży nie będzie już tak smakowaćlol
_________________
Szanując innych , szanujesz siebie,
kosztuje nie dużo a korzyść dla ciebie.
  
piekara
05.02.2020 21:11:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 2306 #5405055
Od: 2016-4-24
Wiem, dlatego się ograniczam bardzo szczęśliwy
  
megidh
05.02.2020 22:30:53


Grupa: Użytkownik

Posty: 17 #5405095
Od: 2019-2-15
Już gotowe.
Jest super smaczna.

Wstawiłabym zdjęcie, ale nie wiem jak zawstydzony.

  
Electra25.04.2024 11:18:50
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » WASZA TWÓRCZOŚĆ - WIERSZE, OPOWIADANIA, KAŻDA MOŻLIWA FORMA - Z GRECJĄ W TLE :) » PORTOKALOPITA - GRECKI PRZYSMAK...

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny