| |
ssaternu | 17.06.2013 15:50:54 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1495700 Od: 2013-4-24
Ilość edycji wpisu: 1 | Właśnie mi się skończyła a wyjazd w sierpniu. Tylko czy ona czasem nie jest rafinowana? Włoskie i hiszpańskie mają mocny smak oliwek i są ciemne, grecka jest delikatniejsza wie ktoś dlaczego? |
| |
Electra | 24.11.2024 03:44:18 |
|
|
| |
malgosia | 17.06.2013 16:43:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1495779 Od: 2009-4-22
| Witam serdecznie, Jeśli chodzi o oliwy greckie, a szczególnie te z Krety to zazwyczaj mają głęboki zielonkawy kolor i dość intensywny zapach. Oliwa z czasem łagodnieje i staje się jaśniejsza, więc może ta akurat była jakaś leciwa. 80% wszystkich greckich oliw to są oliwy Extra Virgin, to raczej Włosi i Hiszpanie bawią się w ponowne wytłaczania, często już chemiczne. W tym sezonie zbiorów, Hiszpanie mieli fatalne plony, więc masowo wykupili grecką oliwę przez co jest ona najdroższa w historii. My zajmujemy się sprowadzaniem oliw kreteńskich do Polski i wszystkie są zielonkawe, gęste i aromatyczne. |
| |
Zoi | 18.06.2013 06:13:19 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Messolongi Grecja
Posty: 763 #1496843 Od: 2009-12-19
| Jesli chodzi o oliwe z oliwek w Grecji to zadna z nich nie jest w 100% tylko z oliwek o ile kupujemy w supermarketach zawsze maja jakies domieszki,zawsze jest najlepiej kupowac od rolnikow co zajmuja sie uprawa oliwek jak i tloczeniem oliwy wowczas mamy pelna pewnosc ze to jest oliwa z oliwek a nie chrzczone berbelucho Jak narazie sezonu na oliwki jeszcze nie ma wiec mozna dostac tylko oliwe z poprzedniego roku ktora powinna miec wowczas kolor jasno zloty. _________________ Slodki wina smak,serce spiewa,dusza gra,dzis opowiem wam,jak bylo tam. Czysty slonca blask,czar zabytkow,urok gwiazd,w Grecji zakochana jestem,mowie wam!
|
| |
ssaternu | 18.06.2013 06:40:34 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1496845 Od: 2013-4-24
| No ja właśnie kupiłem od dziadka w górach na Korfu pięć butelek, ale zastanawia mnie dlaczego ona ma kolor jasno złotawy, pyszna i delikatna a w przeciwieństwie do włoskich czy hiszpańskich z marketu nie jest zielona. Czy czasem nie jest mieszana z rzepakowym albo rafinowana. Oczywiście nie ma etykiety a nalewana do butelek na wino. |
| |
ssaternu | 18.06.2013 06:41:49 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1496846 Od: 2013-4-24
Ilość edycji wpisu: 1 | I czy można taką gdzieś w polsce kupić? |
| |
ssaternu | 18.06.2013 06:46:46 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1496849 Od: 2013-4-24
| Tak samo miód od niego mi się nie skrystalizował, jakby sztuczny ale nie było tego czuć w smaku. |
| |
malgosia | 18.06.2013 08:20:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1496934 Od: 2009-4-22
| My mamy w sprzedaży oliwy pochodzące z tego roku, bo zbiór oliwek na Krecie trwa od końca listopada nawet do lutego. Oliwy są zielonkawe, głębsza zieleń jest widoczna w sztucznym świetle. Wszystkie posiadają badania laboratoryjne, które potwierdzają bardzo niską kwasowość od 0,2 do 0,55 (by oliwa mogła być Extra Virgin jej kwasowość musi być poniżej 0,8%). Jeśli chodzi o miody, to miody tymiankowe krystalizują się w okresie od 08 do 18 miesięcy od zbioru. Zbiór odbywa się w miesiącach maj - lipiec. Kolor miodu tymiankowego to głęboki bursztyn przechodzący w czerwony. Miód można zawsze sprawdzić na kilka sposób - sprawdzić czy osiądzie na dnie szklanki z wodą czy się zacznie rozpuszczać lub czy rysik ołówkowy jest w stanie "zabrudzić" miód. Takie testy można znaleźć w necie. |
| |
ogorek | 18.06.2013 08:33:32 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 3050 #1496947 Od: 2012-7-15
Ilość edycji wpisu: 1 |
Oliwa z krety.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Ja kupuje od lat tę tańszą i jest super. Właściciele z PL zami doglądają zbiorów/wytłaczania/pakowania i oddychają dopiero jak już towar załadowany na palety.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
A tu też kupowałem:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Z tego drugiego linku (
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
) kupuję też miody oraz przyprawy a w okresie jesienno-zimowym ser feta. |
| |
ssaternu | 18.06.2013 09:53:40 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1497010 Od: 2013-4-24
| malgosia pisze:
My mamy w sprzedaży oliwy pochodzące z tego roku, bo zbiór oliwek na Krecie trwa od końca listopada nawet do lutego. Oliwy są zielonkawe, głębsza zieleń jest widoczna w sztucznym świetle. Wszystkie posiadają badania laboratoryjne, które potwierdzają bardzo niską kwasowość od 0,2 do 0,55 (by oliwa mogła być Extra Virgin jej kwasowość musi być poniżej 0,8%). Jeśli chodzi o miody, to miody tymiankowe krystalizują się w okresie od 08 do 18 miesięcy od zbioru. Zbiór odbywa się w miesiącach maj - lipiec. Kolor miodu tymiankowego to głęboki bursztyn przechodzący w czerwony. Miód można zawsze sprawdzić na kilka sposób - sprawdzić czy osiądzie na dnie szklanki z wodą czy się zacznie rozpuszczać lub czy rysik ołówkowy jest w stanie "zabrudzić" miód. Takie testy można znaleźć w necie.
Ten dobry miód ma opaść czy się rozpuścić? Ta oliwa z Korfu była żółta, nie przechodziła w zieleń i to mnie zastanawia. Nie miała też tak intensywnego smaku oliwek więc czy to możliwe że to była rzeczywiście oliwa z oliwek? A takiej właśnie poszukuje bo ją z żoną uwielbiamy, znalazłem w kauflandzie taką z Krety, niby też żólta ale tamta była lepsza, bez posmaku jakby chemii. Na pocztówkach było widać maszyny do wyciskania, beczki i dziadka z babcią jak intensywnie tam pracują Z natury jestem podejrzliwy, wiem. Ale wino miał naprawdę wyborne, jak ja żałuje że go więcej nie kupiłem.... |
| |
ssaternu | 18.06.2013 09:56:28 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1497018 Od: 2013-4-24
| ogorek pisze:
Oliwa z krety.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Ja kupuje od lat tę tańszą i jest super. Właściciele z PL zami doglądają zbiorów/wytłaczania/pakowania i oddychają dopiero jak już towar załadowany na palety.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
A tu też kupowałem:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Z tego drugiego linku (
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
) kupuję też miody oraz przyprawy a w okresie jesienno-zimowym ser feta.
A taka feta nie zepsuje ci się podczas transportu? Ja to w sumie mam do tej firmy rzut beretem z Tychów więc pewnie coś od nich kupię na próbę, dzieki za namiar. |
| |
malgosia | 18.06.2013 09:59:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1497026 Od: 2009-4-22
| Być może to jest inny rodzaj oliwek. Na Krecie w zasadzie w 100% oliwy pochodzą z oliwek Koroneiki i takie też mamy w ogrodzie. Więcej o naszych oliwach i nie tylko można znaleźć tutaj:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
. Miód powinien osiąść na dnie szklanki (w chłodnej wodzie), strumień miodu powinien być nieprzerwany. Sztuczny miód w wodzie od razu zacznie się rozpuszczać, strumień będzie porozrywany, niejednolity. Test na ołówek - potrzebujemy ołówka kopiowego (chemiczny, kopiowy) lub bardzo miękkiego ołówka, np. 6B. Na rękę nakładamy kroplę miodu i dotykamy ją czubkiem ołówka. Prawdziwy miód nie zmieni swojej barwy po zetknięciu z ołówkiem. Sztuczny miód zabarwi się na ciemny kolor. |
| |
Electra | 24.11.2024 03:44:18 |
|
|
| |
Krzysiak_7 | 18.06.2013 09:59:48 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wielkopolska - Gniezno
Posty: 102 #1497027 Od: 2012-4-13
| Czytam i chłonę tę wiedzę tym bardziej, że zwykle przywozimy z wakacji oliwę z oliwek. I tu mam pytanie: jak najlepiej przechowywać w domu oliwę i jak długo można mieć pewność, że ciągle nadaje się do spożycia? Ps. Szczególnie jedna degustacja (przed zakupem) utkwiła mi w pamięci: Montenegro (kilka lata wstecz), dosyć wysoko w górach tuż przy drodze zmierzającej do monastyru Ostrog za gorącą namową bardzo starszej pani spróbowaliśmy z żoną przepysznej oliwy (zawsze miałem awersję do bezpośredniego picia oliwy). Od tej pory jestem jej fanem. |
| |
malgosia | 18.06.2013 10:07:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Chania/Kreta
Posty: 81 #1497042 Od: 2009-4-22
| Oliwie najbardziej szkodzą promienie słoneczne i dostęp powietrza. Dlatego najlepiej trzymać ją w szafce w dobrze zamkniętej butelce (najlepiej ciemnej) lub puszce. Przyjmuje się, że oliwa nie traci swoich walorów w ciągu ok. 6 miesięcy od otwarcia pojemnika. Producenci oliwy ustalają 1,5 a czasami 2-letni termin jej przydatności od momentu nalania jej do butelki/puszki - termin przydatności jasno wskazuje z jakich zbiorów pochodzi oliwa. |
| |
ogorek | 18.06.2013 11:18:43 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 3050 #1497119 Od: 2012-7-15
| ssaternu pisze:
A taka feta nie zepsuje ci się podczas transportu? Ja to w sumie mam do tej firmy rzut beretem z Tychów więc pewnie coś od nich kupię na próbę, dzieki za namiar.
Dlatego kupuję tam fetę jak jest chłodno. Ci Państwo mają też fajne apartamenty 20km od Napflio (mnie urzekła opcja ciena od eukaliptusów na ich plaży), będę w nich również w ramach "tourne Grecja 2013"
W zamian za linki możesz mi kupić (u Nich) 10 serów Feta i przywieźć w lodówce do W-wy (oczywiście zwracam koszty). Jeżeli będziesz jechał służbowo do W-wy i masz samochodową lodówkę. |
| |
waldek69 | 18.06.2013 11:22:27 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 406 #1497122 Od: 2013-5-19
Ilość edycji wpisu: 1 | ssaternu - może kupiłeś oliwę "do smażenia"? Zawsze biorę taką i extra. Ta do smażenia jest tania i bardziej przypomina wysokogatunkowy olej. Zabarwienie żółtawe i delikatnie wyczuwalny zapach oliwy. Szwagier mówił, że jest to mieszanka oleju słonecznikowego i oliwy. Polecam, jeżeli chcecie używać do smażenia.
Kolorystyka oliwy:
|
| |
ogorek | 18.06.2013 11:27:45 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 3050 #1497126 Od: 2012-7-15
| malgosia pisze:
Oliwie najbardziej szkodzą promienie słoneczne i dostęp powietrza. Dlatego najlepiej trzymać ją w szafce w dobrze zamkniętej butelce (najlepiej ciemnej) lub puszce. Przyjmuje się, że oliwa nie traci swoich walorów w ciągu ok. 6 miesięcy od otwarcia pojemnika. Producenci oliwy ustalają 1,5 a czasami 2-letni termin jej przydatności od momentu nalania jej do butelki/puszki - termin przydatności jasno wskazuje z jakich zbiorów pochodzi oliwa.
Od wielu lat używam w kuchni praktycznie tylko oliwę z Grecji.
Sałatki, smażenie ryb, owoców morza, marynaty na grilla. Nawet do kanapek zamiast masła (pasuje do kanapek z serem, pomidorami, sałatą).
Stąd spożycie duże i puszki 3l / 5l są otwierane i zużywane w ciągu miesiąca. Jak ktoś tak dużo nie używa to radzę kupić w butelkach (ciemnych zamykanych na korek). Lub przelać do takich butelek. Kreteńskie oliwki z dodatkiem wody morskiej lub suszone (w każdej wersji koniecznie z pestkami) lub ostatecznie w vinegre jeszcze nigdy się nie popsuły.
Przez Was zgłodniałem - idę zrobić sałatkę z jedną z ostatnich Greckich fet jakie mi zostały z zimowych zakupów i suszonych oliwek (plus lodowa i pomidory cherry, bazylia, pieprze, czosnek) |
| |
ellinados | 18.06.2013 14:36:31 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 346 #1497350 Od: 2010-2-15
| Chyba jednak kupiłeś trochę "polepszoną" (zmiksowaną) oliwę. Ja używam od 4 lat własnej (z własnych zbiorów + wyciskanie z pobliskiego zakładu) i jest ciemna, a na samym początku ma ostry smak (wskazane wręcz "leżakowanie"). Najdłużej spożywaliśmy półtoraroczną i muszę powiedzieć, że nie zjaśniała - oczywiście pomijając jej sklarowanie się. Co, do miodu się nie wypowiem.
Pozdrawiam
p.s. spróbuj kupić u kilku osób i przed następnym wyjazdem już będziesz wiedział gdzie bardziej warto kupić
|
| |
ssaternu | 18.06.2013 15:22:52 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1497424 Od: 2013-4-24
| Czyli mówicie że oliwa z oliwek absolutnie nie może być żółta, bo jeśli jest to znaczy że jest mieszana ze słonecznikowym? |
| |
ogorek | 18.06.2013 15:24:55 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 3050 #1497427 Od: 2012-7-15
| ssaternu pisze:
Czyli mówicie że oliwa z oliwek absolutnie nie może być żółta, bo jeśli jest to znaczy że jest mieszana ze słonecznikowym?
Jakiekolwiek kupowałem na Krecie czy u importerów (sprawdzonych) oliwy z Grecji to zawsze był to odcień zieleni. Jak nie była to "prawdziwa" oliwa to masz problem bo się do niej przyzwyczaiłeś (do jej smaku) |
| |
ssaternu | 18.06.2013 15:31:13 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 657 #1497434 Od: 2013-4-24
| No ale ja właśnie kupowałem dwa lata temu kilka butelek z okolic pomiędzy Lefkadą a Korfu u różnych przydrożnych dostawców i większość taka była (bardziej żółta niż zielona i delikatna) oprócz kupowanych w lidlu (greckim oczywiście). Mając tyle drzew oliwnych na każdym praktycznie skrawku ziemi mieszali by ze słonecznikowym? Skąd tyle słonecznika by wzieli? |
| |
Electra | 24.11.2024 03:44:18 |
|
|