Grecja
GRECJA-forum turystyczno-społecznościowe
W S T E P N I A K
Grecja – kraj słońca, błękitnego morza, białych domków i wielkiej historii. Jednocześnie kraj wielkich kontrastów, borykający się z niezliczonymi problemami społecznymi. Biedny kraj bogatych ludzi – takie określenie gdzieś usłyszałam. Czy słuszne? Skąd wzięło się powiedzonko „nie udawaj Greka?” :) Zapraszam do udziału w dyskusji na te i inne tematy… razem możemy spróbować tak naprawde zrozumieć i poznać ten kraj, zobaczyć go z perspektywy nie tylko turysty, ale także potencjalnego mieszkańca… w końcu jesteśmy w Unii :)
![Przejdz do dołu strony](strzalka_dol.gif) | Strona: 1 / 2>>> strony: [1]2 |
Portokalopita - grecki przysmak... | ![](fb.png) |
| | piekara | 22.11.2019 18:41:52 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=182398)
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5306216 Od: 2016-4-24
| Nie wiedziałam gdzie, ale stwierdzam, że Wasza twórczość z Grecją w tle będzie jak znalazł![lol](/emot/icon_lol.gif) | | | Electra | 09.02.2025 20:21:16 | ![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
| | | piekara | 22.11.2019 18:45:15 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=182398)
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5306217 Od: 2016-4-24
| Portokalopita – dla mnie najlepsze ciastko w Grecji. Bez niego nie ma wakacji, a jak jeszcze towarzyszy mu frappe, a na plaży jest pusto i cicho to jestem w raju…..
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/8UlcrruK3qXhKBXXxu8GK_Xjq4UbWCXlR8XaPOwvmFrVHtQRb1HmVAQ2-WOBpJCu8iWJ6R8j2xDpehby4HQ-RWuaQLeNbSKl38L0m2ZF6ZP-NcJy1TVNsiCEyCC_90aMWBAUtbyLknFbjKKdt9-Xn5VJTnOzhaHRUA5d3X_XvSz5epaggP7IYkfdfB6qUoP-ftQz2M1foE49fWOIFDJY1cOCGj-3-6ZbYdC-pTCQZwF3fZvJ2Vf28Apaajk5zk0FUHsqM4NnmQm-YYQjbkqwMh_vDPbGEVLi5Q-Nc0lt04MKEaT72aUAirP4NCAjuACuV-2HTW_skumR9Pl9UWQ0aXgjjN-06u8sTUF3YKsuZl4TMz63z82-10d5dr6mJtpJMBefgH6qxOcVoj75n25AfwN6N2yMhJZh7LLm-XsB3WMcD9ODJFbTxp-NU-FnciG8TbQmKjf9vZxZEK7-AFsd8Tsa18Rli7NAP92sBjog2GEZSJzFirLCwaXA1sOCmUf3UQAX3dEVGSTJc8GrAO5t_rkY9VBtVqNveIAjr5Gz_1bBlXczZ4xmZlyyN7z_PGRaDh-d_4t3IzH0m7l7BXlJHRHC2Fr8OzeiTP7ilesB8cL770x83f5FZPgyscp9hHD1HBSNj9Fd7DDlFstHeXM5O_AEIl50e2ZYRcUnlwDwzfOCbfU73CcILNeJsBvXAanzBObCyrg_ziUx5ZCt7RFgAvK5TvjcN331tqLIQce9rQ8Wrww=w357-h635-no)
Słodycz, pomarańcze i klejące palce to wszystko towarzyszy delektowaniu się portokalopitą…
Portokalopita – nazwę poznałam w czasie wakacji w Sivocie, ile ja się tego ciastka naszukałam tam w cukierniach, aż w końcu z panią się jakoś dogadałam, że ono szybko schodzi z samego rana, więc chcąc nie chcąc musiałam rano jeszcze przed plażą poszukiwać ciastka w miasteczku… Przy okazji Pani wytłumaczyła, że portkoalopita to nic innego jak ciasto pomarańczowe, orange cake: portokalo to po grecku pomarańcz, a pita - ciasto, no i wszystko jasne … Dla pamięci, pani zapisała mi nazwę na karteczce i chyba ponad rok nosiłam ją w portfelu, aby nie zapomnieć …
Każdorazowo ciastko jest w formie kwadratu lub prostokąta, dość sporego rozmiaru. Dla mnie, osoby uwielbiającej słodycze, pojedyncza porcja jest duuuuuża… Czasami na wierzchu jest kandyzowany plaster pomarańczy, czasami go nie ma…. W ciągu naszych 6 pobytów w Grecji (wow już tyle od 2016 r.) tylko raz jedliśmy niedobrą portokalipitę – w Atenach.. Miała ona strukturę ciasta drożdżowego, no nie było to to co powinno być…. Inne porcje był mniej lub bardziej słodkie (ale raczej bardzo słodkie), i raczej mocno wilgotne… Taki ich urok…
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/LIsuXbF7f0DMzHelHjnb8A9H1aKZE_tXMvB-Q_OPX6YPKAV16Qx1r5IuUbuhp9V8vPpVCG2uO0NV3KDnDnaNt7LJmp375EJ131R_4DYqQ7ATwhLSl30OlSkrhUk_gjRuQIl-gXUj8jLIJ7PA9Xk23n3dyaMvYkgYqiVjJpVBheHRAu1CZblUGMoeUaY3aE65OGegI1muawIkSIaN-s9g0Hm2xuVH6kBPQtTgbtDZgaBqRdClFCbLyPFBJbhzHhplKLo7QoDUCBri5J3i_UawGrxFb2FJ96DwB4JO_7RsUxM83EZ6FjuSPFJ1vgoszCCIDO9yd5w2yxZrDirAD2f07s975RsPwY1RovUFQFEQDQul2-G2tVcHvttdJLXD5Y0k8uWnF54aV5Sw_lREeDRWaiZdHRU1p4Cw1zZLCLhf7rLgX_lMQAFR2PH39vAHjhKHCp0vpy8WQT-e-7rDgw8gfsKHSPPpzobS4JqlORlHYj_bqJxeDOgWBPP1XvSUGA3Rl04vlazMQvRjLEXMHgUFfZWOiFACc65KIicUaFKa62RvIdsS6dgzQHOSFE-5GYDK8KxerrsjJNFt2FCOv7sb4UiJjplrbApeYm0se_mpqXUdsVrrxzL890lvRBRFddO62BdnqoKcNKcuaABfYxRFJ8MqnrCI3vh1FTd7FeNvsJhhib7V0Fc5Xiw_Smkqw23O--GYHcBfkkMUi6TAsehbzMRriiR19IXJLk6rq4YtLxiqgms=w477-h635-no)
Swego czasu chciałam zrobić to ciasto w domu i w końcu mi się udało ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) | | | piekara | 22.11.2019 19:47:20 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=182398)
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5306491 Od: 2016-4-24
| W necie jest sporo różnych przepisów, o różnych proporcjach składników, ilości cukru i dodatków (np. cynamonu). Ja wybrałam z kilku przepisów to, co wg mnie najbardziej pasowało, i nie chwaląc się, ciastko wyszło mi super
![bardzo szczęśliwy](/emot/icon_biggrin.gif)
Dla innych, ale także i dla siebie na przyszłość, spisałam przepis wg którego zrobiłam swoją portokalopitę ….
Do produkcji potrzeba produktów łatwo dostępnych u nas jak cukier, pomarańcze, jajka. I ciasta filo (nie tak łatwo go zdobyć) i olej kukurydziany (już wiem co następnym razem z Grecji przywiozę), ale można go rzepakowym zastąpić.. W kilu miejscach czytałam, że ciasto filo jest dostępne w formie mrożonej, ja je trafiłam w chłodniach w Auchanie, obok ciasta francuskiego i tak też spakowane jak ciasto francuskie..
SKŁADNIKI:
Ciasto Opakowanie ciasta filo (ja trafiłam na opakowanie 300 g i tak dobrałam proporcje pozostałych składników (przepisy były na grecką porcję 450 g lub bez podania wagi ciasta) 150 ml oleju rzepakowego (w oryginale kukurydziany, no w moim miasteczku takich cudów nie ma) 150 ml cukru (przepis był na szklanki, ale jako że nie mam szklanki dokładnie 250 ml i nie mogłam odmierzyć 2/3 szklanki, a mam miarkę z podziałką to na ml wszystko przeliczyłam) 2 całe jajka (użyłam wiejskich) 175 g jogurtu greckiego 150 ml soku świeżo wyciskanego z pomarańczy (sok z 2-3 owoców, w zależności od wielkości) 1 opakowanie proszku do pieczenia Wanilia (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilia – całe opakowanie 80g) skórka pomarańczowa świeżo starta z 3 pomarańczy
Syrop do nasączania ciasta 300 ml cukru 150 ml wody w temp. pokojowej 150 mln soku świeżo wyciskanego z pomarańczy (sok z 2-3 owoców, w zależności od wielkości) skórka pomarańczowa świeżo starta z 1 pomarańczy
No i już jasne, czemu ciasto jest słodkie i tłuste…. No nie jest to ciasto dla diabetyków, odchudzających się czy osób na diecie bez cukru….
| | | piekara | 22.11.2019 20:40:39 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=182398)
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5306803 Od: 2016-4-24
Ilość edycji wpisu: 2 | No to po kolei, step by step, przy czym podam kolejność, wg której następnym razem będę postępowała, aby było łatwiej i sprawniej produkować ten przysmak…..
1. Ciasto filo (moje składa się z 7 cienkich arkuszy, termin przydatności ma ok. 10-12 tygodni) pokroić na paski dowolnej szerokości, u mnie było ich 5 lub 6 szt.
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/wZfmnJO61NKr1RXA1V6GOgWcSjJ9ja4HtJ0euQzNHBn1oKYHZVe3RWb7UHr1jjEf-5hxyWoYmctQs91Yf0WuxaUOwXlVbbxZBctTWWwSTICC8js97RH6BkNw3imDoGhwyL9_Oho7HX9jsCPrwVlk-elNZwEJW7P6NU9-HueHK8-GDxJX4oKaX3VSHfHLWoh-T8WQzqYdpUUYlIV1CkJ8mdO_4k15py3rDYJQHLqn7Gop5UNZUpR1KTEoO1VwCUQvlZxqNj7olt6zWukC7nghLCu50iW8nFBNB4M3jEQ8EPFzzKqpZeoJ6-pnCIyXq7DILDzvQdEg6cuPOajXaNrnNHIgt5NSsW2Uj0B9KjUmCluE1w2UL_tHSornKNC0zH2HUQgGPDnSNH8mhmD1h0wcRF-9i9wKXe6kDEWxvZ_O79yZvrS_iNckSl_H0Buf1S8aJAp0ecbo7yAjh5d8PSoZELJw_2vb05z2rSWuipPbO0TL3hu2qbeMwsUjqZz-BuzV2Nf-rqSFuOC5PFKwQR8c5Y22p7r7ggG3AxZTg52NLaDYvA0IabHFvyqmYwt-rxBH3me5M4ZLtET49fFqqRjaIZHXClB93A23zh8teNXogEg8X-6izxs5JjfYlely6nmxXRNjp9Nk9_brTxgkhhpqRTrIXrrxnDhP8UtyNHuuHOEaW39zNFd27clcmxwhHIwxVCTCtS8n7wVMIbseYHQ3JHvpvdm_Uc8-Q35MBsbfdkge2JA=w800-h600-no)
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/D5S4BB19pap1-AZI4i6vj7AFh5Q8EmTH93iBI_4eYvWFh9r-SKDJjbBBQHzAXpTKDeiY0dzCfiOdHu32BU9LFr8lusAmKC-SlDirjuQjS2AXhbTDQ7zxepyiWnrshWajvPBrBIYQBKQwMiDzaJK0s5G6hxerPc9dgoj-9KvKAF70DlHsOTI-EOHiPnoSnEX0G5jmOMX6oa2vsTkwvoFVijqgOfrEdMQ2uN_2EmDMqQq_xT-FrJwpN9eMmjtqLi1CDMiySWUlfh4tB6TUXY7hbyQz8cotzpgefoTc-92my6SA4gTvA2FERk_ZiM99aj2v4qaTV6ZEsjiJjw6atuehgR8XA98Gwn9QEW19tHEljq8F3HKuO4tD3_uy0VZO01OslqLfaWD3SSIozHNgkEDrEoFRY69m3Is6kTXsDadG6kFhdgPol3G40fltm3JkA-RsWlmQz85U2aahunBtpyHDcbZBD9yr9SlApbatvGpzXyo-t8oiZbiYYLRzZSaYwXljxNodtED21gx_qVOYMbteacKEmKrBzSwCIhq4r51RgA0ZyEA2jmYXr4ACUhdLuFli_qdnOh1i3JlkFOKmPfaI4zpeMlFf8P1LlBZJYYAVKDNrovPQFT7t5yckoLf-31dxhQxaxhkZh6NMPvpZWMREellcAqk3lHUihjedRzTe958LZb7jsue0UAsFxRhZWk7QTcQ7KFg2wJzXiRZBQNJ4HkDMy5f8XGv6w6WxJiGxCGxs-D4=w800-h600-no)
2. Nagrzać piekarnik na 70-80 stopni.
3. Filo kroimy jak na domowy makaron (można na szersze lub węższe paski), następnym razem pokroję chyba trochę drobniej
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/mXMkOZvqszAci_Q6Ky7jkzgkL46s27IBbvPTQQv6uANaFrITcFEtp1GTKLaIS-p6sas1zdgEwyRk4J9HqosH5YWFe-bYSnATjZc1YET9AyLuBVj2h6I_zDV0x5lD74qFdr4myXofHYt38C1Ey5SZICfWYjqD1YqfZHBJ1guBGXVDchIaobgqG6uC5uNmCboAV_zrVfB_2lLWWCYNaMbNLd72jU69a8c_abLmFvv9Gy_A3eJLbR2y90fmAjSvyPaW-5Y7cfeOs8UfXmvdX3p7scA-i1LtLItL4rwPuMhP9l46TtscqVj8zZD9yvXC1_G4Z5k5XOClgGxZBF1X5_ZdhvApABr2DPWaRFDQXnKalyEnT0RcK0WG62tI_gRQnYba9nnQ2mj5DX9DcOtYcOlVQROxWPpBVrEi8fEm1sc-Cgbal8SleP3Gvay7iOQsNC-wZ8GmwghYZ6tyvdxjgMczrXGXQWaMjni3-A-i1pRzM-dVfqKesbAfWiUIa4vGy_fSF4IWnOjgF-E9QWtT-G8fJrNFArOQA-uDfdlFpEEePDImFGmLl49kTjjcUU8y6eEjvMozrAMkhgXGq-UtJjjmEoexFWxNCF4FeqINyISOsjDdBTL9HYLJILwIhCrWgZS--f5AhsxLMfaxkTUsiGgLZ9MXzRko7KxkX2n4jVZVpi9zR1TQIgVhq4InfKrj7icF0Ntj_eTCf7sFkvsQmCS0J4hw5m5n3Igr_pliMuhGtW9EnkI=w800-h600-no)
4. Pokrojone filo rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, paski porozklejać od siebie i wstawić do piekarnika na ok. 5-8 min (w zależności do piekarnika). W trakcie należy lekko przemieszać, aż paski zrobią się chrupie, ale nie zmienią koloru, mają się tylko podsuszyć…
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/yjIgsnmdJhtzcOfCYbf3vR-uVZoKIOL4bG5jeV3PTwAclWQ2aSKJVhdDh4d2411HwNRi94APzSpl1Yt1jyDdxWfMoT_pnyoM7d8SCcqUDi7eihAO-CvoY4U5e5ZOuRw9g7L3sPCqVAxzdWQLnCnfH2cZIR9zXLh6PxUcudb-9BmtiKU4XrfUp-8z2gvclT3Duy-O0KaLwqqnnexr8Xa7Ms_GMAmbWyhI_KbOM8QRjpw5G4OiPyYWDqUW6lvFnB37Orb61yQOuJhnCzdm-fcnjFrWj7tFqZsjyPxzbKbL_HfktpKx4SL2Z709Nn75B2DcZ1iaj5NLSVEqX7drGkyKjcjzaKF68aVGo5vuDx0PgdG9d24mA19ufhaEKmpUV2Cj9U426sG426YojS5xHNbzMe1zJ_irg7h-Zy7chHY5kqRyAWnmQ0Yj7F0-55ze5cB9pZX_MLUIUTAiHGhQ_X6Oq8qkJNUH8TRcEb5PvBHf1ubCcIyT-NdtBUA9qd_NWGFb8UgQnaKy9pDh5kkMJFYljw7A_TypSEHvUg-BjVcWv3UxbgSwnx_mKXY35cKS0P4TXRZ35HmUURrOyMDm5CEGTUr5jeimCifBQ0gQrX-n150dCb9IhcvQeJKwf56HzDYTN3U5JnM3Q3AqI1BGw-n5nN5L5gKj9pgob3na7zvMwooRxRw-RbIOMNKMlkt3Owa3Z5B8wDi7ePPXGX2uf62B_u7Kz6r0IzxXFKKR7B7FD-9fJls=w800-h600-no)
5. Wyszorować wszystkie pomarańcze, sparzyć i zetrzeć skórkę. Na jeden talerzyk z 3 do ciasta, na drugi z jednej pomarańczy na sok. Ja część skórki starłam tarką do cytrusów na dłuższe nitki, a dopiero resztę na drobnej tartce.
6. Wycisnąć sok z pomarańczy i rozdzielić na część do ciasta (150 ml) i do soku (150 ml) Czynności 5-6 spokojnie są do zrobienia w czasie podsuszania ciasta w piekarniku i w czasie jego późniejszego stygnięcia.
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/3M11G4NirGzDWDC6cD3Fo02z0f_1JhZ-S4paKdUNOOVbhyUsionSOOB3f7O2Xhi9T4xwDBeQtBycK-9KRtDPNqa_ozFtnDmwOYN4-sjQF9KfnVxs8RMq3HQupguwkc8aEN2cNuJOPOXR0vA5ASc-iO35nMdQZTlNTGif2vFPaUwnqxZwsLQnEcM-HE4Ln6KZMNLzuIJMmUd4983a-CWCl8VdgL4bpLIxk8jeykBzgr2d1mlSdlm9EDgsbdC2Fljnr6jmyrr_2A06UNkIA6aPcBnO1TOz8k2wQ_pAS4iBGhU5SEgPdxRFkl1exKAI37yhFUqXyhSqwjst1WFohPhumHnP_MYuZiZQIu5dzTtcIqvCVZL78OVDdUeoa4C7CnOrfZvqaMjbUjKUzrMpHt1cx3pTxrqCRHermP3lwXG4XLQNrsZD5PcupTty0_vKi0AjVP759zo2P_0h7FxBsdPOXF1fuka-XP4gZy4S_ZLYK8Xw0oqo8sKj4MnxSSUvhM5qhxW-YvZeCjvEs6U1-CekDT0i3n3cG2CnQqDzUjyznTZXExT8VbRikzD-FvrpExp9W9dDDzD3jlG9j3qRgvOebKPZzM21hDynOJxzYu2v881jDO1ja6-cjNPoed6tw6t3Mu4CuOL-ItkOwFBhr_xhrsnMOtOl9WCtxbdfe97U7Z3r7lIjc8y0m9z-RcDCod4gGNnCjrz7yESuEbSeAd5z-c0SXE3VK7mUCSSui3awK5Rluq0=w477-h635-no)
7. Do miski (dość dużej, dopasować do ilości wysuszonego ciasta filo) wlewamy 150 ml oleju, 150 ml cukru i miksujemy.
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/SvU-ea278grFIbPPyoZqQndhIvgItqpAqjwusOT-m9geg86Sm78V_kPpDY-F7VLXgng7wlrF72poJ0O0E4d0eXP_aJ-W_Mf4Ybau9mnh9Hg3YGb0sYQeNVH9UGVhMh1dtWDBzE60ZusAMkddGH_bDpRP8Xx_pj-dklpPEZKXKqB5hwEjL8VP5WzhVeAAT2Tyei05Hbz3up8K0t3YWvMsp6i5oi1z0n3mv_XY9EWGI8XIKCR1RWEfqxZCJtfT2iDDJiN_4WciOluIa5iOwUN1ybx9Ibi4WDE-7hUus5CDRpbkFux-Kl1FW_saoj-9O-QDb47IzGtVgSsKjmOOblbSBz-yb8bED6KMgGO3PnPOa08wsvZvnW6IsKDiVkoH-oFXVP1hkAWuzEeh7PiedZcvPDwAXAP5HWk9bfOjAodmrBBODaBocFlu6enwGXYNaVwGkcCDj_uBzfiupMBMXykIL6KFfdMZaAbV7Q_3gND85K9HAAb79gj_1RBhdNN6_QxyirAxMKHNfjppbQ20BG9IQOPwinhjA9hSqVJNwXDZQtinctzwcyEBZ-55Hb8ZpJ6wGTkGdl495hda5VKv4sEen2cW7MHVl5Og6-QmVZvrzb-fqMg8Cn9oEuTNeu09E3UulkyXp8mI0DEG87jOAqPhg1EytGaoq3WBxa2UYL2a9Zwdw4lNiAT4AUEH7DWdP9c7JEGMy_h5t8zBdj_nGzFPnBtFUADeWf7sPQkE_SbZzsQ4fro=w477-h635-no)
8. Do masy dodajemy 2 całe jajka, miksujemy.
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/k5LGDZ2vE6inYs4acD4OhlvCEMUFBMUny5yJDL_xt3HDJcpJs4NrakBm8WNhXIIi9XzdrwgQaLu2HLH8bm76k813pd7WVrrffZrABs3gQ8Xl3n9Yon-gJHzkKrsrnOmvb63Z9zLx_Q4pIlyQfC_Qvt9G063QII3-FC6VWe1T0y8eiiLuH0WFlrhIBEGoEjErZn8XaAI_N8VULlIqLQb0byGIzzcs8Z5YpkCxFX4gtRcAYTebn8PzdsK0G3JRJeYOEXNNj_fUxDwGf0Jx0BPw5YCnPJYiIg7Kg_Srenb5XZfpL5AE8zCQC230JLuyb7LNvrUuXXnElQ4BZSDe8jXit3w71zGUHi2lQfuDeaqndKOF2IFnK1Ik4oDc3srKTKBDQ2ONpBkvo58cFGB_kFKZQQcgH3vQfXqxp-jbksOI4TVCWt6HGwNhDRi60zc7GnPV63HoMMniVwva7zueDVOWPTM0uvMSbNIGevr0OuaUrSW40k8u0RKcD0A1BCuve8Xgw5-XYGHX3ghgkjNHuHZcA8EeA80sHY5l89XcdrF1tPf0X3H3fnXAWqH5lTf2S767S7hBzGXVDUpG9B9UZi-oLYSlaeyDyofQXAiXjVfxBZodxX6VLZskGOdY8dB1k-drMnyd-tMQIG87gWyQN2A9u_wrPWYjgjcxgoU0YRtjeCARdD-LxbPxyZ4O6ZHAuWhheNlOeogir449ZdPV713dIa5VAygsmGWr9AyWt-z8ElmbZQE=w477-h635-no)
9. Do masy dodajemy skórkę pomarańczową (z 3 pomarańczy, ta większa porcja), 150 mln soku pomarańczowego, jogurt grecki (175 g , ja dałam na oko nie całą połowę z opakowania 400 g), proszek do pieczenia i cukier z wanilią – mieszamy ręcznie szpatułką/różdżką.
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/k5LGDZ2vE6inYs4acD4OhlvCEMUFBMUny5yJDL_xt3HDJcpJs4NrakBm8WNhXIIi9XzdrwgQaLu2HLH8bm76k813pd7WVrrffZrABs3gQ8Xl3n9Yon-gJHzkKrsrnOmvb63Z9zLx_Q4pIlyQfC_Qvt9G063QII3-FC6VWe1T0y8eiiLuH0WFlrhIBEGoEjErZn8XaAI_N8VULlIqLQb0byGIzzcs8Z5YpkCxFX4gtRcAYTebn8PzdsK0G3JRJeYOEXNNj_fUxDwGf0Jx0BPw5YCnPJYiIg7Kg_Srenb5XZfpL5AE8zCQC230JLuyb7LNvrUuXXnElQ4BZSDe8jXit3w71zGUHi2lQfuDeaqndKOF2IFnK1Ik4oDc3srKTKBDQ2ONpBkvo58cFGB_kFKZQQcgH3vQfXqxp-jbksOI4TVCWt6HGwNhDRi60zc7GnPV63HoMMniVwva7zueDVOWPTM0uvMSbNIGevr0OuaUrSW40k8u0RKcD0A1BCuve8Xgw5-XYGHX3ghgkjNHuHZcA8EeA80sHY5l89XcdrF1tPf0X3H3fnXAWqH5lTf2S767S7hBzGXVDUpG9B9UZi-oLYSlaeyDyofQXAiXjVfxBZodxX6VLZskGOdY8dB1k-drMnyd-tMQIG87gWyQN2A9u_wrPWYjgjcxgoU0YRtjeCARdD-LxbPxyZ4O6ZHAuWhheNlOeogir449ZdPV713dIa5VAygsmGWr9AyWt-z8ElmbZQE=w477-h635-no)
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/EPKROn-9PU_Xm52_MlQ0f48S7ScWarCOmBRHiE-W6CdUAY0pSkVGiXWNdTxSi_2eLhNH-7Ygwq4sAiTaoMejPcDNzi3uzlK8HJQRYgl4nJ52r1_opOfJtvUdAboaoQSAEPjDR49kTWjbdGYtBV_lhoqFKw7LXyOQleZwfDytTWflEb67MJliDoUqDHpLLuJlMsieZtwKL7dswqzjZcTzCIeBlbA0mp01ZtYS3fWZNzlSxYBYSt6Kyv9uvdRz1Bs-sBNPSd9_3T3oHxRqWqmBCsDt9tQV_3rAjT9TrIlFqxpO2NgQvDMnjqH3iR5FH_xZwzomVnoool-0oO39B9itXKLqXZ73L9Uy1AtV3NyAM4ZGw_6jfWPtufBFaKGhUwPiAmWw5EsizESORCliZShgGwyyU1d7Zfs58lOJpww1vnER32hP8cdlimJBSud_pjm2-Kk1oDPM_fBlYrXtbZtv5-5pv23qFHhdviwOAE3t8iby5P3_1nGDIs9y7X9Q2k_ZO-gDKL1cKUfrlGTOOZrxty4eCVyonRtuTVlgHhacHhDjGq0X1q49rCvnOPk899VFl3arD71JoerDC5pMD9pDaFqfH0L0kmYVXtehLeKlBSImJGNqzyDzgka_EYM1ncs3HIHaNP1UzJHUkKiUQH6Jl2Usr1NqPMZjZ2xtOJYc48SPvinKMjw24zlKpEo1N5NOz0LYypJdAyJ5ROFN_YUptAFSiW725ttkNf5BnEWoT1u9CEA=w477-h635-no)
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/nc4MY8XwrIsV5QaiYMPQhn7ZYpF7ae9UoPnd6JlFVI5iqnDy5Q6GRcjy0mU1E52YHVd-C-I7dT1y-t7zGnyr1qs_bTrHj2SAsguX2blPZBEeGY9geRKPqaxGkovJmjPl0iExR_jBhJEBbfw0QlrfIZCh0itrO65DXtNIJjmmO8dmbUWbqXVlFc7G6YQpduJEIvZaAcGytWbu4cW8VVRvJCTxoXqLT9b2A8PAtpUdSeoEqsF5UB-wtsqHdSKc3sJipG01hsFVs_f7hMU6McI6JasvNzdGTwKqBfmqZQfnUhcrX3jxDjmm2HoRKKy3NI97jsucdr1dAQYnqtq6rutRlYnzV9SiO_Fdfw1-MxVTMrPi5kFX4LxCD3u5mM_f8sp-yH2MPTue8EEUKdwCTohC1qmveCxwvJvjzTb1NvXhBnIfXtW0quoa4peXQAc1rfWZZimMeGkhBhJwFclRDdtNP_2uBlJ2JedA4DOTYTCLztQbFVeaR46KUmOd5upse8XKh4M9miEzUiSD9DPEuLW8VkGcc3fOM5o4oez4bSrpuJuKFgaEJ1BqTv33KAb_heZrTguG_xbH4g2mjAXdxXrDfCaPndUdiECUXbVdwC1gEPKbxQ0JZ9MswJ2o2dkBoLEHkn0gWcM-RzMxNqscGyGzKzGWDwZ2OTTF_0piGksJHjZTZ504bmQZf9Ch6IO-aIZmc4oiHrd1nVHVTQqAyvQKMfBTN29dcx61T9LI0sUiFfQg7cs=w477-h635-no)
10. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
11. Do powstałej masy partiami dodajemy podsuszone ciasto filo, i delikatnie mieszamy. Pozwolić jej chwilę odepchnąć, aby ciasto wchłonęło jeszcze trochę płynów. Masa będzie dość płynna.
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/cbB96lSyeIG3fZzdguvtZBZYvg2ZK31sQFb47Hl0iCVgPWYjh6GVryzvpin4JHoRyGYnYbFtddXTL_5AGFAFF1aJTcUVgY8pKGflEzc3F-F05P5UMAj5w6nzHkDGpU6_lb_x4T-MWlRj3n-CctwyZww4cd8hEYY2BXytAp4JHKeVDqVpPgjA6aOG-sA7vFRNbBAbNQ3x5NMjyO12-iX2rE6mGbTSkDkIc05qkAPG9FMsLsutk36lajZWHuI3qVkh5fye3tmZkCymQVTjd5i0CfL5GW8uWHMTT2f9E6yCdQnqvGAAEnzMnVom8gp5OHr7kOQJcL_QoV2Lq_MHxnjYdrNB0SmwYGJW5ElgXfIAuYN5jMXMhK75jcXM8ed1-86SdNB2NxlIUUbWpSTlfbK8Et5dxHrrwxMy-0yQ49Bhh8yLLkYD4ywcM_4yf-uO-DoKMK9rl9A8Qyna7wzGok755Bd_LRkufO6LsiU_QyBAVY9Sa9uRiMo4xNlrLXYkS9-aPMsw09KroR6u2jnmU9cECfMhKzQwJe_7HgH_Be4vanLaLTlPoAi1VLXO-Sybgwq6Z1hHjIWM_ek9nVwJZk0CASGRtUdrAwOaFWzIKVaWAHxsrcQqPd9_MthH6wijkRt0obxRw3UHn3GYlb-_Xie_hUt1nwhSvUX7fvQMYVDIur6YHAb5MIZ4MPhQ-fY8drQvI9gCkojFjnKJ19OjM0VKKadbaz-P1zduyyctJh2M6QVI4N8=w477-h635-no)
12. Brytfankę (moja 25*30 cm) smarujemy dokładnie olejem (ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia i papier posmarowałam olejem) i wylewamy na to masę – trzeba równomiernie rozłożyć fragmenty ciasta, bo sam płyn dobrze się rozlewa, ale filo już za płynem nie podąża…. A w cieście ładnie widać paseczki skórki pomarańczowej…
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/pyjPSviTONFBNJM0qdlIYxz-qXs_bJN2gi4Icrvulz9yi20mFl22egIjbJWidfgo7RmaalXIq4H0TMpA2UcuHuu5zE5v6ibDfHJV6srFdimqt71Yj2K1WdXG7JZNQj-8I1Wo27qQ9lUqVjkFNy_T9nnOqpljRg9AhQ7_4bfmtV6j8dbVLUY3YKpw0MbpMAV_M0LOsyXbY5XhGdOAa9T5tW6X1mV0usekwAidWZKbbftWAAyBbK7OitD6XTdHKAjSgRw5xMsjMI1KTH86AaMBwPTdmxS93kitgfDRD8dSHQA9Sa7GSxswk0htKrXSNq_rDrc4Re0PAnbiXjNHGJHJfmd_hM6ohHl9QHjNrVjXQoQudzcVKcB53TXrryVUHkJznfez11mszWkyij4QO2N1lkHgPs_AStu98PDJVOkMkXVHF3Db9_vtD6jpS-cgkbiwiCindVbz-BIriONKp0XLQvXA8Fm3jq_6xzG5Qb-Kldw0FslSzS7o71if1irygY79arfN8C7BT7uH7VxXkcT-fazWD22wJgUlGJ0l_SBFqqrcbZuKjMHYWP59HQgNlZLTpna87l0gIqSUJXAUvnjcGZYXttJvvMyy9s1SZZlsP5-QKI3uxenkNVFqn6FfGRnUPWn87NbYjv2uzRmv6N3s7LDaKsQLyenmXP0DfhZdGFzhCyCQjGLDrOr8V2HGWJK-5QoJCcUR5jzk5g7tMQpZduv8D2-tGT7GfUPPCHYtAxwQfcw=w800-h600-no)
13. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę na środkowej półce, na ustawieniu góra-dół, aż ciasto z góry ładnie się zrumieni – u mnie wystarczyło piec 50 min., więc warto sobie przypilnować.
14. Chwila na odpoczynek i relaks.
15. Przygotowujemy syrop do nasączenia ciasta: do rondelka wlewamy 150 ml soku z pomarańczy, 150 ml wody i 300 ml cukru + skórkę startą z 1 pomarańczy. Gotujemy do powstania syropu cukrowego (musi lekko zawrzeć, a cukier dobrze się rozpuścić). Syrop jest przepyszny, więc trzeba się pilnować, aby go nie wypić ![bardzo szczęśliwy](/emot/icon_biggrin.gif)
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/vqRiRbI07Kc7tq6-jfIdaYc3t59rRHpBS-A7xSKad29gxFEyHmX0m5kvhdzFLGj6GIPNqMjXil6GqcAVy4hIaCoudZXxnlHTu3YcKbQ0XI9oBe2yAgldb5pVRxKNq6UlTS0UVEsTe3xRwOaP_KeEVXcDwJXpZ6QpX6SP2dHeecXAxC0K4uNrUMycuqvC-F0twUsLlHmtFs_G34ZNIiI0tYcVx9jtzrhl-_jbH9_yaNTmoP2W2zsxpjReYGLacqgUEf0kw7Hcqw9cUe1bknZ5KmHF7VLQQ0JnTZ4Xu7FSTqZZCkHCUkH3ay_P5JhMZznPfnvmeM8gCA-rtcpkE-xTvcHd_Yeb_kVPlOAntjp8EWBFnyi7cS_BtBDdIrGOg4WcchGyZ3brfkRfJdtXzfY14P4lDJEjoyOWA6GRqixhpQpd8XgmMdiFK92qmf36DM1oS8mKiKmZWz9JCdXBkosVq-0szj2cBvpJGuAOO4mNRR_CrSiDeA7ypLDSr7Kxg3wGoE6Eq5FoLlXEwACdzVABwlC6OpPFU3CkWSlT7cEGf7o9ZKIt4RXvclyEHbW8pdSvAGZUgP8V0L7De4E9JPDE_fCvr34LLH4J6UIPN_JzcYKn0-Q_eGrskn_v5-CrEXLlM96G7HswUSiy3-4Puv1bGELNrwhfX3RaK8c8wujxSY0UvUvASC8P2EESG-Q-KkG5ouhMHFE85a3J76o9FqtKzAykuNF-kj_2D0GE0uml0Rvwq_g=w800-h600-no)
16. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i trzeba je nasączyć przygotowanym syropem.
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/TmSps5V6ERN0HtdL7RJQCi63Io5bNxz6ZNF7evzDuQKfKZfiQjYHwjAEqvAv7sFjVt_WXHivLc8ZFze66FTOyQ7CR7hHutqUUfS7Gfmar54EQU34QcenMyDdmX9IZD_Br1KMImmY_M1dENY3cbZ0jNlt-oqvVS5dA8-Dpf9vogpxXU2Dl1p2kgCH4OPBpF6aCD0CMxOJ9Pgd0P9SBU9d-U_RmjBsPjV_YHNqpJewbIesUfBlLiS4mA5HDWYN3aHNoKEYsBxAtN9XT-zf0i9QwosP0xdK5Go39uTN3s9NrsxUYubPC2YsTee0fe3wAvX5u5QaVEKHqH4VmwxOjEf7V3_7OZt9L3VS5KkMFf6kGxhTDo073Pfr_rN2QuX9A1UqNSxOP1V3iRbHIsKJJjKa3iuk2lTFgxUhFaVa1TBizfjjK2hdihDzUEcmcQbnXA9qDgaayOko6IADqlVZSISBfFsKDs3tN4qoHwp9Zv0cqvyljxuK9QAXyuoh7EFhntAayv6aiz9-ciM73hnwSyoUDxYUwV2Ir1WkZjzXR3DKlEiBcEt1oqyKCDXmlZqKau5VX49OKPZNHhFw18x6_jEw0OBEl9IIicfqwSXePv4PchXdprueSusA4CaZ3nnjcEfSW3oX5OzoPUTZ6CrwUiZtT8BnX3mQeGnPmLLM5BTl0URspTr58zhObJtsbDaLe9u6-e0w5FN7ESAt4OvQ-6dEzEe6MsocWWuWhlctNEpQRshqTVI=w800-h600-no)
Tu dwie szkoły: ciepłe ciasto + ostudzony syrop lub zimne ciasto+ciepły syrop. Ja wybrałam wersję 1: kilka minut podstudziłam ciasto, pokroiłam na porcje ( wyszło mi 12 kawałków), nakłuć wykałaczką z wierzchu i polewać syropem po małej chochelce: polewamy, czekamy aż dobrze wsiąknie i dopiero kolejna chochelka. Wydaje się, że syropu jest dużo w stosunku do ciasta, ale spokojnie ciasto całość syrop chłonie.
17. Jak ciasto wypije syrop i się chłodzi do lodówki na min. 1 godzinę.
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/hmJh4TczlCvmnmB6kD9odW7pgBPOg53_hPCoicJ3zXmNT6qz7ka7jut6YLhrqz2D1QrFyW80KCZGEACgmE3PIe9nPlQqofH1tR9Vyi-1rNSgUkDJqKb0EBJO45jBHAWfQtd2MagF9hRaXqdMpqyGdkrteAHIfY40ZhniOmGOMik3JmL-zjE4i9bxGMOsrGty2YPR3KtzS9cXlqwYbdhG8oaFkSTj5eiRKz-I-_z1GaINo22wOmpA-7Sj4EE0O6yY59sP9X04GXauIuDjNpveFnZwGwiDFKI54kgR1IhRFXsr2wW4e2HD7i56vB3ZAFXoxJFO1DUXIk8ylS-zjXzQDlXA5rlr-cfq1KRdr-c92UmkgkFqMMLa8aPFdEbnlY328K0nm4OunhVsuSjmeEuNku2NRrTicSHax20ROOg_aICLg5puYEXUkfw-GcA_lQqerCvwE6vbh-rjMoFEDLC6WUMd5pmfnneCfp_Qc9U6GNnt40Fe__4VSY0H97dHsThIQ9FLSKg1dR22e0iO0m4BTyxPIEyWTz0diOnYzIbaIBwHe-UgAMbVUvWteW1ep8JUO8vxanMYBV9mnLwOemUcCbD8l2FqUFZdSs2KwVU8cMC1oI1mnFYRiNIsBuHd6e2qUmUQhbZdDFO-yJh_XYw-alm4sMivbMYJySDHYgfcnZtTZl1zlW6FhCl7oX4vOthZgFNWMgx25VU0rr0uUJh8YzMies4m5olvoN2N1EnBKF6jfho=w800-h600-no)
SMACZNEGO ![bardzo szczęśliwy](/emot/icon_biggrin.gif)
UWAGA ode mnie: dla mnie ciasto najsmaczniejsze było na drugi i kolejny dzień i to jak lekko go podgrzałam (nie bezpośrednio z lodówki). Może wynika to z tego, że zwykle jadam go na plaży, jak już z godzinę czy dwie poleniuchuję i się pogrzeję, więc i słonko portokalopitę lekko podgrzeje…
UWAGA 2: Przy porcji ciasta 300 g i mojej blaszce 25*30 cm ciasto jest niższe niż to oryginalne w Grecji. Następnym razem spróbuję dodać więcej proszku do pieczenia, albo użyję mniejszej blaszki.
UWAGA 3: E przepisach spotkałam się z wersją, gdzie zamiast wanilii dodawany jest cynamon (ja nie lubię), w innych syrop jest gotowany dodatkowo z sokiem i ze skórką cytryny lub laską cynamonu. Ciasto filo też może być suszone przez kilka godzin leżąc na szafce lub każdy arkusz indywidualnie w piekarniku w całości, a potem ręcznie kruszony/rwany. Podejrzewam, że znajdzie się jeszcze kilka wersji, tak jak i u nas jest tysiąc wersji niedzielnego rosołu.
Mam nadzieję, że zrobiłam Wam smaka i skusicie się na próbę własnej produkcji portokalopity ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) | | | mysza73 | 23.11.2019 16:58:46 | ![poziom 5](star_icon5.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5309505 Od: 2016-6-17
| Eeeejjjj nooo, ja takiego czegoś w Grecji nie jadłam ![zdziwiony](/emot/icon_eek.gif) Portokalopita .. fajnie się nazywa Poszukam na Naxosie albo na Santo![cool](/emot/icon_cool.gif) | | | piekara | 23.11.2019 21:33:30 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=182398)
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5310058 Od: 2016-4-24
| Jak mogłaś tego nie jeść???? Najlepsze ze wszystkich ciastek jakie próbowałam w Grecji, a trochę tego było ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) Koniecznie spróbuj, a wcześniej sama upiecz ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) | | | mysza73 | 23.11.2019 22:42:39 | ![poziom 5](star_icon5.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5310205 Od: 2016-6-17
| piekara pisze: Jak mogłaś tego nie jeść???? Najlepsze ze wszystkich ciastek jakie próbowałam w Grecji, a trochę tego było ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) Koniecznie spróbuj, a wcześniej sama upiecz ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) A wiesz, że chyba se toto zrobię ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) Tylko tego filo muszę poszukać![eh](/emot/eusa_eh.gif) | | | piekara | 24.11.2019 17:03:00 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=182398)
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5311786 Od: 2016-4-24
| Rób, rób i pochwal się. A filo jest w Auchanie i Kauflandzie (dziś odkryłam, wymieszane z ciastem francuskim, więc trzeba kopać). ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) | | | mysza73 | 24.11.2019 17:57:10 | ![poziom 5](star_icon5.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5311810 Od: 2016-6-17
| piekara pisze: Rób, rób i pochwal się. A filo jest w Auchanie i Kauflandzie (dziś odkryłam, wymieszane z ciastem francuskim, więc trzeba kopać). ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) Już kupiłam, w Auchan, tylko jakieś większe niż Twoje (450g) więc musze se składniki przeliczyc![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) Jutro może zrobię ... tylko jak to się ma, że miałam się odchudzać ![zakręcony](/emot/icon_rolleyes.gif) ![lol](/emot/icon_lol.gif) | | | piekara | 24.11.2019 20:30:21 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=182398)
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5311898 Od: 2016-4-24
Ilość edycji wpisu: 2 | To ci już powiem ile na 450 g, bo z takiego przeliczałam (szklanka to 250 ml)
Przepis jeśli porcja ciasta filo to 450 g 1 szklanka oleju rzepakowego (w oryginale kukurydziany) 1 szklanka cukru 3 całe jajka 200 g jogurtu greckiego 1 szklanka soku świeżo wyciskanego z pomarańczy 1 opakowanie proszku do pieczenia (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo, więc jak chcesz) Wanilia (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilia – całe opakowanie 80g) skórka pomarańczowa świeżo starta z 3 pomarańczy (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo, więc jak chcesz)
Syrop do nasączania ciasta 2,5 szklanki cukru 1 szklanka wody w temp. pokojowej 1 szklanka soku świeżo wyciskanego z pomarańczy skórka pomarańczowa świeżo starta z 1 pomarańczy (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo,więc jak chcesz) | | | mysza73 | 25.11.2019 09:02:41 | ![poziom 5](star_icon5.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5312044 Od: 2016-6-17
| Dzięki ![jęzor](/emot/icon_razz.gif) | | | Electra | 09.02.2025 20:21:16 | ![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
| | | mysza73 | 26.11.2019 10:24:55 | ![poziom 5](star_icon5.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5312425 Od: 2016-6-17
Ilość edycji wpisu: 1 | Moja portokalopita ![aniołek](/emot/eusa_angel.gif)
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/1vPcNzJGSzueYRzjpcf97_Jb2uwzS_0dTsnN9I719iut2_1q8QDrdjQSBO-lTRxF5aNCxpPa6JiG9VFTx35kZ0CjTdL5VS2x2bjRIm8kcL5rqDWj9hWropsjvTBZMUHTbQGP9bJQDWvczQHPVxUDpEVketLSdqLTxO7c9zOWUWIpu9Y3xMju2_Z1tF7ISGU30WSbJuYKg2hYjwKiSiiMK18OkDgLp28do1J3tpP-Q0ax604AEbNIPV7NOP-ef2ys96aLZAjLZaePoy7VtbYWeyizdtovO9bXT8M9RAq4bWKYTNkR5ttfB5Tuqjhx-lX_6-R_CHQAXlfSYF7HVp9dDVazOzxo8qGIr_j1EmxgZcHmZHoeLILW6t6bzoLDqM8oc6yuf63CDgg1mvCD5eeEJAWx4ZNNKm-rsAKfqafSvzSSt07KTT-L41qJ74lgwafIdXyumeFB1o8YZAQgPLtegWqQHzF2_DHypEu-Ovu-DIS7v_nbA9doSQg6pKQly2wMc9JiUZrRMvYUlNmKbBEkO6toXst9aVk9uBzLhj8YrS7PAvyoFw-CxHVLphBVXoI_z6McwPU1hexCAQHU6wlK5JF2MdamjhNtigl-WoZAFoh-UH2mDR2gWOiWbMw3_gzaoET5s6PoO7qsUU9lbyNLpAvwsOatxYoif9B2yKEvCJRG1iZF0Vwtdzg=w536-h714-no)
Przepis na 450g ciasta jest idealny, dzięki![cool](/emot/icon_cool.gif) Robiłam na blaszce 25x30 Następnym razem jednak troszkę go "ulepszę" i do syropu dam 1 szklankę cukru i dodam sok z cytryny (tak jak radzi
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
)![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) | | | piekara | 26.11.2019 17:41:59 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=182398)
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5312517 Od: 2016-4-24
Ilość edycji wpisu: 1 | Fotki nie ma.... (na cro jest).... A blog znam, ale ona proponuję bardzo dużo jajek w stosunku do innych przepisów (tych greckich też, bo najwięcej skorzystałam właśnie z greckiego przepisu), więc mi podpadł ten przepis...![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif)
Edit: popatrzyłam jeszcze na jej przepis na frapppe i ![zdziwiony](/emot/icon_eek.gif) proponuje mleko 2%. Jako że podglądam każdorazowo jak robią mi frappę i często pytam się jaką mają kawę i mleko (aby w domu odtworzyć) to w zdecydowanej większości było to tłuste i to bardzo tłuste mleko bodajże 7,2% (u nas takich nie ma). Raz, jak pytałam, to gościu zaproponował mi mleko 0%, ale sam powiedział, że to nie frapppe, bo mleko must be fat and frapppe is good ![lol](/emot/icon_lol.gif) ![lol](/emot/icon_lol.gif) | | | mysza73 | 26.11.2019 17:57:09 | ![poziom 5](star_icon5.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5312520 Od: 2016-6-17
Ilość edycji wpisu: 2 | Weź mi Beata powiedz o co chodzi z tymi zdjęciami ![zakręcony](/emot/icon_rolleyes.gif) Wcześniej u mnie było teraz nie ma ![zakręcony](/emot/icon_rolleyes.gif) Na cro teraz widać, a ten sam link dałam ![zakręcony](/emot/icon_rolleyes.gif)
A ciasto robiłam z Twoich proporcji , tylko se ten syrop mniej słodki i bardziej cytrynowy zrobię ![lol](/emot/icon_lol.gif)
Edit: a teraz jestem na tablecie i zdjęcie widać ![zdziwiony](/emot/icon_eek.gif) ![zdziwiony](/emot/icon_eek.gif) | | | piekara | 27.11.2019 08:42:37 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=182398)
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5312739 Od: 2016-4-24
Ilość edycji wpisu: 1 | Coś musisz robić nie tak, bo moje zdjęcia widać. Załóż może całkiem nowy album ze zdjęciami.... Na cro widzę tu nie... Skopiowałam do Worda linki tych obu zdjęć i są one inne... Teraz wstawiam ten z Cro....
Portokalopita w wykonaniu Myszy ![bardzo szczęśliwy](/emot/icon_biggrin.gif)
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/JhzlED51DfS6B1vHYtqs95NlevcYI_-1l7WBcGMUyoNPbrXV7EPYGJu2Fa9stZjxKmiYNOuirXEHmUup_bc44G0p-tYdng15rglxZLsWfdtxRIcx9fJM3WajsXszpZYmQ9i81bZic6Ta57Ovbqu45Mf6wy7_Lk5p1kSxgKAMpfK4Nq4trg7MEKO0_Ck1fXuGDlJ-kdIrwCdaz4M-CyTjQJpnpEeFYK4RgJPvtxQjmBTYGDoUNF9gVzXqA8u-rOoDGYFzUFytgpW8svSIqH9xX8lBZT4o-bkuN3EaEGFKhmxKH49kqx6pq-HTkTSeOYNa02lLn_4ZErzECp_yyfw_EEi0QZCvV3yNRWCxuG-KgaVsRbOKjNqplTu3TCFF3j67O7NmTKmMAk3AcxQTVBGehYU5NKf3DMbp2SE_2E57NQTmTQYcKpX17mguMPB2p-FkJnrnjqggUxERvmu9dbS0sxA9K3dgKySsV_bsroTUEI4LEHYR3JA_Yd9K0vT_FxTkKdN6oVwK9f8Ugkxf1CRCW-wBD3Woo-DMFU744gzAsyyw4DTWZwYGWjt4wGGjtT8j3VmMQELTAidaRsJdIorDHoie5T27ZJWqkhaY1MEtHcirGvGS0-CN9dudBxYm2qV_VprlWEVD7HwONwj6bRrWEY6KC89JiDOqvpcoRWBaQG_jK7Z9csW3iQgNUT4-cYL5QszlMYpQ9Q2fNqmeSYNyXx0ld0rFDvf9eaIpZyCe36aA_-0R=w555-h739-no) | | | megidh | 05.02.2020 15:12:32 | ![](avatar.asp?id_zdjecia=228428)
Grupa: Użytkownik
Posty: 17 #5404867 Od: 2019-2-15
| Mam zamiar dzisiaj zrobić portokalopitę. Mąż już mi kupił ciasto filo, więc nie będę się mogła wykręcić. Ciekawe co mi wyjdzie. | | | piekara | 05.02.2020 15:16:27 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=182398)
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5404869 Od: 2016-4-24
| A wiesz, ja zrobię na weekend też ![bardzo szczęśliwy](/emot/icon_biggrin.gif) | | | bodek1 | 05.02.2020 20:01:39 | ![poziom 6](star_icon6.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=102858)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 1016 #5405015 Od: 2012-3-16
| Jak tak często będziecie próbować w domu to w wakacje na plaży nie będzie już tak smakować![lol](/emot/icon_lol.gif) _________________ Szanując innych , szanujesz siebie, kosztuje nie dużo a korzyść dla ciebie. | | | piekara | 05.02.2020 21:11:40 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=182398)
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5405055 Od: 2016-4-24
| Wiem, dlatego się ograniczam ![bardzo szczęśliwy](/emot/icon_biggrin.gif) | | | megidh | 05.02.2020 22:30:53 | ![](avatar.asp?id_zdjecia=228428)
Grupa: Użytkownik
Posty: 17 #5405095 Od: 2019-2-15
| Już gotowe. Jest super smaczna.
Wstawiłabym zdjęcie, ale nie wiem jak .
| | | Electra | 09.02.2025 20:21:16 | ![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|
![Przejdz do góry strony](strzalka_gora.gif) | Strona: 1 / 2>>> strony: [1]2 |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|