Grecja
GRECJA-forum turystyczno-społecznościowe
W S T E P N I A K
Grecja – kraj słońca, błękitnego morza, białych domków i wielkiej historii. Jednocześnie kraj wielkich kontrastów, borykający się z niezliczonymi problemami społecznymi. Biedny kraj bogatych ludzi – takie określenie gdzieś usłyszałam. Czy słuszne? Skąd wzięło się powiedzonko „nie udawaj Greka?” :) Zapraszam do udziału w dyskusji na te i inne tematy… razem możemy spróbować tak naprawde zrozumieć i poznać ten kraj, zobaczyć go z perspektywy nie tylko turysty, ale także potencjalnego mieszkańca… w końcu jesteśmy w Unii :)
| Strona: 1 / 2>>> strony: [1]2 |
Portokalopita - grecki przysmak... | |
| | piekara | 22.11.2019 18:41:52 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5306216 Od: 2016-4-24
| Nie wiedziałam gdzie, ale stwierdzam, że Wasza twórczość z Grecją w tle będzie jak znalazł | | | Electra | 04.02.2025 09:33:40 |
|
| | | piekara | 22.11.2019 18:45:15 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5306217 Od: 2016-4-24
| Portokalopita – dla mnie najlepsze ciastko w Grecji. Bez niego nie ma wakacji, a jak jeszcze towarzyszy mu frappe, a na plaży jest pusto i cicho to jestem w raju…..
Słodycz, pomarańcze i klejące palce to wszystko towarzyszy delektowaniu się portokalopitą…
Portokalopita – nazwę poznałam w czasie wakacji w Sivocie, ile ja się tego ciastka naszukałam tam w cukierniach, aż w końcu z panią się jakoś dogadałam, że ono szybko schodzi z samego rana, więc chcąc nie chcąc musiałam rano jeszcze przed plażą poszukiwać ciastka w miasteczku… Przy okazji Pani wytłumaczyła, że portkoalopita to nic innego jak ciasto pomarańczowe, orange cake: portokalo to po grecku pomarańcz, a pita - ciasto, no i wszystko jasne … Dla pamięci, pani zapisała mi nazwę na karteczce i chyba ponad rok nosiłam ją w portfelu, aby nie zapomnieć …
Każdorazowo ciastko jest w formie kwadratu lub prostokąta, dość sporego rozmiaru. Dla mnie, osoby uwielbiającej słodycze, pojedyncza porcja jest duuuuuża… Czasami na wierzchu jest kandyzowany plaster pomarańczy, czasami go nie ma…. W ciągu naszych 6 pobytów w Grecji (wow już tyle od 2016 r.) tylko raz jedliśmy niedobrą portokalipitę – w Atenach.. Miała ona strukturę ciasta drożdżowego, no nie było to to co powinno być…. Inne porcje był mniej lub bardziej słodkie (ale raczej bardzo słodkie), i raczej mocno wilgotne… Taki ich urok…
Swego czasu chciałam zrobić to ciasto w domu i w końcu mi się udało | | | piekara | 22.11.2019 19:47:20 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5306491 Od: 2016-4-24
| W necie jest sporo różnych przepisów, o różnych proporcjach składników, ilości cukru i dodatków (np. cynamonu). Ja wybrałam z kilku przepisów to, co wg mnie najbardziej pasowało, i nie chwaląc się, ciastko wyszło mi super
Dla innych, ale także i dla siebie na przyszłość, spisałam przepis wg którego zrobiłam swoją portokalopitę ….
Do produkcji potrzeba produktów łatwo dostępnych u nas jak cukier, pomarańcze, jajka. I ciasta filo (nie tak łatwo go zdobyć) i olej kukurydziany (już wiem co następnym razem z Grecji przywiozę), ale można go rzepakowym zastąpić.. W kilu miejscach czytałam, że ciasto filo jest dostępne w formie mrożonej, ja je trafiłam w chłodniach w Auchanie, obok ciasta francuskiego i tak też spakowane jak ciasto francuskie..
SKŁADNIKI:
Ciasto Opakowanie ciasta filo (ja trafiłam na opakowanie 300 g i tak dobrałam proporcje pozostałych składników (przepisy były na grecką porcję 450 g lub bez podania wagi ciasta) 150 ml oleju rzepakowego (w oryginale kukurydziany, no w moim miasteczku takich cudów nie ma) 150 ml cukru (przepis był na szklanki, ale jako że nie mam szklanki dokładnie 250 ml i nie mogłam odmierzyć 2/3 szklanki, a mam miarkę z podziałką to na ml wszystko przeliczyłam) 2 całe jajka (użyłam wiejskich) 175 g jogurtu greckiego 150 ml soku świeżo wyciskanego z pomarańczy (sok z 2-3 owoców, w zależności od wielkości) 1 opakowanie proszku do pieczenia Wanilia (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilia – całe opakowanie 80g) skórka pomarańczowa świeżo starta z 3 pomarańczy
Syrop do nasączania ciasta 300 ml cukru 150 ml wody w temp. pokojowej 150 mln soku świeżo wyciskanego z pomarańczy (sok z 2-3 owoców, w zależności od wielkości) skórka pomarańczowa świeżo starta z 1 pomarańczy
No i już jasne, czemu ciasto jest słodkie i tłuste…. No nie jest to ciasto dla diabetyków, odchudzających się czy osób na diecie bez cukru….
| | | piekara | 22.11.2019 20:40:39 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5306803 Od: 2016-4-24
Ilość edycji wpisu: 2 | No to po kolei, step by step, przy czym podam kolejność, wg której następnym razem będę postępowała, aby było łatwiej i sprawniej produkować ten przysmak…..
1. Ciasto filo (moje składa się z 7 cienkich arkuszy, termin przydatności ma ok. 10-12 tygodni) pokroić na paski dowolnej szerokości, u mnie było ich 5 lub 6 szt.
2. Nagrzać piekarnik na 70-80 stopni.
3. Filo kroimy jak na domowy makaron (można na szersze lub węższe paski), następnym razem pokroję chyba trochę drobniej
4. Pokrojone filo rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, paski porozklejać od siebie i wstawić do piekarnika na ok. 5-8 min (w zależności do piekarnika). W trakcie należy lekko przemieszać, aż paski zrobią się chrupie, ale nie zmienią koloru, mają się tylko podsuszyć…
5. Wyszorować wszystkie pomarańcze, sparzyć i zetrzeć skórkę. Na jeden talerzyk z 3 do ciasta, na drugi z jednej pomarańczy na sok. Ja część skórki starłam tarką do cytrusów na dłuższe nitki, a dopiero resztę na drobnej tartce.
6. Wycisnąć sok z pomarańczy i rozdzielić na część do ciasta (150 ml) i do soku (150 ml) Czynności 5-6 spokojnie są do zrobienia w czasie podsuszania ciasta w piekarniku i w czasie jego późniejszego stygnięcia.
7. Do miski (dość dużej, dopasować do ilości wysuszonego ciasta filo) wlewamy 150 ml oleju, 150 ml cukru i miksujemy.
8. Do masy dodajemy 2 całe jajka, miksujemy.
9. Do masy dodajemy skórkę pomarańczową (z 3 pomarańczy, ta większa porcja), 150 mln soku pomarańczowego, jogurt grecki (175 g , ja dałam na oko nie całą połowę z opakowania 400 g), proszek do pieczenia i cukier z wanilią – mieszamy ręcznie szpatułką/różdżką.
10. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
11. Do powstałej masy partiami dodajemy podsuszone ciasto filo, i delikatnie mieszamy. Pozwolić jej chwilę odepchnąć, aby ciasto wchłonęło jeszcze trochę płynów. Masa będzie dość płynna.
12. Brytfankę (moja 25*30 cm) smarujemy dokładnie olejem (ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia i papier posmarowałam olejem) i wylewamy na to masę – trzeba równomiernie rozłożyć fragmenty ciasta, bo sam płyn dobrze się rozlewa, ale filo już za płynem nie podąża…. A w cieście ładnie widać paseczki skórki pomarańczowej…
13. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę na środkowej półce, na ustawieniu góra-dół, aż ciasto z góry ładnie się zrumieni – u mnie wystarczyło piec 50 min., więc warto sobie przypilnować.
14. Chwila na odpoczynek i relaks.
15. Przygotowujemy syrop do nasączenia ciasta: do rondelka wlewamy 150 ml soku z pomarańczy, 150 ml wody i 300 ml cukru + skórkę startą z 1 pomarańczy. Gotujemy do powstania syropu cukrowego (musi lekko zawrzeć, a cukier dobrze się rozpuścić). Syrop jest przepyszny, więc trzeba się pilnować, aby go nie wypić
16. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i trzeba je nasączyć przygotowanym syropem.
Tu dwie szkoły: ciepłe ciasto + ostudzony syrop lub zimne ciasto+ciepły syrop. Ja wybrałam wersję 1: kilka minut podstudziłam ciasto, pokroiłam na porcje ( wyszło mi 12 kawałków), nakłuć wykałaczką z wierzchu i polewać syropem po małej chochelce: polewamy, czekamy aż dobrze wsiąknie i dopiero kolejna chochelka. Wydaje się, że syropu jest dużo w stosunku do ciasta, ale spokojnie ciasto całość syrop chłonie.
17. Jak ciasto wypije syrop i się chłodzi do lodówki na min. 1 godzinę.
SMACZNEGO
UWAGA ode mnie: dla mnie ciasto najsmaczniejsze było na drugi i kolejny dzień i to jak lekko go podgrzałam (nie bezpośrednio z lodówki). Może wynika to z tego, że zwykle jadam go na plaży, jak już z godzinę czy dwie poleniuchuję i się pogrzeję, więc i słonko portokalopitę lekko podgrzeje…
UWAGA 2: Przy porcji ciasta 300 g i mojej blaszce 25*30 cm ciasto jest niższe niż to oryginalne w Grecji. Następnym razem spróbuję dodać więcej proszku do pieczenia, albo użyję mniejszej blaszki.
UWAGA 3: E przepisach spotkałam się z wersją, gdzie zamiast wanilii dodawany jest cynamon (ja nie lubię), w innych syrop jest gotowany dodatkowo z sokiem i ze skórką cytryny lub laską cynamonu. Ciasto filo też może być suszone przez kilka godzin leżąc na szafce lub każdy arkusz indywidualnie w piekarniku w całości, a potem ręcznie kruszony/rwany. Podejrzewam, że znajdzie się jeszcze kilka wersji, tak jak i u nas jest tysiąc wersji niedzielnego rosołu.
Mam nadzieję, że zrobiłam Wam smaka i skusicie się na próbę własnej produkcji portokalopity | | | mysza73 | 23.11.2019 16:58:46 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5309505 Od: 2016-6-17
| Eeeejjjj nooo, ja takiego czegoś w Grecji nie jadłam Portokalopita .. fajnie się nazywa Poszukam na Naxosie albo na Santo | | | piekara | 23.11.2019 21:33:30 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5310058 Od: 2016-4-24
| Jak mogłaś tego nie jeść???? Najlepsze ze wszystkich ciastek jakie próbowałam w Grecji, a trochę tego było Koniecznie spróbuj, a wcześniej sama upiecz | | | mysza73 | 23.11.2019 22:42:39 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5310205 Od: 2016-6-17
| piekara pisze: Jak mogłaś tego nie jeść???? Najlepsze ze wszystkich ciastek jakie próbowałam w Grecji, a trochę tego było Koniecznie spróbuj, a wcześniej sama upiecz A wiesz, że chyba se toto zrobię Tylko tego filo muszę poszukać | | | piekara | 24.11.2019 17:03:00 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5311786 Od: 2016-4-24
| Rób, rób i pochwal się. A filo jest w Auchanie i Kauflandzie (dziś odkryłam, wymieszane z ciastem francuskim, więc trzeba kopać). | | | mysza73 | 24.11.2019 17:57:10 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5311810 Od: 2016-6-17
| piekara pisze: Rób, rób i pochwal się. A filo jest w Auchanie i Kauflandzie (dziś odkryłam, wymieszane z ciastem francuskim, więc trzeba kopać). Już kupiłam, w Auchan, tylko jakieś większe niż Twoje (450g) więc musze se składniki przeliczyc Jutro może zrobię ... tylko jak to się ma, że miałam się odchudzać | | | piekara | 24.11.2019 20:30:21 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5311898 Od: 2016-4-24
Ilość edycji wpisu: 2 | To ci już powiem ile na 450 g, bo z takiego przeliczałam (szklanka to 250 ml)
Przepis jeśli porcja ciasta filo to 450 g 1 szklanka oleju rzepakowego (w oryginale kukurydziany) 1 szklanka cukru 3 całe jajka 200 g jogurtu greckiego 1 szklanka soku świeżo wyciskanego z pomarańczy 1 opakowanie proszku do pieczenia (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo, więc jak chcesz) Wanilia (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilia – całe opakowanie 80g) skórka pomarańczowa świeżo starta z 3 pomarańczy (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo, więc jak chcesz)
Syrop do nasączania ciasta 2,5 szklanki cukru 1 szklanka wody w temp. pokojowej 1 szklanka soku świeżo wyciskanego z pomarańczy skórka pomarańczowa świeżo starta z 1 pomarańczy (tyle było w oryginale na 450 g i tyle samo użyłam na 300 g filo,więc jak chcesz) | | | mysza73 | 25.11.2019 09:02:41 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5312044 Od: 2016-6-17
| Dzięki | | | Electra | 04.02.2025 09:33:40 |
|
| | | mysza73 | 26.11.2019 10:24:55 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5312425 Od: 2016-6-17
Ilość edycji wpisu: 1 | Moja portokalopita
Przepis na 450g ciasta jest idealny, dzięki Robiłam na blaszce 25x30 Następnym razem jednak troszkę go "ulepszę" i do syropu dam 1 szklankę cukru i dodam sok z cytryny (tak jak radzi
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
) | | | piekara | 26.11.2019 17:41:59 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5312517 Od: 2016-4-24
Ilość edycji wpisu: 1 | Fotki nie ma.... (na cro jest).... A blog znam, ale ona proponuję bardzo dużo jajek w stosunku do innych przepisów (tych greckich też, bo najwięcej skorzystałam właśnie z greckiego przepisu), więc mi podpadł ten przepis...
Edit: popatrzyłam jeszcze na jej przepis na frapppe i proponuje mleko 2%. Jako że podglądam każdorazowo jak robią mi frappę i często pytam się jaką mają kawę i mleko (aby w domu odtworzyć) to w zdecydowanej większości było to tłuste i to bardzo tłuste mleko bodajże 7,2% (u nas takich nie ma). Raz, jak pytałam, to gościu zaproponował mi mleko 0%, ale sam powiedział, że to nie frapppe, bo mleko must be fat and frapppe is good | | | mysza73 | 26.11.2019 17:57:09 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 425 #5312520 Od: 2016-6-17
Ilość edycji wpisu: 2 | Weź mi Beata powiedz o co chodzi z tymi zdjęciami Wcześniej u mnie było teraz nie ma Na cro teraz widać, a ten sam link dałam
A ciasto robiłam z Twoich proporcji , tylko se ten syrop mniej słodki i bardziej cytrynowy zrobię
Edit: a teraz jestem na tablecie i zdjęcie widać | | | piekara | 27.11.2019 08:42:37 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5312739 Od: 2016-4-24
Ilość edycji wpisu: 1 | Coś musisz robić nie tak, bo moje zdjęcia widać. Załóż może całkiem nowy album ze zdjęciami.... Na cro widzę tu nie... Skopiowałam do Worda linki tych obu zdjęć i są one inne... Teraz wstawiam ten z Cro....
Portokalopita w wykonaniu Myszy
| | | megidh | 05.02.2020 15:12:32 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 17 #5404867 Od: 2019-2-15
| Mam zamiar dzisiaj zrobić portokalopitę. Mąż już mi kupił ciasto filo, więc nie będę się mogła wykręcić. Ciekawe co mi wyjdzie. | | | piekara | 05.02.2020 15:16:27 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5404869 Od: 2016-4-24
| A wiesz, ja zrobię na weekend też | | | bodek1 | 05.02.2020 20:01:39 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 1015 #5405015 Od: 2012-3-16
| Jak tak często będziecie próbować w domu to w wakacje na plaży nie będzie już tak smakować _________________ Szanując innych , szanujesz siebie, kosztuje nie dużo a korzyść dla ciebie. | | | piekara | 05.02.2020 21:11:40 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2306 #5405055 Od: 2016-4-24
| Wiem, dlatego się ograniczam | | | megidh | 05.02.2020 22:30:53 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 17 #5405095 Od: 2019-2-15
| Już gotowe. Jest super smaczna.
Wstawiłabym zdjęcie, ale nie wiem jak .
| | | Electra | 04.02.2025 09:33:40 |
|
|
| Strona: 1 / 2>>> strony: [1]2 |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|