Grecja
GRECJA-forum turystyczno-społecznościowe
W S T E P N I A K
Grecja – kraj słońca, błękitnego morza, białych domków i wielkiej historii. Jednocześnie kraj wielkich kontrastów, borykający się z niezliczonymi problemami społecznymi. Biedny kraj bogatych ludzi – takie określenie gdzieś usłyszałam. Czy słuszne? Skąd wzięło się powiedzonko „nie udawaj Greka?” :) Zapraszam do udziału w dyskusji na te i inne tematy… razem możemy spróbować tak naprawde zrozumieć i poznać ten kraj, zobaczyć go z perspektywy nie tylko turysty, ale także potencjalnego mieszkańca… w końcu jesteśmy w Unii :)
 | Strona: 1 / 2>>> strony: [1]2 |
Co polecacie, zjeść w Grecji |  |
| | Arnidis | 07.04.2014 09:58:53 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 313 #1806737 Od: 2013-11-7
| No właśnie, ciekawe potrawy zakąski, co znacie co polecacie, z dedykacją dla tych co pierwszy raz. | | | Electra | 12.04.2025 06:18:26 | 
 |
| | | ZwiedzamyKrete.pl | 07.04.2014 10:07:54 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 8 #1806751 Od: 2014-3-25
| Bez wątpienia będąc w Grecji trzeba spróbować Musakę czyli zapiekanka z mięsem mielonym, bakłażanem, sosem pomidorowym i polana sosem beszamelowym _________________ http://www.zwiedzamykrete.pl/ Przewodnik po Krecie | | | malgosia | 07.04.2014 10:14:22 | 

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1806768 Od: 2009-4-22
| Polecam: kolokithokeftedes (placuszki z cukinii), kolokitho tiganites (smażoną cukinię w formie pasków lub krążków), saganaki tiri (panierowany ser, zazwyczaj kefalotiri, graviera lub ich mieszanka), horiatiki salata (sałatka grecka - wersja z fetą lub z mizithrą), keftedes (małe mielone pachnące kuminem i pietruszką), dolmades (nadziewane liście winogron, ale tylko, gdy robione są świeże, a nie z puszki), pastisio (zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem zapiekana pod beszamelem), moussaka (zapiekanka z mięsem mielonym i bakłażanami zapiekana pod beszamelem), kleftiko (zapiekane mięso jagnięce lub wołowe w sakiewce z ciasta filo) i wiele innych. Na stronie
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
są zdjęcia jak takie dania wyglądają i jak się je przyrządza. Smacznego! | | | sarna73 | 07.04.2014 10:54:20 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 248 #1806824 Od: 2012-8-3
| Arnidis pisze:
No właśnie, ciekawe potrawy zakąski, co znacie co polecacie, z dedykacją dla tych co pierwszy raz.
Zapiekanki, musaki, horiatiki, to wszystko można zrobić sobie w Polsce. Trzeba jeść to, czego tu sami w domu nie zrobimy. Polecam kupić na targu ryby i sobie usmażyć - jeśli macie kwaterę z aneksem. Polecam także dla wielbicieli mięs, u rzeźnika ( nie w markecie ) kupić surową kiełbasę baranią i zrobić sobie na grillu - nie myślałam że w ogóle wezmę to do ust, a zajadałam się i ja i dzieci. No i oczywiście nieśmiertelną jagnięcinę na grilla, jedynie z cytryną. Będąc w Grecji zajadamy się pomidorami, oliwkami z beczki, FETĄ i owocami. Praktycznie nie jemy w knajpach, ale my z tych gotujących. Jeśli knajpa - to tylko sprawdzona. Taka w której siedzą miejscowi - ale o tym to już chyba wszyscy wiedzą.
| | | nowakowski_1975 | 07.04.2014 11:04:21 | 
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 52 #1806844 Od: 2011-3-16
| Arnidis pisze:
No właśnie, ciekawe potrawy zakąski, co znacie co polecacie, z dedykacją dla tych co pierwszy raz.
Najlepsze w Platonie  | | | medyk26 | 07.04.2014 11:09:31 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 325 #1806848 Od: 2012-10-26
| No to po kolei: specyficzne i typowo greckie są tzw. Dolmadakia ( takie małe gołąbki zawinięte w liście winogron z ryżem w środku) ale uwaga- danie to nie każdemu zasmakuje... Poza tym Feta scharas ( ser feta z grilla), Ntomata gemisti me feta kie tono( pomidory nadziewane fetą i tuńczykiem) oraz Piperies florinis ( papryki pieczone w sosie oliwkowo- czosnkowym). Coś czego nie próbowałam , a mam na to chrapkę to Kotopoulo avgolemono - taki tradycyjny rosół grecki zaprawiony jajkiem z cytryną no i Skordosoupa( zupka czosnkowa z fetą i żółtym serem i tościkiem)- normalnie palce lizać! do tego tzw. Pitakia diafora( różki z ciasta filio z fetą w środku). No i oczywiście świeżutkie rybki z grilla najleppiej tzn. Solomos ( łosoś), Pestrofes ( pstrąg), Glosa (sola), Psali(sandacz), Bakalos (dorsz) do tego tradycyjna sałatka Horiatiki( ta z pomidorów głównie) no i winko, z tych co pamiętam to smakowało mi Makedonikos czy jakoś tak, białe, półsłodkie. Oczywiście do tego Gyros w tawernach licznych dostępny przy każdej plaży na szybko i Souvlaki no i z deserów przy mocnym spadku cukru polecam Kadaifi( ciasto filo nadziewane z karmelem)- sama słodycz!A tak na marginesie słwo deser- epidorpio ( prawda , że brzmi pięknie?!)Pozdrawiam no i już nie potrafię doczekać się wakacji...! | | | irek65 | 07.04.2014 11:59:55 | 

Grupa: Użytkownik
Posty: 29 #1806896 Od: 2011-6-26
| A co w takim razie polecacie wegetarianom? Oczywiście, chodzi o dania "przetworzone" (zapiekane, gotowane) _________________ " Im bardziej chore jest państwo, tym więcej w nim ustaw i rozporządzeń " Tacyt | | | malgosia | 07.04.2014 12:11:09 | 

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1806911 Od: 2009-4-22
| sarna73 pisze: Arnidis pisze:
No właśnie, ciekawe potrawy zakąski, co znacie co polecacie, z dedykacją dla tych co pierwszy raz.
Zapiekanki, musaki, horiatiki, to wszystko można zrobić sobie w Polsce. Trzeba jeść to, czego tu sami w domu nie zrobimy.
Jeśli kto będzie pierwszy raz w Grecji to jednak warto by spróbował również tych dań, które można przygotować w Polsce, by wiedział jak powinny smakować. Co do ryb to na kontynencie zapewne warto w nie pójść, niestety na Krecie jest nieco gorzej, bo łowiska zostały przed laty zniszczone łowieniem "na dynamit" i tylko częściowo udało się je odbudować. Część ryb jest importowana (również z Polski). W Chanii wielu Polaków pracuje przy rybach, jedna polska rodzina prowadzi również sklep rybny, więc te informacje są sprawdzone. W dobrej psarotawernie, czyli tawernie serwującej ryby i owoce morza, warto spróbować grillowanej ośmiornicy, świeże kalmary oraz malutkie panierowane rybki - gavros. Szukać również produktów regionalnych - na Krecie to przekąska Dakos (suchary jęczmienne z przetartymi pomidorami i serem feta), Sfakian pie (placek typu naleśnik z nadziewanych owczo-kozim serem serwowany z miodem tymiankowym - ulubione danie kreteńskie Billa Gatesa), na Santorini - sałatka santoryńska z dzikimi kaparami z Santorini i marynowanymi liści dzikich kaparów z Santorini, na Rodos - kilka rodzajów "pies" oraz dolmades w wersji mięsno-ryżowej, na Korfu - pasticiada, itd. | | | malgosia | 07.04.2014 12:15:36 | 

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1806914 Od: 2009-4-22
| irek65 pisze:
A co w takim razie polecacie wegetarianom? Oczywiście, chodzi o dania "przetworzone" (zapiekane, gotowane)
Grecy znajdą setki sposobów na przyrządzenie cukinii, bakłażanów, więc dań wegetariańskich jest bardzo duży wybór. Prawie wszystkie przystawki z wyjątkiem keftedes, sigliny (podpiekana wędzona wieprzowina) to dania wegetariańskie. Z głównych to np. boureki, czyli zapiekanka z cukinii, ziemniaków przełożona miękkim serem mizithra, briam - duszone warzywa sezonowe (cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, cebula), sałatki (np. połączenie sera feta z arbuzem - idealna na upalne dni) i wiele innych. | | | ogorek | 07.04.2014 12:54:52 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 3073 #1806931 Od: 2012-7-15
Ilość edycji wpisu: 2 | Kreta (nie wiem czy już nie było):
- faszerowane kwiaty cukinii - sałatka "kreteńska" (podobna jak greca ale: inny ser, takie dziwne "suchary" z przetarym pomidorem i cos co wygląda jak miniaturowe gałęzie z drzewa oliwnego ale to jest roslina "wychodząca" z ziemi) - kalcunie (nie wiem jak się to pisze - tak wymawiała właścicielka tawerny, pierożki z kruchego ciasta ze szpinakiem i serem feta) - duszona koźlina. Z mojej rodziny i znajomych byłem jedyny, który się odważył i nawet mi smakowało - marynowane kawałki jagnięciny z warzywamy zawijane w pergamin i pieczone w piecu (nazwy potrawy nie pamietam) - wzieliśmy kiedyś "zestaw rybny" i składał się on z 12 dań w których królowały potrawy wegetarianskie - nawet duża fasola "jas" z serem feta ... Dopiero na końcu był półmisek ryb i owoców morza
CO do ryb to my zawsze jadamy Doradę z grilla - mając świadomość, że najczęściej to są ryby z hodowli ... | | | sarna73 | 07.04.2014 13:00:01 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 248 #1806937 Od: 2012-8-3
|
[/quote]
Jeśli kto będzie pierwszy raz w Grecji to jednak warto by spróbował również tych dań, które można przygotować w Polsce, by wiedział jak powinny smakować. [/quote]
niestety chyba często się zdarza, że tego nie dowie sie w restauracji .... | | | Electra | 12.04.2025 06:18:26 | 
 |
| | | kaczor | 07.04.2014 13:30:02 | 

Grupa: Użytkownik
Posty: 67 #1806962 Od: 2010-8-13
| Wszystko to jest baaaardzo zjadliwe, ale dla mnie bez osmiornicy u ,,znajomego" no to niema jedzonka, osmiornica pod dowolna postaca, a najlepiej pod kilkoma postaciami, oczywiscie z odpowiedna "przepitka". Mniam | | | ogorek | 07.04.2014 13:52:11 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 3073 #1806976 Od: 2012-7-15
| Wogóle to jest tak, że klimat, temperatura, otoczenie powodują, że sporo potraw i win smakuje wybornie. Znam sporo osób, które kupowały wina do PL i w PL stwierdzały, że nie da się ich wypić ... Te same, którymi "zapijali" się na miejscu. Nawet pewne potrawy "tu" i "tam" inaczej smakują. Najpewniejszą potrawą jest "coś z grilla" i sałatka grecka/kreteńska plus wino ... U mnie dzieciaki dostają "amoku" na souvlaki i po przyjeżdzie do PL jeszcze długo (dopóki sezon na grilla) muszę piec "szaszłyki" | | | malgosia | 07.04.2014 13:54:14 | 

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1806977 Od: 2009-4-22
|
Jeśli kto będzie pierwszy raz w Grecji to jednak warto by spróbował również tych dań, które można przygotować w Polsce, by wiedział jak powinny smakować. [/quote]
niestety chyba często się zdarza, że tego nie dowie sie w restauracji ....[/quote]
Dlatego my na swoich stronach publikujemy polecane przez nas tawerny na Krecie. Kilka lat życia tam spędziliśmy i wciąż spędzamy, co roku przed sezonem aktualizujemy te dane. Pomijając kwestię, że różnie można trafić to zawsze nawet najprostsza sałatka będzie inaczej smakowała na wakacjach w pełnym słońcu z widokiem na morze i w miłym gronie niż przyrządzona w Polsce nawet z najlepszych i oryginalnych składników . | | | sarna73 | 07.04.2014 14:04:52 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 248 #1806999 Od: 2012-8-3
Ilość edycji wpisu: 1 | malgosia pisze:
Dlatego my na swoich stronach publikujemy polecane przez nas tawerny na Krecie. Kilka lat życia tam spędziliśmy i wciąż spędzamy, co roku przed sezonem aktualizujemy te dane. Pomijając kwestię, że różnie można trafić to zawsze nawet najprostsza sałatka będzie inaczej smakowała na wakacjach w pełnym słońcu z widokiem na morze i w miłym gronie niż przyrządzona w Polsce nawet z najlepszych i oryginalnych składników .
szkoda ze tylko na Krecie | | | malgosia | 07.04.2014 14:10:09 | 

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1807018 Od: 2009-4-22
| W czerwcu będziemy również na Wyspach Jońskich - Kefalonia, Itaka i Lefkada, więc z tej podróży również wrócimy z przewodnikiem. Na Krecie mamy szansę aktualizowania na bieżąco, bo obecnie jesteśmy tam najdłużej w roku i o różnych porach roku. | | | medyk26 | 07.04.2014 14:11:04 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 325 #1807023 Od: 2012-10-26
| Sarna a w które miejsca zazwyczaj jeździsz do Grecji? Może znajdą się forumowicze , którzy znają ten teren bardzo dobrze i polecą Ci na przykład jakieś konkretne tawerny z wyśmienitym menu???Pozdrawiam!  | | | sarna73 | 07.04.2014 16:18:22 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 248 #1807232 Od: 2012-8-3
| medyk26 pisze: Sarna a w które miejsca zazwyczaj jeździsz do Grecji? Może znajdą się forumowicze , którzy znają ten teren bardzo dobrze i polecą Ci na przykład jakieś konkretne tawerny z wyśmienitym menu???Pozdrawiam! 
bardzo chętnie, zjadłabym coś w Nafplio. Tam bywam co roku
| | | ssaternu | 07.04.2014 23:15:23 | 

Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1807712 Od: 2013-4-24
| Chciałbym spróbować tych dań, aż mi ślinka cieknie ale np. w Sarti w restauracjach nie było nawet 20% dań o których tu piszecie. Gdzie tego szukać? | | | Arnidis | 09.04.2014 00:40:14 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 313 #1808907 Od: 2013-11-7
| Moze coś dla tych co pierwszy raz wiec
paidakia arnisia żeberka jagnięce, mushari kokinisto wołowina w sosie pomidorowym | | | Electra | 12.04.2025 06:18:26 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 2>>> strony: [1]2 |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|